Rotterdam staat niet stil. Al jarenlang is de stad volop in beweging. Nieuwe gebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond en er openen een hoop nieuwe restaurants. Toch zijn er ook dingen die wél hetzelfde blijven in onze stad: de Rotterdamse horecaklassiekers. Ook die klassiekers staan niet stil en gaan mee met hun tijd. Daardoor kan jij tijdens de tweede horecalockdown ‘gewoon’ van de iconische gerechten van de stad blijven genieten, maar dan thuis. Wij zetten de klassiekers voor je op een rij waar je nu gerechten kunt afhalen.
Restaurant Bierhandel De Pijp

Foto: Frank de Roo
Als je geschiedenis terugloopt tot 1898, ben je met recht een klassieker te noemen. 80 jaar geleden openden ze de deuren op de huidige locatie die bekend staat om de lange tafels, studentikoze inrichting, de menu’s uitgeschreven op de krijtborden en de fijne sfeer. Tijdens deze tweede horecasluiting wordt het voor het eerst mogelijk om de gerechten van De Pijp in huis te halen. Op het menu staan de klassiekers van het restaurant, zoals Franse uiensoep, kapucijnerschotel (captain’s dinner) met speklapjes en gebakken aardappeltjes en een kaasplateau. Het hele afhaalmenu staat op de website en kun je telefonisch bestellen van woensdag tot en met zondag. Bezorging is mogelijk vanaf twee personen in een straal van 10km.
Café Stobbe

Beroemde Stobbeburger of spareribs aan huis? Bij Café Stobbe zitten ze ook deze periode vol energie en verzinnen ze allerlei mooie initiatieven. Vanuit het begrip in Kralingen dat al bijna 80 jaar op de Kortekade huist bezorgen ze ’s avonds hun warme maaltijden in Kralingen en Prinsenland. Als je buiten deze postcodes woont, kun je Stobbe in huis halen door bijvoorbeeld de verse erwtensoep koud af te halen of de Sunday Roast te bestellen. Voor 12:30 bezorgt het team op zondag in heel Rotterdam een mooie ossenhaas, grote bak aardappelen, groenten, salade met de befaamde frambozendressing, dessertjes en een mooie fles rode wijn. Je hoeft het alleen zelf even op te warmen in de oven. Bestellingen kunnen telefonisch worden geplaatst.
Old Dutch

Natuurlijk staat Old Dutch in het rijtje Rotterdamse klassiekers. Het restaurant is al bijna 90 jaar gevestigd in onze stad en weet goed met de tijd mee te gaan. Tijdens de eerste horecasluiting tuigden ze al snel een bezorgservice op, die nu nieuw leven is ingeblazen. Bij het keuzemenu heb je bij iedere gang minimaal twee opties en is beschikbaar vanaf €37,50. Als wij je een handje op weg mogen helpen: start met de kalfstartaar met Pata Negra, kies de wereldberoemde kreeftensoep als tussengerecht, kies voor de fazant met zuurkoolstamppot als hoofdgerecht en sluit af met crêpes Suzette. Ook aan de kleintjes is gedacht, voor €22,50 eten zij een driegangenmenu mee met onder meer de kindproofversie van verse aardbeien met Romanoffsaus. Bestellen kan tot twee uur van tevoren via de website.
Restaurant Loos

Als één van de bekendste grand-café restaurants in Rotterdam heeft Loos zijn plek in deze lijst zeker verdiend. In het statige pand bij de Veerhaven vind je normaal gesproken een mooie mix van zakenmensen, toeristen, mensen die hun krantje lezen met een goede kop koffie of borrelende groepen. Nu dat niet mogelijk is, hebben ze de Doos van Loos samengesteld: twee driegangenmenu’s inclusief Bretonse Fines de Claires (en oestermesje om ze te openen) als amuse. Bij doos 1 krijg je wildzwijn paté, zeebaars met wasabikorst en luxe kaassoorten en bij doos 2 gerookte zalm ‘cha sieuw’, hertenstoof en cheesecake. De box kost €49,50 voor twee personen en kun je van woensdag tot en met zondag tot 14:00 telefonisch of via de mail bestellen, waarna je hem tussen 17:00-19:00 uur kunt afhalen.
De Ballentent

Foto: De Ballentent
Zet een lekker foute Hollandse afspeellijst aan, je beste Rotterdamse tongval op en een ijskoud fluitje klaar en boots thuis De Ballentent na. Gelukkig hoef je de gerechten niet zelf na te bootsen, want die kun je gewoon afhalen bij of laten bezorgen door dit icoon aan de Parkkade. Naast het grote assortiment met onder meer ballen, spareribs en saté is er ook altijd een stamppot van de dag. Net zo fijn geprijsd als wanneer je eet in het restaurant zelf en ook bij afhaal of bezorging hoef je hier zeker geen karige porties te verwachten. Je bestelling kun je doorgeven door te bellen of mailen.
Hotel New York

Ronald van der Donk (chef-kok Hotel New York) en Edward de Ridder (chef-kok NY Basement) hebben de handen ineengeslagen. Met het door hun samengestelde viergangenmenu kan je tijdens de horecasluiting toch een beetje genieten van de fijne plek op de Kop van Zuid. Het menu bestaat uit een voorgerecht van tonijntartaar met wasabicrumble, de fameuze bisque van langoustine met rivierkreeft als tussengerecht en kalfssukade met truffelsaus als hoofdgerecht. Als afsluiter is er een taartje van citroen en meringue met gouden parel van passievrucht. Op donderdag tot en met zondag kun je het menu afhalen of laten bezorgen voor €29,50 per persoon. Je bestelling kun je tot 17:00 de dag ervoor plaatsen op de website.