7 Rotterdamse kookboeken om verliefd op te worden

In het thema 'Eerste Liefde' van de Boekenweek 2022 hebben wij een aantal kookboeken verzameld die je verliefd doen worden op de Rotterdamse wereldkeuken.

18 Apr 2022

blogger

  • 18 Apr 2022

7 Rotterdamse kookboeken om verliefd op te worden

Van 9 tot en met 18 april stond Nederland in het teken van de 87ste editie van de Boekenweek, met het thema 'Eerste Liefde'. Eerste liefde betekent voor ons die eerste keer naar een nieuw restaurant, een nieuw gerecht proeven of een nieuw ingrediënt ontdekken en op slag verliefd zijn. Als een ode aan die eerste liefde, hebben wij een aantal Rotterdamse kookboeken verzameld die je opnieuw helemaal hoteldebotel zullen maken op de Rotterdamse foodcultuur. 

​Smaak van Rotterdam 


Foto: Kyosei 

​Eten draait voor velen om cultuur, herinneringen en connectie. Een gerecht kan je meenemen naar je jeugd, het land waar je bent opgegroeid of zelfs je eerste liefde. Rotterdam, als multiculturele wereldstad, telt vele nationaliteiten en keukens. Om dit karakter weer te geven, heeft topchef Terry Priem, eigenaar van de Rotterdamse Gastrobar STER, voor het Songfestival 41 lokale recepten verzameld van gerechten van de deelnemende landen van het Songfestival en deze een Rotterdamse twist gegeven. Hij laat je hiermee de sfeer van Rotterdam proeven in de gevarieerde keukens van Europa. 

De Buik geeft een exemplaar van Smaak van Rotterdam weg. Scroll naar beneden voor meer info!

Job & Perry: Een klootzak-proof kookboek 

Het kookboek van de Rotterdamse tv-koks Job Pattinasarany en Perry de Man is precies zoals je een Rotterdams kookboek zou verwachten: heerlijk recht voor z’n raap, met simpele gerechten uit allerlei keukens die samen de wereldkeuken van Rotterdam vormen. Niet te veel ingrediënten, niet te moeilijk doen: gewoon écht lekker.

​Chef Rotterdam 


Foto: Rick Arnold

Het koffietafelboek Chef Rotterdam toont de verhalen achter 25 Rotterdamse chefs. Onbeschroomd vertellen ze over alle aspecten van het leven van een toonaangevende chef, van ambities en passies tot blunders in de keuken, opofferingen en jarenlang obsessief zwoegen voor een Michelinster. De chefs delen allemaal één gerecht dat hen typeert, niet alleen als chef maar ook als mens. 

​De geheimen van Mangiare Rotterdam 


Foto: Kyosei 

Mangiare is een Italiaans restaurant met twee locaties in het centrum van Rotterdam. Dit kookboek vol met recepten uit de Italiaanse keuken van Mangiare bevatten een Rotterdamse twist en eerlijke ingrediënten, geheel in de stijl van Mangiare. De recepten worden begeleid door persoonlijke verhalen over de Mangiare restaurants en haar klassieke en authentieke gerechten.

Rotterdams Kookboek 

Voor het Rotterdams Kookboek heeft Linda Roodenburg recepten en ingrediënten gezocht die de multiculturele Rotterdamse cultuur weerspiegelen en verder kijken dan de standaard Nederlandse Rotterdamse gerechten en ingrediënten. Ze spreekt hiervoor met koks uit allerlei verschillende culturen, om hun verhalen, cultuur en recepten op papier te zetten.

​Shirma's Soul Kitchen 


Foto: Rick Arnold

De Rotterdamse soulzangeres Shirma Rouse is geboren op Curaçao en opgegroeid op Sint-Eustatius, en heeft hieraan een prachtig arsenaal aan Caribische familierecepten overgehouden waar zij door haar reizen weer een eigen draai aan heeft kunnen geven. Het boek staat ook vol met nuttige tips en weetjes over koken en bevat interviews waarmee je meer leert over Shirma’s liefde voor koken.

​De vrijheid van het drinken 

In De vrijheid van het drinken neemt Alek Dabrowski je mee op een kroegentocht langs Rotterdamse cafés door de tijd heen. Geboren in 1965 en opgegroeid op Zuid, herbeleeft Alek zijn wildste jaren in een aantal bekende en minder bekende kroegen verspreid door Rotterdam. Voor de één een leuke terugkijk op een mooie tijd en voor de ander een interessante blik op hoe het kroegleven van Rotterdam vroeger was.  

Winnen!  

Speciaal voor de lezers van de Buik geven we een exemplaar weg van Smaak van Rotterdam. Vertel ons hieronder wie jij het boek zou gunnen (mag je natuurlijk ook zelf zijn) en wie weet ligt het boek binnenkort bij jou op de deurmat. Meedoen kan t/m maandag 25 april 2022 (deze winactie is inmiddels gesloten).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Op de bank bij Ver van Hier met goede koffie en een boek

Ver van Hier is een kinderboekenwinkel en koffiebar. Een tweede huiskamer voor en van de buurt met glutenvrije taart en Nutella-banaan tosti’s.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.