BIRD is een bekend fenomeen bij iedere muziekliefhebber in Rotterdam. Van live jazzmuziek op de woensdagavond tot aan dansen tot diep in de nacht in het weekend onder de discobal. Ook het restaurant van BIRD is al jaren een vaste waarde in Rotterdam. Met de nieuwe menukaart vol eigenwijze gerechten kan muziek gecombineerd worden met eten.
Pizzageur bij BIRD in de Hofbogen
Wie BIRD binnenloopt komt gelijk in oase van relaxte muziek terecht. Maar ook de neus wordt meteen geprikkeld door de geur van pizza. Het aflopend dak van de karakteristieke Hofbogen is gezellig ingericht met rode gordijnen. Aan de muur hangen bekende jazzmuzikanten en krijtborden met de specials.
BIRD bestaat uit drie aparte ruimtes, waarvan twee delen om te eten. Beide hebben een showstopper: in de eerste ruimte is dat de discobal aan het plafond die weerkaatst op de set-up voor de band; in de tweede kamer is dat de grote, open keuken waar de chefs hun werk doen.
Geen borrelmix, maar eigenzinnige gerechten
Op de tafels ligt een groot, zwart papier met de muzikale agenda van BIRD. Het restaurant staat voor duurzaamheid. Op het zwarte papiertje is dan ook te lezen dat BIRD zich elke dag weer inzet om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Onze sympathieke ober vertelt ons met een Rotterdams accent dat we het papier om moeten draaien om kennis te maken met de nieuwe menukaart van BIRD. “We hebben ongeveer twee keer per jaar een nieuwe menukaart”, legt medewerker Charlotte van Diejen uit. “Elke keer experimenteren onze chefs met hun ingrediënten. Voordat het op de kaart komt, mogen wij medewerkers een tasting doen.”
De eigenwijze gerechten zijn duidelijk terug te zien op de kaart. Hier vind je geen borrelmix met bamihap en frikandellen, maar birria taco’s en aardbeien arancini om te delen tijdens een borrel. De prijzen voor deze gerechten zijn niet te duur en zowel voor de vlees, vis en vega liefhebber is er genoeg om uit te kiezen.
Keuze van de chef om te delen

Voor de moeilijke kiezers onder ons is er ook de mogelijkheid om je te laten verrassen door de kok: het Chef’s dining concept. Dit is een selectie van verschillende kleine gerechten om te delen. Dit trok ons erg aan dus wij gingen voor deze keuze. De ober vroeg netjes van tevoren of de kok nog rekening moest houden met dieetwensen/allergieën.
De sfeervolle soul muziek blaast door de speakers. Terwijl wij wachten op het eerste gerecht, worden er achter in de zaal de eerste instrumenten opgezet.
“Elke woensdagavond is het Jamnight”, vertelt onze ober André. "Het is dan een open mic en vooral leerlingen van het conservatorium komen hier met elkaar muziek maken. De meeste mensen vinden het heerlijk om na het eten te blijven hangen en te genieten van de muziek. Dit is nog zo’n typisch BIRD concept, bijna geen ander restaurant heeft dit in Rotterdam.”
Lichte smaken en volle als tegenhanger

Het voorgerecht volgt al snel nadat er ruimte is gemaakt op de kleine, maar gezellige tafel. Je kijkt meteen je ogen uit. Het zijn twee verschillende gerechten die er door de mooie opmaak heel luxe uitzien. “We hebben voor jullie een Marokkaans gerecht genaamd Ma’qūda met Charmoula”, legt André netjes uit. Dit is een Marrokaans koekje van gebakken aardappel met daarin komijn, koriander en charmoula.
“Daarnaast hebben jullie een in miso gemarineerde prei met vanille beurre blanc.” De prei is crispy in je mond en met de lichte smaak een goede tegenhanger van de Marokkaanse koekjes die wat exotischer en voller van smaak zijn.
Pizza met een persoonlijk verhaal

Ronde twee bestaat uit een pizza, maar niet zomaar een pizza. “Deze pizza noemen we de Orlando. Deze pizza is vernoemd naar onze vorige pizzabakker die natuurlijk Orlando heette. Zo heeft elke pizza die op het menu staat een persoonlijk verhaal.
Op de pizza ligt een Italiaanse worst genaamd ‘nduja'. Dat ziet er uit als een soort filet americain, dat in de oven gaat. Het is een pikante worst, gecombineerd met burrata en pesto”, legt André uit. Dat je voor pizza goed terecht kan bij BIRD blijkt niet alleen door de speciale oven die je ziet in de open keuken, maar ook door de combinatie van toppings. De zachte en milde smaak van de burrata is een heerlijke tegenhanger van de pittige worst.
Na de pizza te hebben gedeeld begin je aardig vol te raken en we waren dan ook zeker verrast toen we nog een hoofdgerecht voor onze neus kregen. Ditmaal was het de vis van de week. Een wekelijks wisselend visgerecht. Wij kregen een doradefilet op een prachtig opgemaakt bord. De vis lag op een groentebedje van pompoensaus, asperge en wortel.
Sfeervolle muziek met eigenwijze gerechten

En terwijl wij aan het nagerecht beginnen bestaande uit een custardtaart met gerookte honing en tonkabonen ijs, is de band klaar met het opzetten van de instrumenten en stromen er steeds meer mensen binnen die speciaal komen voor de band.
De gerechten die anders zijn dan anders, zorgen voor een fijne ervaring bij BIRD. De sfeervolle muziek maakt de avond compleet. “In oktober krijgen we een nieuwe kaart en ik kan nu al niet wachten wat daar op komt", zegt Charlotte vrolijk. Terwijl de tafels met eten worden afgeruimd, klinken de eerste muzieknoten van de avond.