Moni en Peter proeven de ballen van Ballroom

Moni en Peter eten voor de 97-ste keer samen in een Rotterdams restaurant. Ditmaal proeft het duo de ballen van Ballroom.

28 Dec 2014 Moni en Peter

blogger Moni en Peter gaan al sinds 2005 elke maand met elkaar uit eten in een restaurant waar ze nooit eerder waren. Vanaf restaurant nr. 87 beschrijven ze hun ervaringen op De Buik.

Moni en Peter proeven de ballen van Ballroom

Moni en Peter eten eens per maand samen in een Rotterdams restaurant. De ene keer kiest Moni een adres, de andere keer Peter. Inmiddels doen ze dat voor de 97-ste keer. Op de avond zelf maakt Moni haar keuze aan Peter bekend.

Moni: 19 uur bij mij? Weet nog niet of we terecht kunnen, kan pas vanmiddag bellen.  

Peter: Dat is goed. Fiets? Hoop dat je een plan B hebt. 

Moni: Is niet nodig denk ik. En ja fiets. 

Moni: Ze doen niet aan reserveringen... We gokken het erop! 

Na twee grootheden op rij (In de keuken van Floris en Yama) besloot Moni om weer eens down-to-earth te gaan en koos voor de ballen van Ballroom. De nieuwe zaak van Marc Zee en Aziz Yagoub bekend van, met name, Perron. Vooral de goede recensies over onder andere truffeleieren hadden bijgedragen aan haar keuze voor dit restaurant.     

Peter: Ik ken Ballroom vooral als een goeie, drukke bar waar je van vroeg tot laat op de avond van bijzondere gin & tonics en lekker bar food kunt genieten. Op weg naar jou toe fietste ik er al langs, bij Yama om de hoek, en het zag er al gezellig uit. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat we er vijf minuten later zouden binnenstappen. 

Moni: Reserveren bleek inderdaad niet nodig. We konden een tafel uitzoeken aan de lange zijde van het restaurant. Onder het genot van een prima glas sauvignon blanc, namen we de kaart onder de loep. Omdat we zin hadden in een voor- en een hoofdgerecht kozen we beiden voor een voorgerechtje ('O, u wilt een voorgerecht?') uit de categorie Bar Food, gevolgd door een van de vijf beschikbare ballen als hoofdgerecht.  

Van spaghetti meatballs tot zalmballen

Peter: In een Ballroom eet je dus ballen, en hier zijn die van klassiek (spaghetti meatballs) tot experimenteel (smoked salmon balls) te kiezen. Helaas waren onze voorgerechten nog niet overtuigend. Jouw bouchotmosselen vielen wat bleek en vooral heel groot uit. En mijn salade van gedroogde tomaten en courgette was wat saai voor een bord vol. Het hoofdgerecht maakte gelukkig veel goed. De ballen van kalfsgehakt waren subtiel van smaak en het ei was mooi gepocheerd. 

Moni: Ik was iets minder tevreden over mijn gehaktbal. Mijn maatstaf is altijd: als ik het zelf beter kan, dan is het eigenlijk niet goed. En ik denk dat ik het beter kan, zei ze bescheiden. Wat ik wel heel lekker vond, was de granita van gin & tonic. Echt een mooie smaakverfrisser, die in dit geval als nagerecht geserveerd werd. Het had zomaar een opmaat naar een van de 52 gins kunnen zijn die Ballroom schenkt. Wij bleven echter trouw aan de wijn.  

Peter: Wij zaten te eten tussen opvallend veel dames die een gin & tonic en wat bar food bestelden. Later op de avond gaan de tafels aan de kant en stroomt de Ballroom écht vol. Het restaurant heeft dan volledig plaatsgemaakt voor de bar. Je merkt dat deze eigenaren heel goed weten wat er wel en niet werkt in het uitgaansleven van Rotterdam. Ballroom is een concept dat zij hebben bedacht en dat perfect past tussen de horeca in de Witte de Withstraat. Het is niet echt een restaurant voor een voor-, hoofd-, en nagerecht. Ballroom mikt juist op de combinatie van nachtleven en lekker eten. En dat is heel goed gelukt. 

Wat aten ze?  

Vooraf:  
Moni: Bouchot mussels curry with sweet sherry 
Peter: Dried tomato, sweet peppers and pickled zucchini salad 

Hoofd: 
Moni: Wild boar meatball with sauerkraut and mash 
Peter: Spaghetti veal meatballs with mushroom, parmesan and poached egg 

Na: 
Moni & Peter: Gin & Tonic granita 

Foto: Marten van Dijl 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ballroom verrast met kerst: menu zonder ballen, mét gin

Een kerstmenu anders dan anders serveert Ballroom: geen ballen (hun specialisatie), maar mooie gerechten van de creatieve chef Edward Van Daalen. Met gins!

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.