Nu we het hele Paasweekend thuis zijn, hebben we de tijd om uitgebreid de voorbereidingen te doen voor een Paasontbijt, -brunch of -lunch. Geen idee wat je op tafel moet zetten? De chefs van restaurant Parkheuvel*, Osteria Vera, NY Basement en Mangiare verklappen speciaal voor de Buiklezers een gerecht dat je komende Paasdagen (of erna natuurlijk) op tafel kunt zetten. Vandaag een typisch Italiaans Paasgerecht van Osteria Vera: zacht gegaarde lamsschouder.
Osteria Vera
In Italië is lamsvlees onmisbaar met Pasen door de invloed van de Katholieke kerk. Lamsvlees verwijst naar ‘het lam god dat zijn leven gaf voor het heil van de wereld’. Speciaal hiervoor geeft het Italiaanse restaurant van Magdalena en Remco van de Lagemaat een van hun recepten met lamsvlees bloot voor de Paasdagen. “Een heerlijk rustiek gerecht om te combineren met geroosterde groenten en aardappels. Dit gerecht kost een hoop tijd, maar geloof mij: het is het waard! Voor als je de deur niet uit mag en toch heerlijk rustiek wil eten.” Wil je het koken toch liever aan het keukenteam van Osteria Vera overlaten, dan kun je een Paasbox bestellen bij het restaurant.
De ingrediënten
De ingrediënten van het gerecht zijn op basis van 4-6 personen. Bereken dus zelf de juiste hoeveelheid voor het aantal personen in jouw huishouden.
1 ontbeende lamsschouder
10 takken verse tijm
8 middelgrote uien, heel en gepeld
2 bollen knoflook, teentjes los en gepeld
250ml aceto balsamico, niet al te dure
Mooie extra vergine olijfolie
Zeezout
Zwarte peper
Zacht gegaarde lamsschouder met uien, tijm en aceto balsamico
Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de lamsschouder in met olijfolie en peper en zout (ruim). Doe ook wat olijfolie in de bovem van een braadslee of grote braadpan samen met de uien, tijm en knoflook. Plaats de lamsschouder er bovenop en zet de braadslee of -pan 15-20 minuten in de oven totdat het lamsvlees en de uien gekleurd zijn.
Haal de braadslee of -pan uit de oven en laat deze afkoelen tot 110°C. Dek het af met een deksel en plaats deze terug in de oven voor 5 uur. Na vijf uur haal je het gerecht uit de oven en de uien, knoflook en tijm uit de braadslee of -pan, maar je bewaart deze wel.
Voeg de balsamico bij de lamsschouder en zet deze terug in de oven zonder deksel gedurende 1,5 uur. Ondertussen besprenkel je de schouder elke 20 minuten met de balsamico.
Haal de lam uit de oven en zet de braadslee of -pan op een laag vuurtje om het kookvocht iets in te koken. Ondertussen dus je het vlees met een pollepel in de saus. Voeg de bewaarde uien, knoflook en tijm weer bij het lamsvlees en verwarm hem nog even door voor je hem serveert.