Het restaurant van Jazzpodium BIRD gaat 1 september weer open, geheel in vernieuwde stijl. De grote vraag is natuurlijk: wat is er veranderd? Joris Kuiter, de chef-kok van BIRD vertelt over het nieuwe concept. ''BIRD is nog veel meer dan een restaurant en daar hoort een veel lossere stijl bij.’’
Toen BIRD net open was, groeide de zaak enorm. Kuiter merkte dat het de laatste tijd een beetje constant bleef. ‘’Veel Rotterdammers kennen BIRD vooral door het Jazzpodium, en niet door het bijzondere eten.’’ Kuiter wilde het restaurant opnieuw op de kaart zetten in Rotterdam, maar hij wist niet goed hoe hij dit aan moest pakken. De komst van een heel nieuw keukenteam, zorgde voor hét moment om het concept om te gooien en de boel te gaan verbouwen.
Ietsje losser

BIRD wil het traditionele idee van voor- hoofd- en nagerecht loslaten. ‘’Ik denk dat dit traditionele en stijve niet past bij de sfeer en het publiek dat bij ons komt’’, legt Kuiter uit. Daarom wil hij gaan werken met kleine, losse gerechtjes. Deze zijn vooral bedoeld om te delen en komen in een losser tempo aan tafel. Niet allemaal tegelijk, maar meer verspreid en met pauzes ertussen. Ook de gerechten zelf worden anders. ‘’De focus moet niet meer te veel op vlees en vis liggen, maar meer op de groente. Dat maakt er meteen heel lichte, frisse gerechtjes van. Traditionele hoofdgerechten zijn vaak gewoon een homp vlees of vis met wat saus. Dat wil ik niet meer’’, aldus Kuiter.
Ook de inrichting is veranderd. De open keuken die midden in het restaurant staat is grondig verbouwd. Kuiter noemt het resultaat zelf ‘de Rolls Royce onder de keukens’. ‘‘Het is de mooiste keuken waar ik ooit in heb mogen werken’’, zegt hij trots. Maar het is nog wel wennen; ‘‘soms moet ik de gebruiksaanwijzing er nog wel bij pakken. Het is redelijk hightech allemaal.’’ Nieuw meubilair stond ook op de planning, maar dat gaat voor de opening niet meer lukken. Geeft niets, want dankzij de nieuwe keuken en de andere verlichting, heeft het restaurant toch al een heel andere sfeer.
Blijvertjes

Er zijn natuurlijk ook nog dingen die blijven zoals we van BIRD gewend zijn. Zo kun je nog steeds genieten van de heerlijke Napolitaanse pizza’s uit eigen oven. Ook de BIRD-Specials blijven, zodat de concertgangers van tevoren een makkelijk hapje kunnen eten.
Kuiter ziet graag dat er nu nog meer mensen komen om te eten, niet alleen concertgangers. En dat mensen die normaal pas laat binnen komen voor een optreden, nu al eerder komen om te eten. Door naast de BIRD-specials ook de kleine gerechtjes aan te bieden, kan je nu ook bij BIRD terecht voor een avond gezellig lang tafelen.
Proeven?
Nieuwsgierig naar de nieuwe kaart van BIRD? Kom dan op 31 augustus naar de Tasting Party om de gerechtjes vast te kunnen proeven. Op 1 september is de officiële opening van de nieuwe BIRD.