Van 9 tot en met 18 april stond Nederland in het teken van de 87ste editie van de Boekenweek, met het thema 'Eerste Liefde'. Eerste liefde betekent voor ons die eerste keer naar een nieuw restaurant, een nieuw gerecht proeven of een nieuw ingrediënt ontdekken en op slag verliefd zijn. Als een ode aan die eerste liefde, hebben wij een aantal Rotterdamse kookboeken verzameld die je opnieuw helemaal hoteldebotel zullen maken op de Rotterdamse foodcultuur.
Smaak van Rotterdam

Foto: Kyosei
Eten draait voor velen om cultuur, herinneringen en connectie. Een gerecht kan je meenemen naar je jeugd, het land waar je bent opgegroeid of zelfs je eerste liefde. Rotterdam, als multiculturele wereldstad, telt vele nationaliteiten en keukens. Om dit karakter weer te geven, heeft topchef Terry Priem, eigenaar van de Rotterdamse Gastrobar STER, voor het Songfestival 41 lokale recepten verzameld van gerechten van de deelnemende landen van het Songfestival en deze een Rotterdamse twist gegeven. Hij laat je hiermee de sfeer van Rotterdam proeven in de gevarieerde keukens van Europa.
De Buik geeft een exemplaar van Smaak van Rotterdam weg. Scroll naar beneden voor meer info!
Job & Perry: Een klootzak-proof kookboek
Het kookboek van de Rotterdamse tv-koks Job Pattinasarany en Perry de Man is precies zoals je een Rotterdams kookboek zou verwachten: heerlijk recht voor z’n raap, met simpele gerechten uit allerlei keukens die samen de wereldkeuken van Rotterdam vormen. Niet te veel ingrediënten, niet te moeilijk doen: gewoon écht lekker.
Chef Rotterdam

Foto: Rick Arnold
Het koffietafelboek Chef Rotterdam toont de verhalen achter 25 Rotterdamse chefs. Onbeschroomd vertellen ze over alle aspecten van het leven van een toonaangevende chef, van ambities en passies tot blunders in de keuken, opofferingen en jarenlang obsessief zwoegen voor een Michelinster. De chefs delen allemaal één gerecht dat hen typeert, niet alleen als chef maar ook als mens.
De geheimen van Mangiare Rotterdam

Foto: Kyosei
Mangiare is een Italiaans restaurant met twee locaties in het centrum van Rotterdam. Dit kookboek vol met recepten uit de Italiaanse keuken van Mangiare bevatten een Rotterdamse twist en eerlijke ingrediënten, geheel in de stijl van Mangiare. De recepten worden begeleid door persoonlijke verhalen over de Mangiare restaurants en haar klassieke en authentieke gerechten.
Rotterdams Kookboek
Voor het Rotterdams Kookboek heeft Linda Roodenburg recepten en ingrediënten gezocht die de multiculturele Rotterdamse cultuur weerspiegelen en verder kijken dan de standaard Nederlandse Rotterdamse gerechten en ingrediënten. Ze spreekt hiervoor met koks uit allerlei verschillende culturen, om hun verhalen, cultuur en recepten op papier te zetten.
Shirma's Soul Kitchen

Foto: Rick Arnold
De Rotterdamse soulzangeres Shirma Rouse is geboren op Curaçao en opgegroeid op Sint-Eustatius, en heeft hieraan een prachtig arsenaal aan Caribische familierecepten overgehouden waar zij door haar reizen weer een eigen draai aan heeft kunnen geven. Het boek staat ook vol met nuttige tips en weetjes over koken en bevat interviews waarmee je meer leert over Shirma’s liefde voor koken.
De vrijheid van het drinken
In De vrijheid van het drinken neemt Alek Dabrowski je mee op een kroegentocht langs Rotterdamse cafés door de tijd heen. Geboren in 1965 en opgegroeid op Zuid, herbeleeft Alek zijn wildste jaren in een aantal bekende en minder bekende kroegen verspreid door Rotterdam. Voor de één een leuke terugkijk op een mooie tijd en voor de ander een interessante blik op hoe het kroegleven van Rotterdam vroeger was.
Winnen!
Speciaal voor de lezers van de Buik geven we een exemplaar weg van Smaak van Rotterdam. Vertel ons hieronder wie jij het boek zou gunnen (mag je natuurlijk ook zelf zijn) en wie weet ligt het boek binnenkort bij jou op de deurmat. Meedoen kan t/m maandag 25 april 2022 (deze winactie is inmiddels gesloten).