Restaurant Plein Oost wil het Oostplein de nieuwe hotspot maken van Rotterdam

Restaurant Plein Oost zit aan het Oostplein en heeft als doel om het plein levendiger en gezelliger te maken.

18 Mei 2021 Sophie Blokland

blogger Sophie is student journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is dol op eten; zelf gekookt, maar klaagt ook zeker niet wanneer iemand haar wat lekkers voorschotelt. Haar verslaving? Chocola.

Restaurant Plein Oost wil het Oostplein de nieuwe hotspot maken van Rotterdam

Plein Oost zit, zoals de naam al suggereert, aan het Oostplein. Plein Oost wil mensen niet alleen een goed gevulde buik bezorgen, maar heeft ook als doel om het plein zelf levendiger en gezelliger te maken. Dit willen ze bereiken door mensen te verwelkomen op hun zonnige terras, samen te werken met de buurt en wellicht in de toekomst foodevents te organiseren.

Plein Oost op Oostplein


Toen Ron de Jong, eigenaar van Plein Oost, de kans kreeg om op deze locatie een horecazaak te beginnen, twijfelde hij geen moment. “Wij zien ontzettend veel potentie in de Admiraliteitskade en het zonnige Oostplein. Het is hier allemaal in ontwikkeling. De jachthaven heeft bijvoorbeeld nu al meer dan honderd plaatsen. Daardoor komt er ook meer pleziervaart langs Oostplein. Veel mensen die met de boot zijn, komen vaak eten afhalen bij ons. We zien het hier nu al bruisen.” Frankie Dros is ook lid van team Plein Oost en werkt hard om het de nieuwe hotspot van Rotterdam te maken. “Het Oostplein is een beetje het hart van de buurt, dus dat moeten we gaan inzetten. Maar op wat skaters na, is het hier echt nog stil. We hebben een mooi terras waar de hele dag de zon op staat en genoeg ruimte voor leuke evenementen. We willen het graag levendiger maken.”

“Onze ervaring is als er een concentratiegebied van leuke horeca is, dat dat altijd veel meer mensen trekt”, vertelt Ron. ‘Eigenlijk een beetje zoals de Witte de With; je gaat niet per se naar een specifieke zaak, maar je gaat echt naar de Witte de With. Dat willen we hier ook creëren. De ene dag ga je naar Plein Oost en de andere dag naar Kaat Mossel of YOLO. En zo willen we dus ook samenwerken met andere ondernemers in de buurt.”

Koken met de Mibrasa oven 


Foto: Fleur Besuijen

Marcel Beijerling is de eigenaar van de keuken bij Plein Oost. Hij kookt met een Misbrasa; een gesloten houtskooloven. “Ik kook al een jaar of acht met vuur. Dat begon met een heel klein barbecuetje en is uiteindelijk de Mibrasa geworden. De smaken die je bereikt met op vuur koken zijn heel anders dan met een gaspitje of bakplaat. Het is tien keer lekkerder.” Marcel maakt van alles op de houtskooloven: rundvleesburgers, scheermesjes, gegrilde spinazie met burata, geroosterde prei en zelfs desserts zoals de chocolatechip koekjes. Het is een mooie balans tussen vlees, vis en groenten. “Ik wil hier echt de focus gaan leggen op dertig, dertig, dertig. Dat wil zeggen dat er 30% vlees, 30% vis en 30% groenten op het menu komen. De overige 10% is voor desserts. Groenten zijn super lekker en moeten meer worden gegeten. Je ziet dat zodra mensen een keer gegrilde spinazie hebben gegeten, ze om zijn.”

Festivals in de toekomst


Foto: Fleur Besuijen

“We gaan ervan uit dat de wereld weer normaal gaat worden”, vertelt Ron. “Als het zover is, dan is het natuurlijk geweldig om een festival te organiseren, daar leent het plein zich ontzettend goed voor. We willen meer de soft versie van een festival, dus niet tot midden in de nacht met harde muziek. Maar meer iets met eten, eigen oogst. Echt iets ambachtelijks. Het soort festival waar ook mensen op afkomen die gewoon lekker dingen willen proeven.” 

De combinatie van lekker en gevarieerd eten, een zonnig terras en toegang tot een groot plein met veel mogelijkheden maakt Plein Oost een mooie toevoeging aan de Rotterdamse horeca. “Zoveel grote en open pleinen heb je niet meer beschikbaar in de stad”, zegt Frankie. “Dat maakt Oostplein heel speciaal.”

Hoofdfoto: Fleur Besuijen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Richard van Elten 27 Mrt 2022, 13:09

Marcel en team bedankt voor top avond Heerlijke gegeten allemaal top gerechten bedankt daar voor Was gezellig met Dick en Anita

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.