Je eigen biertjes tappen tussen de sissende geluiden van de brouwketels en de geur van verse hop. Precies een jaar geleden opende de eerste echte stadsbrouwerij van Rotterdam. Ze gaan dit vieren met een speciale actie: bij drie glazen van hun zelf gebrouwen pilsener of Keilen, krijg je er eentje van het huis. THOMS Stadsbrouwerij, het broertje van THOMS Underground bar, is sindsdien een geliefde plek voor gezellige borrels, lunches en diners. We zijn benieuwd hoe het gaat met mede-eigenaresse Ellen van Zanten en naar haar plannen voor de komende tijd.
Even inkomen
Ellen vertelt dat het op dit moment goed gaat met THOMS Stadsbrouwerij, maar dat het even duurde voordat het op gang kwam. “De zaak zit een beetje verstopt in Het Timmerhuis en zit dus niet in de loop. Je merkt dus dat mensen er moeite mee hebben om het te vinden, maar in de weekenden zit de grote zaak (van maar liefst honderddertig zitplaatsen en nog zo’n tweehonderd op het terras), toch al goed vol.
‘Hier kom je om je vrienden te zien, niet om gezien te worden’
Ellen is naast eigenaresse van de Stadsbrouwerij ook consultant, waarbij ze bedrijven helpt om sterke merken te worden. Deze ervaring kwam bij de start van THOMS Stadsbrouwerij goed van pas. Samen met haar broer Arthur van Zanten dacht ze goed na over wat ze wilden uitstralen. “We willen dat mensen naar onze zaak komen om te relaxen, maar vooral om lekker met elkaar te zijn. Je komt hier om je vrienden of collega’s te zien en niet zozeer om gezien te worden. De taptafels, waar je je eigen biertjes kunt tappen, recht uit het vat, de spelletjes in de hoeken van de zaak die je kunt pakken en evenementen die zij organiseren zoals de pub-quiz, zijn allemaal dingen die je met elkaar doet”, vertelt Ellen enthousiast. Naast goed bier uit het vat, is er natuurlijk ook wat te eten. Ook dit is vaak om te delen, zoals de heerlijke borrelplanken.
Uit liefde voor bier

Bij de grote ketels naast de bar zijn de brouwers al hard aan het werk om voor jou vers bier te brouwen. De enthousiaste Jazze Post, die brouwer is bij THOMS, legt uit hoe dit gaat. “Als het bier gemaakt en afgekoeld is, moet het nog zo’n twee weken gisten. Hiervoor gebruiken we de grote ketels aan de zijkant van de brouwerij. Na twee weken, leiden we het naar de fusten boven de bar en kan het dus getapt worden. Dat maakt dat het bier dat je hier drinkt niet ouder is dan drie weken. Hierdoor hoeven we ook geen conserveermiddelen toe te voegen en is het bier verser dan ooit”, vertelt Jazze. Ellen vult aan: “Er zijn maar twee plaatsen in Nederland waar dit op deze manier gedaan wordt. Wij zijn de enige in Rotterdam. De brouwerij bijna midden in de zaak biedt echt een beleving zo. De meeste brouwerijen zijn verstopt of staan er voor de sier. Hier staat het midden in de zaak en als de brouwers bezig zijn hoor je het lekker stomen en sissen of gaat er een tank open en loopt er een hele berg water door het gebied waar het bier gebrouwen wordt”, zegt ze lachend.
Naast de live gebrouwen pils en Keilen, kun je bij THOMS Stadsbrouwerij ook terecht voor een Hoppy Pale Ale, Neipa of Weizen.
En voor Rotterdam

De Stadsbrouwerij past zo goed in de sfeer en mindset van Rotterdam, volgens Ellen. De moderne, stoere uitstraling, betegelde grote bar en planten in de zaak geven de brouwerij een stoere, industriële sfeer. “Het stoere vind ik dat deze brouwerij een soort moderne, kosmopolitische sfeer heeft, maar dat het wel tegenover een van de oudste gebouwen van Rotterdam staat: het stadhuis. Dat maakt het bijna niet-Rotterdams. Je zou ook in New York kunnen zitten. Die combinatie is heel tof”, vindt Ellen. “Wij willen er zijn voor de echte Rotterdammer en niet zozeer voor de toerist die denkt dat deze brouwerij er is voor rondleidingen, met een beetje horeca ernaast. Eigenlijk is het andersom: een horecazaak waar je goed kunt eten en lekker met elkaar bier kunt drinken, die het als extraatje heeft dat ze ook nog eens hun eigen bierbrouwen waar jij bij staat.”
We willen er zijn voor de echte Rotterdammer.Ellen van Zanten
Met z’n allen Rotterdam nog leuker maken

Het afgelopen jaar hebben ze hard gewerkt om de vaste stamkroeg te worden van de Rotterdammer. Steeds meer mensen weten deze stoere zaak te vinden, “maar het kan altijd nog beter”, vindt Ellen. “From good to great”, noemt ze het. Waar Ellen erg blij verrast over was, is hoe goed de Rotterdamse horeca met elkaar samenwerkt. “Iedereen gunt elkaar van alles. Zo heeft Peter Rouwen van Brouwerij Noordt ons heel goed geholpen op alle vlakken van het bierbrouwen, van het helpen berekenen van de opstelling van de brouwerij tot de aansluitingen en diktes van de ketels. Hij helpt ons nog steeds bij het brouwproces. Zo maken we Rotterdam met z’n allen nóg leuker!