De zomer is in volle gang. Nieuwe terrassen ontvangen wij met open armen en al helemaal als ze zonovergoten zijn. Zoals dat van Cornelis Kleinjan. Hij opende zijn nieuwe café aan het begin van de hittegolf en mocht dus gelijk flink aan de bak. Hoog tijd voor ons om ook eens een plaatsje te zoeken bij deze nieuwkomer in de Oude Haven: Vader Kleinjan Café.
Cornelis is geen onbekende in de Oude Haven en het uitgaansleven van Rotterdam, maar een eigen zaak had hij nooit eerder. Hij heeft onder andere geholpen met het opzetten van De Vrienden Live en was jarenlang de manager van Café De Beurs. Maar de droom om zelf iets op te zetten bleef, dus toen hij te horen kreeg dat Winebar & Kitchen van Leeuwen, het pand waar daarvoor eetcafé Villa Kakelbont gehuisvest zat, ging sluiten, hoefde hij niet lang na te denken.
Vader Kleinjan Café

De naam ‘Cornelis’ zullen veel ook associëren met de zaak op het Stadhuisplein. Als we Cornelis vragen of Cornelis Bar & Kitchen naar hem vernoemd is, grapt hij: “Nee, toen Marcel (Maan – eigenaar Cornelis Bar & Kitchen, red.) vroeg hoe ik het hier ging noemen heb ik wel nog even ‘Marcel’ voorgesteld.” Toch bleef hij dichter bij zijn eigen naam: Vader Kleinjan Café. “We willen onze gasten een warm welkom bieden en een gevoel geven van thuiskomen, dit hebben we geprobeerd terug te laten komen in de naam”, vertelt Cornelis.
Bij Café Vader Kleinjan is er gekozen voor een kleine kaart met gevarieerde gerechten. “De kaart is samengesteld met een vriend die in de keuken van de Librije heeft gewerkt. Er is vooral gekozen voor eerlijke streekproducten, zoals vlees van Keurslager Van Linschoten en desembrood van bakkerij Boender. De producten die worden gebruikt komen terug in de verschillende gerechten om zo duurzaam mogelijk te werken. Het is een hele kleine keuken, dus de samenwerking en voorbereiding is heel belangrijk”, licht Cornelis de kaart toe. Een uitdaging, lijkt ons, zeker op dagen zoals deze, wanneer het terras helemaal vol zit.
Vis, kip en burgers

Dat het terras vol is met dit weer verbaast ons niet. Het ligt namelijk tot zonsondergang in de volle zon. Bovendien heb je uitzicht op Het Witte Huis en de weer verlichte Willemsbrug. Mocht dat nog niet genoeg voor je zijn, kun je ook nog heerlijk bootjes kijken. De menukaart is klein, maar de verschillende vlees- en visplanken en flammkuchen nodigen uit om te borrelen. Naast borrelen kun je er ook terecht voor een kop koffie met taart of een (snelle) daghap, waarbij je de keuze hebt uit de fish and chips (onze aanrader), kippendijen, een burger of een wisselende vegamaaltijd. De gerechten zijn vers, niet ingewikkeld en de smaken en porties zijn prima in orde. Iedereen weet wat ‘ie kan verwachten wanneer je iets bestelt. De fluitjes stromen rijkelijk uit de tap, maar mocht je meer fan zijn van wijn schenken ze een verdejo die ons ook prima bevalt.
Of Cornelis de switch van het nachtleven naar zijn eigen zaak bevalt? De meeste mensen zijn blij als ze weekend hebben, maar Cornelis loopt na zeventig (!) dagen achter elkaar werken nog steeds vrolijk over zijn terras rond en maakt met iedereen een praatje. Dat nachtleven hoeft hij niet lang te missen. Vader Kleinjan heeft namelijk ook een nachtvergunning, dus binnenkort kunnen we er vast ook een feestje verwachten.
Vader Kleinjan is zondag, dinsdag en woensdag van 11.00 tot 01.00 en van donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 03.00 geopend.