Twee bedrijven met de focus op kwaliteit, vers en ambachtelijk. Twee familiebedrijven, waarbij de een al meer dan 110 jaar bestaat en de ander een telg uit een grote bakkersfamilie aan het hoofd heeft. Twee bedrijven met de roots stevig in Rotterdam. Wanneer zij de krachten bundelen, mag het resultaat er wezen: het eerste echte Rotterdamse worstenbroodje.
Het Rotterdamse worstenbroodje

Jordy's Bakery
Het Rotterdamse worstenbroodje is het resultaat van een samenwerking tussen twee jonge Rotterdamse ondernemers: David van Linschoten, van Keurslagerij HP van Linschoten, en Jordy Klootwijk, van Jordy’s Bakery. Het is niet de eerste keer dat het duo de handen ineenslaat. “Bij de vestigingen van Jordy’s Bakery op de Nieuwe Binnenweg en Vlietlaan vind je al een tijd onze vleeswaren”, vertelt David. “Er zijn zelfs vleeswaren die we speciaal voor Jordy’s maken.” Nu is het tweetal nog een stapje verdergegaan en hebben ze samen een heel nieuw product gemaakt.

Het Rotterdamse worstenbroodje is anders dan de variant waar ze in Brabant om beroemd zijn. “De worst wordt eerst in de darm gegaard bij Van Linschoten en komt erna de bakkerij binnen. Wij draaien het deeg eromheen en bakken het worstenbroodje dan af”, vertelt Jordy ons.
Terug in de tijd

Slagerij H.P. van Linschoten in het oude pand op de Lusthofstraat 53
Jordy’s opa stond aan de voet van de Klootwijk bakkerijen. In 2009 opende Jordy zijn eigen productiebakkerij en momenteel heeft hij drie vestigingen in Rotterdam. De geschiedenis van Keurslager HP van Linschoten gaat nog iets verder terug, namelijk tot 1908. De slager heeft altijd op de Lusthofstraat gezeten, maar eerst zaten zij aan de overkant van de straat, waar tegenwoordig Brillemans zit. Dit pand is zelfs nog gebouwd door Van Linschoten Bouw. David: “Vroeger moest het vlees natuurlijk nog op ijsblokken gekoeld worden. Het pand aan de overkant lag te veel in de zon. Daardoor zijn ze in 1914 verhuisd naar de overkant.” In dit pand zit de slagerij meer dan honderd jaar later nog. Sinds 1997 is het bedrijf van Davids ouders: Hubert sr. en Franny.

Slagerij van Linschoten
Passie

David (links) en Hubert jr. (rechts) van Linschoten
De twee jonge ondernemers hebben passie voor hun ambacht en weten waar ze over praten. Zo weet David ons precies te vertellen waar woensdag gehaktdag vandaan komt. “Vroeger kwamen op maandag de dieren binnen, waar direct de mooie lappen vlees vanaf gehaald. Wat overbleef, en waar het gehakt van gemaakt werd, moest snel worden geconsumeerd, omdat het op die ijsblokken niet lang goed bleef. Daarom kwamen de huisvrouwen op woensdag vaak gehakt kopen”, vertelt David. Ze doen het slachten overigens niet zelf, want in de stad is dat haast niet mogelijk. Wel gebruiken ze pure producten met weinig toevoegingen en wordt het welzijn van de dieren in acht genomen. David: “Er bestaan haast geen slagerijen meer die het doen, maar wij proberen zoveel mogelijk zelf te maken.”

En dat proef je terug. Als geboren en getogen Rotterdammer ken ik de slager maar al te goed. Zolang ik mij kan heugen staat mijn moeder op zaterdag in de rij bij Van Linschoten, waardoor ik altijd werd verwend met goede kwaliteit vlees. Ik vind het vlees uit de supermarkt daardoor ook een stuk minder lekker.
Jordy en zijn vrouw Marieke
Ook Jordy gebruikt pure producten. Hij staat natuurlijk bekend om zijn verse desembroden. Jordy: “Het brood wordt ambachtelijk gemaakt zonder toevoeging van e-nummers. Er gaat een lang rijsproces aan vooraf, waarbij het deeg eerst wordt gedraaid en erna rust krijgt. Hierdoor krijg je de lekkere smaak en krokante korst. Voor deze korst wordt bovendien alles, behalve de Rotterdamse worstenbroodjes, gebakken in steenovens. De hete ovenvloer creëert de knapperige korst.” Het lekkere brood van Jordy’s Bakery vind je tegenwoordig ook in veel horecazaken.

Jordy's beroemde desembroden
Het Rotterdamse worstenbroodje is te verkrijgen op de Lusthofstraat bij Van Linschoten en bij de drie vestigingen van Jordy’s Bakery (Nieuwe Binnenweg, Vlietlaan en Fenix Food Factory).