Het bruisende Middellandplein is een restaurant rijker. Tussen Wijnbar FOU en De Buffel en Bar Simon zit sinds februari Portugália Tasca, een modern Portugees restaurant dat de smaken van de traditionele Portugese keuken naar Rotterdam haalt. Voor eigenaren Henrique en Ayesha is dit hun tweede restaurant. Na een succesvolle vestiging in de hoofdstad móest Rotterdam wel volgen.
Van restaurant naar tasca

De rol van horecaondernemer is Henrique niet vreemd. Zijn ouders hadden decennialang Restaurant Portugália in de grachtengordel in Amsterdam, een donker pijpenlaatje zoals Ayesha het liefkozend noemt, waar Henrique vanaf zijn tienerjaren werkte in de bediening. In 2020 was het tijd om zijn eigen weg in te slaan en opende hij samen met Ayesha een paar straten verder hun Portugália Tasca in Amsterdam. De tasca, in Portugal een café waar je kleine hapjes kunt eten, is een frisse interpretatie van het traditionele Portugese restaurant.
Na het succes in Amsterdam, wilden ze het concept naar een andere stad halen en stond Rotterdam bovenaan de lijst. Ayesha: "Er zit hier een hele grote Portugese community. Portugezen, maar ook Kaapverdianen en Brazilianen." Rotterdam is inmiddels een tweede thuis geworden voor het stel. Henrique en Ayesha wonen in Amsterdam, maar zijn sinds de opstart van hun tasca in Rotterdam-West vooral hier te vinden. Ze hebben zelfs een studio in Rotterdam gehuurd om dichter op het vuur te zitten en ook de stad verder te kunnen ontdekken.
Nieuwsgierige voorbijgangers

De tasca aan de 2e Middellandstraat trekt sinds de opening in februari veel bekijks, zowel van Rotterdamse Portugezen als van de buurtbewoners. In het pand huisde voorheen Prem Tropische Supermarkt en na hun vertrek was de gevel maanden dichtgetimmerd met spaanplaten. Nu Portugália Tasca er zijn intrek heeft genomen, schijnt er weer licht naar binnen door de metershoge ramen en tuurt iedereen die langsloopt naar binnen.
Vanaf buiten zie je witte tegels met een blauwe muurschildering, gemaakt door Cristina Vilarinho, die ook verantwoordelijk is voor de wanddecoratie in hun restaurant in Amsterdam. Binnen staan zwarte tafeltjes en stoelen ruim opgesteld op de handgelegde tegelvloer, en in de hoek prijkt een 'epoxy' familietafel, geschikt voor grotere gezelschappen.
Het is eigenlijk barvoedsel wat je eet met een satéprikker, vandaar ook de naam.Ayesha
Portugália Tasca Rotterdam
Het concept van Portugália Tasca is simpel: het restaurant brengt een stukje Portugal naar Rotterdam. Ayesha: "Onze wijnen, olijven, olijfolie en typisch Portugese stokvis kopen we allemaal in Portugal. Daarnaast hebben we in Noord-Holland een Portugese leverancier die wekelijks alles aanvult wat we niet uit Portugal halen. Hij is de enige Nederlandse importeur die de licentie heeft om het Portugese bier Super Bock in Nederland te verkopen, dus die hebben we hier van de tap.
Verder hebben we ook het bier Sagres Mini in flesjes en frisdranken via hem." Naast de Portugese producten, waaronder vinho verde, draait Portugália Tasca Portugese muziek en proef je hier de typische smaken uit Portugal. Oh, en tafelwater? Daar betaal je bij Portugália Tasca niet voor. Ook de Portugese warmte komt terug bij deze gezellige tasca.
De smaken van Portugal

Ayesha: "Ze doen in de Portugese keuken veel met pickles, dus ingelegde groenten. Daarnaast werken ze veel met zoute en gepekelde gerechten,dus met name de smaken zuur en zout komen veel terug. Ze gebruiken eigenlijk veel hele makkelijke, povere smaakmakers zoals mosterd en azijn. Geen ingewikkelde ingredienten, maar alles is goed van smaak."
We proeven tijdens ons bezoek de Bolas de Alheira. Normaliter gemaakt van een mix van varkensvlees en gevogelte, maar hier in een vegetarische variant. De balletjes hebben een klein zuurtje en zijn door de Portugese schapenkaas erin lekker kleverig. Daarnaast de Bacalhau do Chef, een eigen variant op de traditionele ovenschotel Bacalhau Gomes de Sá. De bacalhau (lees: bakkeljauw) wordt geserveerd met spinazie, gekookte aardappel, een gekookt eitje, kruim van het eigen maisbrood en olijfolie. Veel olijfolie. Een van de andere ingrediënten die in de Portugese keuken veel terugkomt, naast witte wijn, knoflook en laurier.
Pica Pau

De gamba's die we te proeven krijgen zijn net als hun voorgangers zeer smakelijk, maar het gerecht waar we zeker nog eens voor terugkomen is de Pica Pau, Portugees voor specht. Chef Luìz legt uit: "De Pica Pau staat voor de kick die je krijgt van de mosterd, azijn en peper. Wij hebben er een vegetarische variant van gemaakt met paddenstoelen en bij elke hap heb je die knallende smaken."
Ayesha vult aan: "Het is eigenlijk barvoedsel wat je eet met een satéprikker, vandaar ook de naam." Het gerecht met verder huisgemaakte chips en pickles zit inderdaad niet ingewikkeld in elkaar, maar is vanwege de zure en pittige dressing een gerecht om naar te blijven hunkeren.
Trots
Terwijl we afsluiten met een chocolademousse en pastel de nata, niet zelfgemaakt want "waarom zou je dat doen als iemand anders het heel goed kan", raken we in gesprek met een oudere man van Portugese afkomst die al 50 jaar op Zuid woont en even komt buurten. Hij vertelt ronduit over waarom hij naar Nederland gekomen is, wat hij gestudeerd heeft en waar hij zijn beroep van gemaakt heeft.
Ayesha: "Portugezen zitten niet om een praatje verlegen. Ze hebben daarnaast een bepaald soort trots. Trots op hun gerechten en eten, en trots op alles wat ze doen. En dat snap ik ook wel, want er komen fantastische dingen vandaan."
Portugália Tasca is donderdag tot en met maandag geopend vanaf 12.00 uur.