16X toetjes om je vingers bij af te likken

Voor de lekkerste desserts, toetjes, nagerechten of toespijzen van Rotterdam moet je bij deze zestien zaken zijn.

13 Apr 2019 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 13 Apr 2019

16X toetjes om je vingers bij af te likken

Bij het woord ‘toetje’ wordt de discussie op de redactie altijd flink aangezwengeld. De een associeert toetje met een vlaflip, de ander met een volledig grand dessert. Of je het nou een toetje, nagerecht, dessert of toespijs noemt, bij de volgende zestien zaken zijn ze in ieder geval om je vingers erbij af te likken. 

Gran Postre – de Huismeester 


Bij De Huismeester heb je drie keuzes: de cheesecake de la casa, blondie of Huismeester shortbread. En gelukkig kwam iemand met het geniale idee om al deze toetjes te combineren op een plank (inclusief slagroom) bij het Gran Postre. En het beste: niemand kijkt er raar vanop als je ‘alleen’ langskomt voor het dessert. 

Meent 115 

Grand Dessert bij Café in the City 


Nog zo’n fijne voor mensen met keuzestress: het grand dessert bij Café in the City. Wees wel gewaarschuwd, want de grote schaal komt met veel bombarie inclusief vuurwerk naar je tafel toe, maar dan heb je ook wat. Verwacht onder andere witte- en bruine chocolademousse, aardbeien en chocoladesaus, creme brulee, ijs, macarons, brownie, pitahaya en passievrucht.  

Rodezand 46 

Chocolate Piñata bij Amada Coffee 

Beetje workout voor die zoetigheden kan geen kwaad, moeten ze bij Amada Coffee hebben gedacht. Voor je hier aan je nagerecht begint word je namelijk aan het werk gezet. Een ‘zwevende’ chocoladebal, hangend aan een frame, wordt op tafel gezet en een bijbehorende ‘knuppel’ wordt geleverd. Na het openslaan van de chocoladebal vallen er stukjes seizoensfruit, stroopwafel, slagroomsoesjes en oreokoekjes uit.  

Hoogstraat 36 

Madeleines bij HMB Restaurant 


Toegegeven: ook wij vinden Madeleines geen ‘volwaardig’ dessert, maar voor de madeleines van HMB Restaurant – die je als friandise bij de koffie krijgt - fietsen we maar al te graag de brug over. Het Franse gebakje weet het keukenteam zo te bereiden dat ‘ie mooi luchtig, rond en niet te droog is en een mooie grove structuur heeft. 

Holland Amerikakade 104 

Pakket bij Restaurant-Bierhandel De Pijp  

Als je een gerecht bijna vijftig jaar lang op de menukaart kunt laten staan, dan moet het wel goed zijn. Bij De Pijp is ‘zo’n pakket’ ondertussen een klassieker geworden. Het is een huisgemaakte ijstaart met een beetje cacaopoeder, gewikkeld in twee flensjes (als een soort pakketje dus) en bestrooid met suiker. Je kunt het ook uitbreiden naar ‘zo’n pakket speciaal’, dan gooien ze er een scheutje Cointreau overheen.  

Gaffelstraat 90 

Lava cake bij YOLO 


Het terras van YOLO is dit jaar van extra heaters voorzien, waardoor wij er nu al vele avonden buiten te vinden zijn. Ook hier kijkt niemand er gek van op als je alleen aangewandeld komt voor het dessert. De dark chocolate lava is een chocolade lava cake geserveerd met vanille-ijs, zwarte olijven crumble en een coulis van biet en framboos. Zwarte olijven klinken misschien gek in combinatie met een dessert, maar wacht maar tot je het proeft in combinatie met de gesmolten chocolade.  

Admiraliteitsstraat 17B 

Cheesecake en Curd bij Fuiks 


De mierzoete Franse merengue met lemon curd, cheesecake mousse en rood fruit zijn alleen al de ‘reis’ naar Capelle aan den IJssel meer dan waard. De cheesecake en curd is al jaren een klassieker bij Fuiks Eten en Drinken en wij begrijpen wel waarom. Leuk weetje: de extra chocolaatjes bij de cheesecake worden gepresenteerd in de vorm van kaas.  

Vuykpark 1 

Profiteroles bij la Pizza 

Dat je, anders dan de naam doet vermoeden, niet alleen voor de pizza bij La Pizza komt, is inmiddels wel bekend. Dat je ruimte over moet houden voor de dolci – of speciaal hiervoor erheen moet gaan – drukken wij je graag nog even op het hart. Die van ons slaat namelijk een slag over bij de soezen gevuld met banketbakkersroom en chocolade, oftewel de profiteroles van La Pizza. 

Scheepstimmermanslaan 21 (Centrum) en Bentinckplein 1-3 (Blijdorp) 

Appeltaart 2.0 van Gastrobar STER


Eigenaar Terry Priem is voor de appeltaart 2.0 een samenwerking aangegaan met ijssalon Filippo in Capelle aan den IJssel. Het dessert van Gastrobar STER bestaat uit appelcompote met kaneel en rozijntjes, kruimeldeeg, appeltaart-ijs van Filippo en karamelsaus met steranijs (what’s in a name). Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om dit ’s middags op het terras bij je koffie te bestellen. 

Jericholaan 82B 

Fried Oreo’s bij Who This Freddy 


Foto: Mike Willeijns

Who This Freddy in Rotterdam-West is opgezet nadat de eigenaren in London werden ‘blootgesteld’ aan Buttermilk Chicken. Deze sappige kip moesten ze ook naar Nederland brengen. Dat Who This Freddy meer is dan alleen de Buttermilk Chicken bewijzen de fried oreo’s. Ja, je leest het goed. Gefrituurde oreo’s. Krokant van buiten, warm en zacht van binnen. Verder hoeven we je vast niet te overtuigen.  

Vierambachtsstraat 145B 

Espresso Martini bij Restaurant Goud 


Foto: Patty Brard

Restaurant Goud heeft ons het verhaal achter de Espresso Martini leren kennen: “De Espresso Martini is in de jaren ’80 ontstaan. Het was cocktaillegende Dick Bradsell die de cocktail voor het eerst schonk, in zijn bar in de wijk SoHo in Londen. Het verhaal gaat dat er een vrouw zijn bar binnenkwam en vroeg om een cocktail die haar wakker zou maken. Nog specifieker: geruchten gaan dat dit Kate Moss zou zijn geweest. Nog specifieker: ze zou de woorden ‘I want a drink that will wake me up and then fuck me up’ hebben uitgesproken.” Denk dus allemaal even aan Kate wanneer je dit nagerecht met Ketel one wodka, Bebo koffielikeur en espressoshot bestelt bij Restaurant Goud.  

Lloydstraat 204 

Bloody Skull bij Vandal 


Sinds de opening van Vandal begin dit jaar was het Dia De Muertos dessert gelijk een groot succes. Uit het indrukwekkende, zwarte doodshoofd kwamen bij het kapotslaan aan tafel allerlei zoetigheden gerold. Bij een nieuwe kaart hoort ook een nieuw doodshoofd: de Bloody Skull. Alleen voor de echte zoetekauwen bestemd. 

1e Westewagenhof 1 

NY Basement 

We blijven onder de grond. Bij NY Basement bewijzen ze dat een toespijs met voornamelijk fruit ook goed zoet en enorm lekker kan zijn. Bij het ‘ananas en lychee’ dessert wordt het fruit op verschillende manieren bereid. Zo wordt de ananas geroosterd en wordt er een bouillon van ananas getrokken. Van de lychee wordt een cornetto gemaakt, maar deze wordt ook als compote geserveerd. Verder krijg je hierbij mascarponemousse, pitahaya en kokosgel.  

Koninginnenhoofd 1  

Garden Delight bij Mood 

Met Garden Delight (zie omslagfoto) heeft eigenaresse Eveline Wu van Mood ooit het World Championship of Chinese Cuisine gewonnen en dat win je niet zomaar. De bodem bestaat uit een crème van witte chocolade en hazelnootmousse gegarneerd met witte chocolade-ijs, hangop, frambozen en eetbare bloemetjes. Tip: neem met je lepel een schep van boven naar onder, zodat je alle smaken tegelijk proeft. En er zit nog een verrassingselement in het dessert: bij elke hap gaat je tong knetteren.  

Otto Reuchlinweg 999 

Baked Alaska bij Ayla 


Je moet nog heel eventjes geduld hebben, want de nieuwe kaart gaat 16 april pas in, maar na het voorproeven van het nieuwe dessert van pastry chef Laura bij Ayla wisten we zeker dat deze niet in de lijst mag ontbreken. De Baked Alaska is een ijssandwich omhuld door gebrande merengue en gevuld met amandelen, pistache, walnoten, vanille-ijs, passiefruit, framboos en karamel. Voor degene met notenallergie hebben we nog een tip: de gin affagato, gin geinfuseerd met een rawit peper met citroen-limoen sorbet. 

Kruisplein 153

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Burgers & Frites: Rotterdamse halalburgers met een gouden randje

De Buik ging langs bij Burgers & Frites aan het Zuidplein om die prijswinnende burgers, andere snacks en het viral toetje eens te proeven.

Uit de Buik Magazine: interview met Sippien Baarsma: ‘‘Er zijn geen garanties voor succes’’

We delen een paar favorieten uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een verhaal over drijvende kracht Sippien Baarsma.

Vega no Vega: Aziatisch comfort food met een prachtig uitzicht

De Buik ging langs bij het gloednieuwe Vega no Vega, waar je Aziatisch comfort food eet zonder vlees, met een prachtig uitzicht.