Speciaal voor de lezers van de Buik delen chef-koks een recept dat jij zelf thuis kunt maken tijdens de feestdagen. Natuurlijk is er rekening gehouden met de toegankelijkheid – we weten dat jullie graag voor je laten koken - en zijn de recepten ook geschikt voor de beginnende chef. Om te genieten en om indruk te maken op je vrienden en/of familie.
Restaurant Fuiks eten en drinken
Duurzaamheid staat bij Fuiks voorop, ze werken veel met vlees maar gebruiken dan ook alles onder het mom #vankoptotstaart. Normaliter zouden wij rond deze tijd een hapje eten bij Fuiks, maar gelukkig kan Fuiks ons op afstand blijven verrassen tijdens de feestdagen. Leerling chef Axl Tan deelt deze week het recept voor Tom Yum soep speciaal voor de lezers van de Buik. 
Je hebt nodig:
Voor zes porties
750 ml kreeftensoep (tip: bouillabaisse of bisque van de supermarkt of groothandel)
250 ml kokosmelk
Blikje tomatenpuree (70 g)
Tomaten in blik (425 g)
4 stengels citroengras
Stuk laos ter grootte van handpalm
1 ui
5 tenen knoflook
2 rode pepers (haal de zaadjes weg als je niet van pittig houdt)
6 limoenbladeren
1 limoen (rasp en sap)
20 g palmsuiker of bruine suiker
4 el vissaus
3 el sojasaus
2 el kimchi saus
6 el olie
Keukenmachine
Fijne zeef
Vijzel (of deegroller en theedoek)
Garnering (optioneel):
300 rijstnoedels
300 g gamba’s
Taugé
Bosui
Wortel (julienne gesneden)
En zo maak je het:
1. Was je handen, zet je keukenmachine klaar en snijd vervolgens de rode peper, het citroengras (in kleine rondjes) en pel de knoflook. De laos en ui snij je in grote stukken en stop je samen met de rode peper, citroengras en knoflook met de helft van de olie in de keukenmachine. Maal tot je een fijne pasta hebt.
2. Zet dan een soeppan op middelhoog vuur met de resterende olie, en fruit de gemalen pasta samen met de limoenbladeren gedurende 2 à 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en fruit nogmaals 2 minuten. Vervolgens voeg je de tomaten en kreeftensoep toe en zet je het vuur iets lager.
3. Maal in de tussentijd de suiker fijn met een vijzel, of met een theedoek en deegroller. Voeg deze vervolgens toe aan de soep samen met de vissaus, sojasaus en kimchi saus en breng aan de kook. Dan rasp en pers je de limoen uit in de soep, proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
4. Als de soep naar wens is, haal je deze door een fijne zeef en giet je het terug in de pan om warm te houden.
5. Voor de garnering: Kook de rijstnoedels volgens instructie op de verpakking en bak de gamba’s in een koekenpan en snijd intussen de bosui fijn. Pak de soepkommen en vul deze met de rijstnoedels, gamba’s, wortel en taugé. Giet de soep erin en garneer met de bosui. Aan tafel!
Tip: Mocht het nou echt grandioos mislukken, restaurant Fuiks is open voor bezorging en afhaal. Fuiks heet dit weekend trouwens even anders: Chin. Thai. Rest. Fuiks. Naast de soep brengen ze een ode aan babi pangang.