Deze maand opende OX: een restaurant met geheime ingang in het Schieblock. Initiatiefnemers zijn Nikki van Dijk, Roeland Flierman en Tijmen Meijer van Mess, dat we ook kennen van Biergarten, The Suicide Club en Ayla. Het restaurant biedt Chinees eten, een mooie cocktailkaart en natuurwijnen, een combinatie die we in Rotterdam nog niet hadden. Inmiddels is OX een week geopend en de Buik gaat met ze in gesprek om te vragen hoe de opstart geweest is en wat we kunnen verwachten.
 
            
            Project (O)X 

“We waren aan het nadenken over namen en toen kwam chef Alex met het Chinese gezegde 'Niu-Li'; hard werken als een os om succesvol te worden. Toen hebben we het tijdelijk project OX genoemd, ook omdat niemand echt wist hoe je 'Niu-Li' moest spellen”, lacht gastvrouw Nienke van der Neut. Die naam is uiteindelijk blijven plakken: “En toen kwamen we er achter dat de Romeinse cijfers OX voor  010 staan, dit jaar het jaar van de os is volgens de Chinese astrologie, Alex en ik beiden os zijn, dus we hebben veel tekens gehad dat dit het moest worden.” Bij de vraag waarom mensen echt bij OX moeten eten, is Nienke duidelijk: “Een concept zoals dit bestaat nog niet. De losse elementen natuurlijk wel, een goed Chinees restaurant, mooie cocktailbar of fijne wijnbar met natuurwijnen, maar alles samen op één plek nog niet. Als liefhebbers van alle drie konden we eigenlijk nergens heen om die behoefte te stillen.” 
Puzzeltje leggen 

Foto: het team van OX met links in het groen Nikki, bovenaan in het midden Nienke, daaronder Jaco en helemaal rechts Alex
Nikki vult aan over het ontstaan van OX: “Na het sluiten van The Suicide Club en de verkoop van Ayla voelde alleen Biergarten iets te beperkt, we konden daar ons ei niet helemaal in kwijt. We wilden nog wel iets doen met de affiniteit die we hebben met deze tak van de gastronomie.” De keuze voor het team waarmee zij OX wilden opzetten was vrij gemakkelijk gemaakt: “We hebben jaren met Alex, Nienke en Jaco gewerkt en dat was altijd  succesvol omdat we dezelfde mindset, werkethiek en smaak hebben. Iedereen brengt zijn eigen stukje mee, dus het was eigenlijk een soort puzzeltje waarvan die stukjes alleen nog maar gelegd moesten worden.” Alexander heeft zijn keuken zelf ontworpen en ingericht, Jaco zijn eigen bar opgezet en het plafond geschilderd, Nikki heeft de elektra gedaan, dus het is allemaal heel persoonlijk. “Daarom klopt het zo erg wat we nu hebben neergezet en we gaan hier gewoon lol maken.” 
De smaakbommen 

Alexander Wong en Jacopo Di Domenico staan respectievelijk achter de passe (doorgeefluik van de keuken, red.) en de toog. Alex heeft in de keuken gestaan bij The Suicide Club en bij restaurants van François Geurds, maar droomde altijd al van een eigen keuken en had veel ideeën voor gerechten. Voor de kaart bij OX heeft hij zich laten inspireren door de Chinese keuken. Op de kaart vind je gerechten zoals dumplings, Soft Shell Crab en Iberico Char Sui, maar verwacht vooral een gevarieerd aanbod van vis, vlees, vega én vegan. Voor de cocktails heeft Jaco, onder andere bekend van de Dr., de Chinese sterrenbeelden vertaald naar mooie combinaties: “Ik heb veel onderzoek gedaan naar de Chinese sterrenbeelden en de elementen die hieraan gekoppeld zijn, zoals aarde, hout en vuur. Daarnaast heb ik gekeken naar de ingrediënten en kleuren waarmee Alex werkt en dit weer gekoppeld aan de sterrenbeelden en de Chinese geneeskunde die hieraan gelinkt is." Elke cocktail refereert aan, of gebruikt ingrediënten uit de keuken, zoals de Goat: een cocktail met een thee getrokken van 5-spice kruiden gemixt met fat washed bourbon van varkensvet uit de keuken. Je kunt zijn cocktails dan ook goed drinken bij de gerechten van Alex.
Verliefdheid

Het mysterieuze rondom de locatie en het eerste bezoek zorgt er volgens Nikki en Nienke niet voor dat mensen niet meer komen als het nieuwe eraf is. Nikki: “Het is eigenlijk gewoon eten en drinken, maar het klopt echt helemaal. Het is een plek waarmee je je kunt verbinden, elke week heen wilt en ook juist mensen mee naar toe wilt nemen. Het is op allerlei vlakken gewoon goed. Het is comforting en challenging en het is een beetje als verliefd worden: je voelt je thuis, maar tegelijkertijd ben je heel nerveus. Het is erg spannend.”
OX is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 00.00 uur. Zodra er vanuit de overheid versoepelingen komen, blijft OX in ieder geval in het weekend tot later open, inclusief de keuken. Tijdens kerstavond serveert OX een speciaal kerstmenu en het lijkt erop dat ze ook met Oud & Nieuw ook een feestje organiseren. 
Volgende week vertellen we over onze eetervaring bij OX!