Vraag jij je weleens af waar het eten op je bord vandaan komt? Groeit die prachtige, geglaceerde kool nu in de buurt of heeft hij een verre reis moeten afleggen voordat hij in de pan kon? Deze vraag kun je in ieder geval met een gerust hart stellen aan de drie heren van Rotonde. Binnenkort openen Birk Heijkants, Roy Lammers en Jord Coree de deuren van hun restaurant aan de Goudsesingel, waar ze een bijzonder menu aanbieden vol met lokale producten en door hunzelf ingemaakte lekkernijen.
Van kerstdiner naar restaurant

Het drietal, oorspronkelijk uit Utrecht, deelde al langer de droom om samen een restaurant te beginnen. ‘’We hebben een aantal jaar achter elkaar met z’n drieën een groot kerstdiner voor vrienden in elkaar gezet’’, vertelt Birk. ‘’We verbonden er dan een thema aan en de ingrediënten van de gerechten probeerden we zoveel mogelijk uit de buurt te halen. De reacties van onze vrienden waren altijd ontzettend lovend!’’ De impact van de warme herinnering straalt van hun gezichten af en Roy voegt hier glimlachend aan toe: ‘’De combinatie van gezellig samen zijn en kunnen genieten van verantwoordelijk eten is precies wat wij hier bij Rotonde ook aan willen bieden.’’
Zelf langsgaan bij de boer
‘’We staan regelmatig met onze laarzen in de modder’’, vertelt Jord. Om trouw te blijven aan hun concept zijn de heren vaak in de Nederlandse natuur te vinden. Op de kaart staan planten zoals daslook, vlierbes en watermunt, die niet snel te koop zijn bij lokale supermarkten. ‘’Die moeten we zelf plukken wanneer ze groeien of we gaan bij biologische boeren en tuinen in de omgeving langs voor bepaalde groente- en fruitsoorten’’, voegt Birk toe. In de keuken van het restaurant komt een grote kast waar ruimte zal zijn voor alle ingemaakte en gefermenteerde producten die ze het hele jaar door verzamelen. Maar wanneer iets op is, is het ook echt op. Ze werken met het ritme van de natuur en laten dit juist in hun voordeel werken. De menukaart zal om deze reden zo nu en dan wisselende gerechten bevatten maar de terugkerende bezoeker heeft dan altijd iets nieuws om uit te proberen. Op de kaart zien we de invloed terug van
Héron Petit Restaurant in Utrecht, waar Jord en Birk hebben gewerkt en elkaar hebben leren kennen.

Een bonte verzameling meubelstukken
Het blijft niet alleen bij de bewuste keuzes van de kaart. Ook aan het interieur is gedacht. Zo komen de stoelen uit het oude Tweede Kamer gebouw, de lampen aan het plafond zijn overgenomen van de TU Delft en het kleurtje op de muur is gemaakt van leemverf. De oplettende bezoeker merkt misschien op dat de bar iets wegheeft van marmer, maar ook deze is gemaakt van gerecyclede materialen. ‘’Er zit zelfs een koelkast in verwerkt!’’, grapt Birk. De sfeer van de zaak wordt afgemaakt door de persoonlijke platencollectie van Roy. Het was een hele zoektocht om het interieur bij elkaar te rapen maar des te trotser zijn ze op het resultaat.
Gezelligheid is een knisperend houtvuurtje

Rotonde zal aan het begin van dit najaar openen maar tot die tijd zijn ze te volgen op Instagram @restaurant_rotonde en kun je alvast een kijkje nemen op de website. Een leuke manier om een steentje bij te dragen voordat je een bezoek aan Rotonde brengt, is het kopen van je eigen blok hout. In het midden van de open keuken komt een grote houtoven waar Jord zijn gerechten gaat bereiden. Tijdens je avond bij Rotonde mag je eigen houtblok, compleet met ingegraveerde naam, de oven in. Voor wie behoefte heeft aan een warme avond als het straks weer donker en guur wordt, kan hier zijn hart op. Je kunt straks dinsdag tot en met zaterdag genieten van de gezelligheid van Rotonde en zijn eigenaren, waar het diner en de natuurwijnen goed voor jou én de aarde zijn.