Achtung bierliefhebbers: proeflokaal Reijngoud heeft een nieuwe menukaart! De lijst met lokale, Rotterdamse bieren heeft een boost gekregen, de populariteit van IPA-bieren is te zien op de kaart en de spijskaart is compacter geworden. Compacter doch smaakvoller.
Ik sprak met Aren Reijngoud over de kracht van Reijngoud, de nieuwe menukaart en over zijn liefde voor Duitsland, die je stilletjes terug ziet in zijn zaak, die dezelfde naam draagt als hij.
Bieren zonder poeha
Reijngoud is sinds 2012 gevestigd op de Schiedamse Vest, aan 't end van de Witte de With. De bedoeling was een bar voor locals, goede bieren en een man of twee achter de bar. Maar het is iets meer geworden dan dat. Het succes van het grote assortiment aan bieren en het zonnigste terras van Rotterdam hebben ervoor gezorgd dat Aren overdonderd werd door de toestroom van mensen: echte bierkenners en de beginnelingen, zakenlui en jongeren. Reijngoud is een no-nonsense bar. Bieren zonder poeha zoals hij het zelf omschrijft. En dat zorgt ervoor dat Reijngoud een bar is die er over tien jaar nog steeds staat. “Bier zal altijd onze corebusiness blijven, ook als deze biertrend straks overwaait. Maar, bieren doe je dan nog steeds bij ons.”

Ondertussen is de bovenverdieping verbouwd, de keuken naar boven verhuisd, het terras uitgebreid en was het tijd voor een nieuwe menukaart.
Met maar liefst honderdzestig bieren op de fles en zestien van ’t vat had je als bierliefhebber al vrij weinig te klagen in het proeflokaal. Toch heeft de kaart wat wijzigingen ondergaan. Weinig bestelde bieren d'r af, nieuwe populaire bieren d'r op. Zo heeft de lijst met Rotterdamse bieren een boost gekregen en ook de lijst met IPA’s is flink gegroeid. Bieren van Brouwerij Noordt, brouwerij LMNOP en Kaf & Koren, staan daar nu koud.

De bieren van het vat verschillen van een goud oud Belgisch bier, zoals een chouffie, tot het nieuwste lokale brouwsel van bijvoorbeeld De Kaapse brouwers en wisselt wekelijks.
Kippetjes van het spit en Duitse rakkers
Wat eten betreft is de kaart compacter geworden. De ‘caféhappen’ hebben net iets meer aandacht gekregen. Zo bestel je naast een gewone burger, een turbo cheeseburger met pittige roquefort of Guillermo’s hete kipburger met tzatziki, vernoemd naar chef Guilly, die niet bang is om een extra pepertje op de burger te leggen.
Ook nieuw op de kaart zijn de kippetjes van het spit (ja toch, de kippetjes draaien goudbruin in de nieuwe keuken) en de würsten. Probeer bijvoorbeeld de Duitse rakker: een braadworst met zuurkool, bacon, appeltje, een uitje en een honingmosterdsaus. Of een sloppy dog, met pittig gehakt, jalapeño’s, cheddar en nacho’s. De flammkuches zijn hetzelfde gebleven en nog altijd even geliefd. Geniet van een dunne flammkuchen met geitenkaas, walnoot en spinazie of een flammkuchen met pata negra, pesto en rucola. Maar de eggs benedict zijn bijvoorbeeld niet meer op de nieuwe kaart te vinden. “In ons café bestel je een uitsmijter,” aldus Aren.
Tip: Probeer de Ayinger in het proeflokaal. Een Duits Weissbier, fris in de zomer, maar toch vol genoeg van smaak op een koude dag. Een goed biertje voor beginners, en een favoriet van de ervaren bierdrinker.

Kraftbar Rotterdam
Aren is nu bezig met bar nummer drie. Naast proeflokaal Reijngoud en café Boudewijn zal eind april Kraftbar Rotterdam openen, in het oude Le Vagabond op de Nieuwe Binnenweg. Een café met een nachtfunctie; er zal dus tot laat in de nacht gedanst kunnen worden. Verder schenken ze hier straks 30 speciaalbieren uit de fles en 23 van de tap.