Eind vorig jaar opende Roffa Streetfood: een zaakje aan de Scheepstimmermanslaan waar je terecht kunt voor een goed broodje vlees en een koud, Rotterdams biertje. Twee maanden na opening draait deze ‘foodtruck zonder wielen’ lekker. Maar het wordt nog beter: binnenkort staat er een mooie Oklahoma BBQ smoker in de keuken.
De vorige keer dat we Roffa Streetfood bezochten, werd er nog flink verbouwd. Nu is de zaak volledig ingericht, alleen de smoker mist nog. Daar is een mooi plekje voor gereserveerd naast de bar. Het interieur oogt stoer, industrieel en hier en daar hangen onderdelen van een oude Citroën aan de muur. Aan een ander deel van de muur hangt het menu. Steamed buns met buikspek, een bao of broodje met pulled pork, de Roffa burger… Vlees vlees en nog eens vlees. En een beetje vis, want een taco gevuld met witvis en teriyakisaus is er ook. Voor de vega’s is er een bagel met cream cheese en avocado. Eigenaar Hilbert Munnik werkt met zoveel mogelijk producten van lokale ondernemers zoals man met bril koffie, bier van brouwerij Noordt, Trots bier en Kaapse Brouwers. Meer Rotterdamse brouwers zullen binnenkort volgen.

De keuze valt al snel op het broodje pulled pork, een broodje brisket en een steamed bun met buikspek. ‘Die smaken nu al erg goed, maar straks als de smoker gebruikt wordt, zijn ze nog beter,’ verzekerd Hilbert ons zodra we onze eerste happen hebben genomen. We zijn het meer dan eens met hem. De pulled pork is mals en zacht, zo ook de dun gesneden plakken brisket. ‘Het draadjesvlees heeft zo’n 24 uur gegaard. In totaal ben ik zo’n drie dagen bezig om het vlees perfect te bereiden,’ legt Hilbert uit. ‘ Zover ik weet zijn wij de enige in Rotterdam die brisket op het menu hebben.’ Naast het vlees, dat overigens van Van der Burg & Bol en slagerij Ootemankomt, wordt nog een coleslaw geserveerd. Ook mochten we een portie handgesneden friet proeven. Niet van die slappe, Franse aardappelsliertjes, maar dikke, ambachtelijke friet gemaakt van de aardappelen van Rechstreex. Echt smullen!

Dungesneden lapjes brisket met handgesneden friet
Maar die smoker moet alles nog beter maken. ‘Met de smoker die wij krijgen kunnen we roken en BBQ’en. De roker zal gestookt worden met beukenhout en houtskool,’ wordt uitgelegd. De oven wordt in de ochtend gestookt en de temperatuur zal de hele dag door hetzelfde blijven. ‘We zorgen voor goede ventilatie zodat het hier niet gaat stinken,’ lacht Hilbert.

‘Het eten bij Roffa is stoer en laagdrempelig. Iedereen is hier welkom,’ vertelt Hilbert. ‘Deze buurt staat vol met kantorenpanden en veel klanten zijn dan ook kantoorlui die komen lunchen.’ ’s Avonds bezoeken buurtbewoners de zaak. Ook is het mogelijk om te borrelen bij Roffa onder het genot van heerlijke bar bites. Het aantal zitplekken in de streetfoodbar is beperkt, maar in de zomer kunnen gasten plaatsnemen op het terras. ‘We willen heel graag het terras uitbreiden. Dan kunnen we in de zomer de smoker naar buiten rollen, een tap regelen en de straat levendig maken door buiten te genieten van het lekkerste vlees.’
