Radisa Jovanovic krijgt op 8 maart de schrik van zijn leven als de Engel, de zaak waar hij al 13 jaar werkte en eigenaar van was, in vlammen op gaat. Hij weet door het raam aan de brand te ontsnappen. In één dag raakt hij zijn zaak en woning kwijt. Sinds die dag zijn Jovanovic en zijn zoon, Milan Jovanovic, bezig om zich te herpakken en een nieuwe zaak te openen. In november hopen vader en zoon de deuren naar het nieuwe Balkan Deli eindelijk te kunnen openen.
Nieuwe zaak, nieuw concept

“Na die brand kwam ook nog een week later de corona lockdown en die gooide nog meer roet in het eten, waardoor alles nog extra lang duurde”, begint Milan Jovanovic, zoon van Radisa. “Achter de schermen waren we met z’n tweeën constant druk bezig om een nieuwe locatie te vinden. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij het pand van Rauwdouwer. Dit pand paste bij ons concept en er zit een heel mooi terras bij, dus alles klopte bij de overname.”
De nieuwe zaak van de heren heet Balkan Deli. Balkan omdat de gerechten vooral vanuit de Balkan worden geïmporteerd en op zijn geïnspireerd. “Het ‘Deli’ gedeelte komt natuurlijk van het woord delicatessen, denk hierbij aan hammen, worst, kruiden maar ook koekjes. Daarnaast hebben we ook een houtskoolgril, waar we alles op grillen. Mensen kunnen een selectie maken uit het vlees wat ze willen hebben en kunnen dan kiezen of ze het vers meenemen of gegrild.”
Servië en de Balkan
“We komen uit Servië, maar willen niet altijd de nadruk leggen op Servië. Vandaar dat we uitkwamen bij Balkan, waar heel veel van onze klanten vandaan komen”, vertelt Milan. Ook vertelt hij hoe vader en zoon drie jaar lang een stand in de Markthal hadden. “Daar zagen we dat ons concept ook heel erg aansloeg bij een internationaal publiek dat helemaal niet uit de Balkan komt.” En dat is juist precies wat ze verder willen trekken bij Balkan Deli.
Een mix van de Balkan en Rotterdam
“We willen de gerechten uit de Balkan een beetje mixen met het Rotterdamse. We willen dat onze keuken ook gangbaar is als buurtkeuken. Zo zullen we sandwiches op de kaart hebben, ook vega, maar ook bijvoorbeeld maaltijdsalades en zelfgemaakte soepen. Waarschijnlijk zelfs kroketjes”, legt Milan uit. “We willen ook graag wat Rotterdamse bieren serveren, zodat we echt een mix krijgen van de Balkan en Rotterdam.”
Meer dan alleen vlees
“We staan bekend om ons gebraden vlees”, vertelt Milan over de oude zaak en zijn geboorteland. “Maar ik wil niet bestempeld worden als een vleeszaak, dat is juist iets wat we meer in de mix willen gooien. Bij ons in de Balkan is het traditie om tijdens een feest of partij een heel speenvarken te bestellen of een heel lammetje. Dat doen we nog steeds, maar we doen nu veel meer dan dat.” Zo vertelt Milan over de bereidingen op de houtskoolgril en het nieuwe concept voor een lunch. “Loran (de eigenaar van Rauwdouwer, red.) had bij Rauwdouwer een hele mooie lunch en daar hopen we wel een beetje mee verder te kunnen gaan.”
Zitplekken en terras

De keuken van Rauwdouwer was voor de mannen van Balkan Deli aan de krappe kant. “We hebben wat zitruimte ingeleverd voor de keuken, zodat we een mooie grote keuken hebben en daar op houtskool kunnen grillen. Hierdoor zijn er ongeveer 35 zitplaatsen binnen en hebben we nog een prachtig terras.” Ook hopen de mannen het terras nog wat uit te kunnen bereiden.
Opening vieren met een feestje
“We hopen dat we een openingsfeestje mogen geven geven. Dan is mijn vader ook van plan om de brandweer en de politie, de instanties die erbij waren op die verschrikkelijke avond in maart, uit te nodigen. We willen graag een feestje waar iedereen bij elkaar komt. Mijn vader is die mensen natuurlijk hartstikke dankbaar, ze hebben hem gered uit dat pand en dat heeft een emotionele stempel achter gelaten. We willen een groot feest geven, maar ja, we zitten ook nog met corona natuurlijk.”