Smaakvol op café Bij de Bruin

Bij de Bruin is een verrassend stijlvol bruin café op de Oude Binnenweg. Wij aten er een zeer geslaagde lunch.

4 Jan 2017 Martijn van Gorsel

blogger Deze student Leisure Management heeft een passie voor thuis koken, lekker eten en gezelligheid.

Smaakvol op café Bij de Bruin

Sinds een kleine maand zit er op de Oude Binnenweg een nieuw café: Bij de Bruin. Je vindt er de sfeer van een gezellig, bruin café, maar dan net een tikkie stijlvoller. Oké, een stuk stijlvoller.


Patrick de Bruin (ja, inderdaad de naam van het café) en Miquel Mohamedjar hebben beide een erg verschillende achtergrond, maar dat maakt dit café juist bijzonder. Patrick werkt al heel lang in de horeca en weet dus hoe alles reilt en zeilt. Miquel heeft een mode-achtergrond en werkt daar overigens nog steeds in. Dat ze elkaar uitstekend aanvullen, is goed te zien aan de zaak. Veel oude elementen, zoals de lambrisering en de bar, zijn gebleven, wat het café een authentieke uitstraling en specifieke warmte geeft. Maar er is ook veel verbouwd. Niets overdadigs, maar een nuchtere luxe, een beetje op z’n Rotterdams dus. Veel items die in de zaak staan komen bij Patrick en Miquel thuis vandaan. Zo stond de enorme Chinese vaas eerst bij hen in de badkamer. 

Twijfel


Het starten van een eigen zaak heeft heel wat voeten in de aarde. Dat wisten Patrick en Miquel ook en daarom werd er lang getwijfeld. Toen ze net terugkwamen van vakantie vroeg de oude eigenaresse voor de tweede keer of ze het pand over wilden nemen. Toegegeven, misschien speelde het vakantiegevoel een beetje mee maar Patrick en Miquel waagden de sprong. Dit was een half jaar geleden. Maar toen moest alles natuurlijk nog worden geregeld. Met name koks, daarom belde Patrick vriend Jurian de Boer en spraken zij af bij Sijf. Patrick legde hem het idee voor van een nieuwe zaak en Jurian was direct enthousiast, mits hij zijn sous-chef mee mocht nemen. Toen hij zich afvroeg waar die nieuwe zaak zou komen, hoefde hij zich alleen maar even om te draaien, vertelt Patrick. 

De kaart


Nadat dit allemaal was geregeld, moest de kaart worden ontwikkeld. Die is seizoensgebonden en bevat veel gerechten die zijn geïnspireerd op de vele reizen van Patrick en Miquel. De gerechten zijn simpel, maar van hoge kwaliteit, zowel in smaak als product. Ook de knipoog naar het klassieke bruine café wordt niet vergeten (advocaatje met slagroom bij de koffie!) Doordat er weinig ruimte is in de keuken en in de berging (waar je alleen op je knieën in kan) wordt bijna alles dagvers geleverd. 

Dit moest de redactie natuurlijk aan den lijve ondervinden, dus er werd volop besteld. Voor de vegetariër (of de Buik-redacteur met goede voornemens) valt er overigens niet al te veel te kiezen. De kaart leunt zwaar op vlees- en visgerechten. Het zuurdesembrood met eireepjes, paddenstoelen en pecorino was desalniettemin een hele geslaagde vleesvervanger. De salade niçoise kwam met een gulle hoeveelheid licht geschroeide tonijn en een perfect zachtgekookt eitje en ook de steaksandwich, BLT en het broodje makreel werden gulzig naar binnen gewerkt. De lunch is dus dik in orde, snel terug voor diner!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Rob Roovers 31 Dec 2017, 10:17

Rob Roovers 31 Dec 2017, 10:23

Gisteren voor het eerst wezen lunchen bij de Bruin. Het verhaal hoe wij daar verzeild zijn geraakt bespaar ik jullie. Er was zat variatie op de menu kaart .We hebben er lekker geluncht . Daar gaan we zeker terug komen.

Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen