RAISIN the bar: natuurwijnen en kunst komen samen in De Glasfabriek

In De Glasfabriek in Schiedam zit natuurwijn- en champagnebar RAISIN. Samen met kunstcollectief Ultraum creëren zij plek waar wijn en kunst samenkomt.

27 Jul 2022 Laurie Haanschoten

blogger Laurie is een echte Bourgondiër en studeert journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Vooral wanneer er buiten de deur wordt gegeten is ze op haar best.

Restaurant toevoegen aan favorieten

RAISIN the bar

Willem Buytewechstraat 143H, Rotterdam Maaltijd: Late nightBorrelen Stadsdeel: West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

RAISIN the bar: natuurwijnen en kunst komen samen in De Glasfabriek

EDIT: RAISIN is halverwege december 2022 verhuisd naar de Willem Buytewechstraat 143H te Rotterdam.

In De Glasfabriek in Schiedam verschijnt binnenkort in samenwerking met het kunstcollectief Ultraum de nieuwste natuurwijn en champagne hotspot, RAISIN the bar. Eigenaar Patrick Oomen is vastberaden natuurwijn drinken gemakkelijker en toegankelijker te maken: "In al mijn jaren leren over wijnen merkte ik vooral op dat men natuurwijn nog steeds vaak ingewikkeld vindt, daar breng ik graag verandering in."

Meer dan een wijnbar 


De bar bevindt zich in de ervoor leegstaande loods van De Glasfabriek. Hierdoor ontstaat een ambiance die de bar een verfrissend charme meegeeft. Wanneer we over de drempel van de loods stappen worden we verrast door een minimalistisch maar zeer verfijnd decor. De wijnbar loopt geleidelijk over in verschillende ruimtes waardoor je direct in contact komt met de overige creatievelingen van het collectief Ultraum. Zo kun je met een goed glas wijn in de hand de werken van onder andere Joni Kling en Marloes de Kiewit bewonderen, een workshop volgen of zelfs een tattoo nemen. Alles kan en niets is te gek. Dit is zeer passend bij de ideologie achter de wijnbar. "Ik wil graag een plek creëren waar een wijnbar niet alleen een bar is, maar echt een beleving waarbij je tegelijkertijd in contact komt met kunst en cultuur", vertelt Patrick enthousiast. 

Speels en experimenteel 


Niet alleen de omgeving van de bar is vernieuwend en speels, ook de wijnkaart is experimenteel. Waar natuurwijn steeds vaker op de kaart in menig wijnbar verschijnt, is deze hier de hoofdrolspeler: "Naast het feit dat de filosofie achter natuurwijn inspirerend is, kon ik na mijn eerste kennismaking met deze vernieuwende wijnen simpelweg niet meer terug naar de conventionele opties", legt Oomen uit. Patrick liet met zijn bedrijf Kurkdroog mensen al kennismaken met vernieuwende wijnen en de verhalen hierachter, en is van plan dit met dezelfde liefde en passie in de bar voort te zetten. "Ik heb momenteel tachtig verschillende natuurwijnen en twintig verschillende champagnes, waarbij de kwaliteit altijd voorop staat." Zo kun je bijzondere cuvées proeven, maar ook als je geen fervente natuurwijndrinker bent zijn er genoeg instapwijnen. Er zijn tien wijnen per glas te verkrijgen waardoor je stapsgewijs nieuwe wijnen kunt proberen en steeds een andere beleving kunt ervaren. Ook rekent de bar graag af met de gedachte van champagne als puur luxeproduct: "Ik zie champagne graag als kwaliteitswijn die op een toegankelijke en eerlijke manier gepresenteerd kan worden", laat Patrick weten. De prijs van een goed glas wijn begint al rond de vijf euro en RAISIN gaat werken met een bring-your-own principe; voor een kurkfee van € 25,- per fles kun je eigen wijn meebrengen naar de bar.

Knotsgekke plek waar altijd reuring is 


Ondanks dat de focus van de bar op de wijnen ligt, zijn er genoeg smakelijke versnaperingen die voor een goede bodem kunnen zorgen. Zo zullen er verschillende bijpassende borrelhapjes zoals burrata, vegan kaviaar of een kaasplank met zuurdesembrood op de kaart verschijnen. Hiernaast zal in de leegstaande loods naast de bar regelmatig gewerkt worden met pop-up chefs, en is er plek voor verschillende foodtrucks op het terrein. Samen met de toegankelijk geprijsde wijnen zorgt dit ervoor dat je de gehele middag en avond in de bar kunt vertoeven, binnen of op het grote zonnige terras. Wanneer we vragen naar hoe Patrick de ideale sfeer voor zich ziet, is het antwoord vrij duidelijk: "De wijnbar is een knotsgekke plek waar altijd reuring is en waar iedereen volledig zichzelf kan zijn. Naast mijn liefde voor kwalitatieve wijn is ook mijn liefde voor de culturele sector zeer groot, deze twee komen hier samen. Elk jaar willen we uitbreiden en zal niet alleen de wijnbar maar ook Ultraum nog levendiger worden. Een wijnfestival organiseren op deze locatie is de droom." 

De precieze openingsdatum van RAISIN is nog niet bekend, maar er komt nog een feestelijke opening samen met Ultraim met verschillende optredens en dj's. Houd hun socials in de gaten voor de precieze openingsdatum. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.