Schattig Schiedam: een Jeugddroom die Werkelijkheid Werd

Schattig in Schiedam is een nieuw koffiezaakje met veel Marokkaanse invloeden. Geniet van een frisse rose lemonade of specialty coffee.

21 Aug 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Schattig Schiedam: een Jeugddroom die Werkelijkheid Werd

Het nieuwe koffiezaakje Schattig heeft snel de harten van Schiedammers veroverd. De gasten van Youssra Addou (29), geboren Schiedammer, roepen nu al dat ze als geen ander de gemeenschap weet te verbinden. Tijd om haar, en Schattig, beter te leren kennen.

Youssra's reis begon ver van de koffiebonen en espressomachines. Na haar studie werkte ze als journalist Midden-Oosten voor RTL Nieuws, en daarna voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik heb vier jaar in de diplomatieke wereld gezeten en verschillende klimaattoppen bijgewoond,” vertelt ze trots.

Schattig Schiedam


Ondanks haar succesvolle carrière bleef een jeugddroom haar achtervolgen: "Koffiezaken brachten me rust tijdens mijn reizen. De koffiecultuur in Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten inspireerden me enorm.” Ze vertelt over de koffiezaken die volgens haar bijdroegen aan een gevoel van gemeenschap in die steden. “Dat wil ik ook voor Schiedam”, zegt ze.

Terug in Schiedam viel haar oog op het leegstaande pand van De Beurs, en vooral op het prachtige terras dat erbij zat. Het begon te kriebelen. “Ik appte de eigenaar en binnen de kortste keren was het van mij.” Ze veranderde de hele stijl een looks van de zaak naar een stilistische, minimalistische en rustige zaak met veel beigetinten. “Veel mensen die het centrum bezoeken en langs het water lopen, hoorde ik zeggen ‘wat schattig is Schiedam’. Ik vond Schattig Schiedam heerlijk klinken”, lacht ze.

​Hectische start


Naast koffie wil Youssra ook workshops organiseren en ruimte bieden aan lokale artiesten. “Maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad”, moet ze ook toegeven. Youssra is sinds 5 juni geopend, en sinds dien zit de zaak bomvol, zegt ze. “Ik had verwacht dat het rustig zou opbouwen, maar het was meteen rennen geblazen. Mijn hele leven is de zaak, vaak tot diep in de nacht”, zegt ze overdonderd. Ze geeft toe: “Ik heb een enorme passie voor koffie, maar ik heb eigenlijk geen horeca-achtergrond. Dat was wel spannend.”

Maar nu lijkt alles op rolletjes te lopen: het personeel is ingewerkt en de zaak staat. "Nu de vloer en de keuken stabiel zijn, kan ik weer ademen en beginnen met het organiseren van community events. Ik weet al wat ik het eerst zou willen organiseren: schilderen met koffie."

​Marokkaanse en lokale invloeden


Youssra's persoonlijke touch is overal terug te vinden. De lunchkaart bevat veel lokale producten, zoals zuurdesembrood van de lokale bakker en Ouwe Schiedam’ kaas. Ook zijn er veel Marokkaanse invloeden te vinden: “Het servies is gemaakt door vrouwen in Marokko en in de gerechten komen veel sinaasappels terug; het fruit uit de stad waar mijn ouders vandaan komen: Berkane.”

De Marrakech chicken sandwich is nu al een favoriet bij gasten. Ook speculoos speelt een grote rol op de kaart. “Dat is de Hollandse touch: speculoos komt hier vandaan, maar is super populair in het buitenland, ik kwam het vaak in gerechten tegen tijdens mijn reizen in Dubai en Singapore”, vertelt Youssra enthousiast.

​Specialty coffee in Schiedam


Te drinken heeft Youssra een frisse rose lemonade, met rozenbottels uit Marokko en natuurlijk specialty koffie: “Veel gasten zeggen dat ze blij zijn dat ze daar nu niet meer helemaal voor naar Rotterdam hoeven”, lacht ze. Ook laat ze Schiedammers graag kennismaken met Matcha (22-Matcha). "We hebben hier cold foams op onze drankjes geïntroduceerd, iets wat je veel in het buitenland ziet maar in Nederland nog niet veel voorkomt."

De Schiedamse vindt het belangrijk dat alles wat bij Schattig uit de keuken komt, vers gemaakt is. “We preppen zo veel mogelijk op de dag zelf, ook om verspilling tegen te gaan”, zegt ze. Daarom kan het wel zijn dat gasten tijdens de lunchpiek soms tot een half uur op hun gerecht moeten wachten. “Gelukkig weten de meesten dat inmiddels en wachten ze geduldig af”, zegt ze, dankbaar voor het begrip.

De Schiedammers zijn dus al laaiend enthousiast over de nieuwe zaak die Youssra uit de grond heeft gestampt en nu met veel passie leidt. Nu de storm wat begint neer te dalen kan het niet anders dan dat ze hier iets nog mooiers van gaat maken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.