Al een jaar lang wordt het karakteristieke hoekpand op de Westzeedijk verbouwd. In december staat de geboorte van het kleine zusje van BIRD gepland: MAVIS. Gaby van Kesteren, Nina Hooimeijer, Philip Powel en Raoel Mertodirjo (alle vier van BIRD) en Alex Hofrichter (Woodwave) creëren hiermee in het Scheepvaartkwartier een plek voor goed eten en mooie cocktails.
Knipoog naar het pand

De eigenaren hebben, net zoals bij BIRD, alles zelf bedacht en uitgevoerd: van het concept tot het bouwproces. “We hebben bewust alles zelf bedacht en ontworpen, zo blijven we dicht bij onszelf. Aan BIRD is ook geen ontwerper te pas geweest en hebben we ook zelfgebouwd. “De enige eis was het gebruik van niet meer dan vier natuurlijke materialen met een tijdloos karakter”, licht Gaby toe.
Het resultaat mag er wezen. Waar Sjatzi (voorheen gevestigd in dit pand) oogde als een donkere ruimte, is er nu juist enorm veel lichtinval gecreëerd. Bij het bouwen is goed gelet op de aansluiting met het pand zelf. “Het is modern, maar wel een beetje art-deco jaren ’30. Het geeft een knipoog naar het pand en het Scheepvaartkwartier.” Van de visgraat vloer tot de perenhoutenbar is er gekozen voor mooie, exclusieve materialen.
MAVIS
Bij het krijgen van de sleutel dachten ze “nieuwe vloer erin en een beetje aanpassen”, maar dat liep geheel anders dan gepland. “Toen ik aan de wc zat stortte die door de vloer heen naar beneden. Uiteindelijk hebben we het hele pand gestript en stonden alleen de bakstenen muren nog.”

De naam voor het nieuwste etablissement van de eigenaren van BIRD is heel bewust gekozen. MAVIS betekent namelijk letterlijk kleine vogel, maar is ook een eerbetoon aan de iconische Amerikaanse soulzangeres Mavis Staple. Deze kleine vogel heeft dan ook een hele hoop te bieden en zit boordevol muziek. Zo draait het boven om culinaire bites en cocktails. Als je voorbijloopt is de ruimte vullende bar niet te missen. Uit de kleine keuken komen ’s middags heerlijke lunchgerechten en naarmate de avond vordert shared-dining gerechtjes. Je start je dag hier met een kop koffie van Man met Bril en eindigt hem met een goede cocktail dansend in de basement. Want beneden is er een intieme zaal gecreëerd met een dj-booth, waar je kunt dansen of een leuke borrel kunt organiseren. Grote kans dus dat je hier tot in de late uurtjes blijft hangen terwijl je plan echt was om alleen eventjes wat te gaan eten. “Het was slechts 60 m2. Als je binnenkomt denk je ‘oh ik ben in een barretje’, maar als je naar beneden gaan zie je opeens ook 50 mensen dansen. Zelfs in zo’n kleine ruimte kun je soort van verdwalen.”
De Rolls Royce onder de keukens
Waar bij BIRD de keuken echt een sluitstuk was, wordt er bij MAVIS met een goede keuken begonnen. “Je koopt of een Mercedes of een Rolls Royce, dit is de Rolls Royce”, verzekert Gaby ons. Deze fysieke keuken bewijst dat ‘size doesn’t matter’, want in de zomer hebben ze – mede door het terras – plek voor meer dan 200 man. Binnen wordt er letterlijk gegeten op wereld niveau, alles op barhoogte. Er is niet gekozen voor couverts, maar voor gerechtjes uit alle windstreken die je altijd makkelijk kan delen. Bij de lunch kun je hierbij denken aan een mooie wrap (van vega tot vleesvulling) en ’s avonds aan funky barfood classics als black angus burger of Dim sum en vergeet de heerlijke desserts niet.

Binnen kunnen de ramen omhoog, waardoor de zaak als het ware wordt doorgetrokken naar het grote terras. Op de dijkjes gaan ze tribunes maken, waar we onszelf bij de eerste zonnestralen maar al te graag zien zitten. Inclusief cocktail uiteraard.
De opening van MAVIS staat gepland voor 6 december. Vanaf 2 januari start ook de keuken.