Loeve verbindt met het Leuvepaviljoen: het Maritieme district van morgen

Loeve is een gezellige plek waar ijs, wafels en koffie verkocht wordt. Leuk voor bezoekers van het Maritiem Museum en inwoners van Rotterdam.

20 Jul 2021 Wolke van Zundert

blogger Wolke is studente aan de Hogeschool van Amsterdam, maar geboren en getogen Rotterdamse. Heeft een passie voor alles wat met eten te maken heeft. Slooft zich graag uit in de keuken voor haar entourage. Geniet stiekem ook als er voor haar wordt gekookt.

Loeve verbindt met het Leuvepaviljoen: het Maritieme district van morgen

In het maritiem district opent binnenkort het nieuwe Leuvepaviljoen. Loeve komt hier ook te zitten, een fijne plek voor jong en oud met koffie, ijs en wafels. Wij spraken Peter Jan de Werk, medewerker marketing en communicatie bij het Maritiem Museum, over deze nieuwe plek: “15 juli zijn we open, we willen heel graag de zomer meepikken.”

Loeve sinds 1598 – stukje geschiedenis maritiem


De naam Loeve is niet uit de lucht komen vallen, deze refereert naar de oude kreek die vroeger stroomde en die nu bekend staat als de Leuvehaven. Dit maakt het sinds 1598 het begin van de Rotterdamse haven. “Wij vonden de link met het historische heel leuk, zo zeggen we ook Loeve sinds 1598”, vertelt Peter Jan.

Het Leuvepaviljoen staat aan de zijkant van het Maritiem Museum. Het Maritiem Museum wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het maritiem district. “We willen de omgeving met ons meenemen. We gaan er ook maritieme ambachten laten zien dus er komt een smederij in die operationeel is, een houtbewerkingsplaats, we doen veel educatie projecten en het havenbedrijf opent een informatiepunt over de haven daar. Het komt allemaal samen daar.”

Loeve serveert koffie van Peeze- en wafels en prijswinnend ijs van Robin Alting, die we kennen van de IJssalon. Toen het team de opties voor de ijssalon besprak en dit vaste vormen begon aan te nemen, was er al snel een specialiteit bedacht: “Professor Plons-ijs, dat moest er komen.” De smaak zal nog even een verrassing blijven, wat we wel weten is dat het op een duurzame manier gemaakt wordt met natuurlijke ingrediënten. “Wij werken altijd duurzaam en lokaal waar het kan, dat vinden wij heel belangrijk,” vertelt Peter Jan.

Professor Plons ijs


De wafels krijgen verrassende toppings. “We willen ook hartige wafels serveren zoals met kruidenkaas en gerookte zalm, of een klassieke BLT-wafel.” Koffie loopt natuurlijk altijd goed. “Ik denk dat corona ons ook een nieuwe koffiecultuur heeft gebracht, ergens een koffietje halen en met vrienden wandelen, dat is een cultuur die er ingesleten is en ik vraag me af of we dat kwijtraken. Ik denk het namelijk niet.

To go


Loeve wordt niet alleen een plek voor bezoekers van het museum maar ook voor de bewoners van de buurt. “Er zijn ook mensen die on the go iets willen en daar vinden we Loeve bij uitstek geschikt voor, zie het als een mooi uitgifte punt.” Er komt ook een terrasje met ongeveer vijftig zitplaatsen. De huisstijl is ontworpen door designbureau Dark & Stormy - onder andere bekend van het design van het King Kong hostel en Ter Marsch - "Zij hebben ook het Lage Licht voor ons ontwikkeld, naar grote tevredenheid. We zetten wel echt in op een aparte branding.”

Het maritieme district van morgen


Het plan is om het maritieme district voor de hele stad aantrekkelijker te maken. Voor zowel bezoekers als bewoners. “Vorig jaar hebben we de stijger vernieuwd waar de schepen aan liggen.” De stadsgraanzuiger - dat is het drijvende ponton met slangen eraan - waar vroeger het graan mee over geslagen werd gaat nu de restauratie in. “Die staat in de toekomst ook weer te blinken. Dan wordt het wachten tot de gemeente, de plannen zijn er en de uitvoering gaat nog komen. Het is nu nog kaal, het plan is om daar volgend jaar een park te realiseren met heel veel groen, daar spelen wij ook al op in.” vertelt Peter Jan. 

Er werken veel vrijwilligers mee die ook in de haven hebben gewerkt, die de oude technieken onder de knie hebben. 

Vanaf 15 juli is Loeve geopend voor publiek in het nieuwe state of the art Leuvepaviljoen aan de Maritiem Museum Haven.

Foto's gemaakt door Daphne Blokland

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.