Begin maart organiseerde BIRD voor de eerste keer het evenement Soul Food, een succesvolle avond die op 6 oktober 2018 weer wordt herhaald. Aan lange tafels wordt de hele avond lang het ene na het andere goddelijke gerecht van de barbecue getoverd. Twijfel je nog over of je naar de opkomende editie wilt gaan? Lees dan gauw verder over hoe de eerste editie verliep.
In samenwerking met cateraar Smokey Goodness, bekend om de authentieke Amerikaanse barbecue, komt BIRD met de ‘New Orleans Soul Food Night. De veelbelovende uitnodiging op Facebook kondigt aan dat het evenement van zes uur ’s avonds tot vier uur ’s ochtends zal duren en dat je de ‘beste soulfoodklassiekers uit de smoker’ kunt verwachten. Bij binnenkomst schuiven we aan de lange biertafels. De avond staat in het teken van shared dining, dus gauw even vrienden worden met de buren.

Binnen no-time staat de tafel vol met de eerste gerechten. De hele avond wisselen vlees- en visgerechten elkaar af, dus het is misschien niet de beste avond om die vegetarische vriend of vriendin weer ‘ns te zien. We beginnen met zelfgemaakte slavinken, waarbij het spek nog tussen zacht en knapperig in zit. Precies hoe
wij het liefste het zien. Als er een enorme plaat met warm gerookte zalmzijdes aan komt, moeten we echt plaats maken. Terwijl je je bord volschept met de
gebakken aardappeltjes en homemade koolsla ga je je voorzichtig afvragen hoe je dit in godsnaam allemaal op gaat krijgen.
Eten zonder gêne
Om wat uit te buiken loop ik een rondje en neem ik meteen even een kijkje bij de enorme smoker die buiten staat. Binnen in de keuken van BIRD worden alle sides bereid, maar op de barbecue komt net het volgende stuk vlees. Ik haast me naar binnen om de langzaam gegaarde ‘Southern style’ spareribs niet te missen. Het ietwat pittige vlees valt zowat van het bot terwijl ik me verrassend weinig zorgen maak over hoe charmant het geknaag eruit moet zien. Het is maar goed dat ik deze gêne opzij heb gezet, want mijn favoriete guilty pleasure gerecht komt op tafel: mac ’n cheese. De romige macaroni met verse kaas uit de oven is absoluut een succes, dus ik ben erg blij met het bakje voor mee naar huis.

Terwijl we geduldig wachten op de laatste ronde van de BBQ loopt de brass band, die de hele avond klassieke jazz speelt op de achtergrond, een rondje door de zaak en komt aan tafel spelen. Iedereen is zo afgeleid dat ze bijna niet doorhebben dat er brisket met geheime Smokey Goodness BBQ-rub op tafel wordt gezet. Om het tweede gerecht, de beercan chicken, kan echter niemand heen kijken. Bij dit klassieke barbecuegerecht wordt de kip over het bierblikje heen gegaard, waardoor het vlees extra mals wordt. De liefhebber kan nog een nagerecht halen: gegrilde perziken met pistachenootjes.
De Eighties Tribute
Als de laatste lege borden en schalen van tafel zijn gehaald, beginnen ze achterin met het inklappen van de tafels. De Soul Food Night heeft een eigen afterparty, de Eighties Tribute. Al met al was de avond een grandioos succes. Er is ontzettend veel lekker eten, en voor iedereen is er wel een favoriet. De lange tafels en live muziek zorgen voor een echte BBQ-sfeer. Hoewel shared dining ontzettend gezellig is, zijn de tafels zo ruim ingedekt dat je niet bij de buren op schoot zit. Wij raden je dus aan om snel een kaart voor 6 oktober te scoren. Ticket koste €42,- en kun je hier bestellen.