Bij Bertmans laten ze Europa verder met rust

Chiazaadpudding, cashewroom en granolacrumble zonder gezondheidsfreakiness. Bij Bertmans is er veel vegan en lactosevrij omdat het lekker is.

23 Jan 2015 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

Bij Bertmans laten ze Europa verder met rust

Wat doe je als je een succesvol Spaans restaurant hebt in het Oude Noorden en het pand naast je staat leeg? Nelleke Elbert en Niels Koomans van Destino beginnen er Bertmans, een ontbijt-, lunch- en borrelstek waar het eten ongehoord lekker is. De Buik stuurde me op pad om polshoogte te nemen.

Wat was het verhaal ook al weer? Nelleke Elbert werkte lang in de klassieker La Pizza en begon samen met Niels Koomans in 2010 Destino dat al snel zelf een hotspot werd. Het pand ernaast stond al een tijd lang leeg en tijdens hun reizen in het buitenland beseft het stel al snel dat er in Nederland – en al helemaal in Rotterdam – nog best wat valt te leren wat ontbijten betreft. Qua ontbijtcultuur, want over de grens is het gebruikelijk om buiten de deur of zelfs zakelijk te ontbijten, en ook qua gerechten.

Inspiratie voor scrabble

Nelleke: 'Als het buiten koud is, wil je gewoon wel eens wat anders. Iets warms bijvoorbeeld en waarom niet iets hartigs?' De aanleiding is de Dashibouillon met noedels en een gepocheerd ei die op tafel staat. En wat voor bouillon, zo eet je ‘m niet vaak. Subtiel, maar wel ontzettend vol van smaak. Spannend als ontbijtgerecht, dat wel. Over spannend gesproken, dat zijn eigenlijk alle gerechten. De boekweitpannenkoekjes (gemaakt met amandelmelk) met banaan lijken klassiekers, maar alles klopt eraan en dat tilt ze toch echt een niveautje hoger. De kokosyoghurt met chiazaadpudding (dat wordt een nieuwe voor de Dikke van Dale) en cranberryjam is ongelofelijk goed, qua smaak én structuur. Hetzelfde geldt voor de fruitcrumble. De peer heeft een mooie bite, de granolacrumble doet het heel goed met de geslagen cashewroom.

Weinig gluten, veel genieten

Mocht je het nog niet door hebben, in Bertmans zijn alle gerechten lactosevrij, veel is glutenvrij en vegans gaan in hun handjes klappen, want die kunnen het grootste gedeelte van de kaart zorgeloos bestellen. Overigens niet vanuit betweterigheid of gezondheidsfreakiness, maar vanuit interesse. 'In het buitenland zie je zoveel gebeuren op dit gebied en als je erin duikt ontdek je echt een hele wereld', vertelt bedrijfsleider Stijn Enckevort, die je wellicht kent van Destino zelf of van Picknick, waar hij een tijdje tussendoor werkte.

We zijn nog niet klaar met proeven, van de lunchkaart eten we de Okonomiyaki, wat vrij vertaald betekent: wat jij wilt. Nou, méér van dat. Deze Japanse pannenkoek van boekweitmeel, dashi en spitskool, met daarop octopus, bonitoflakes en barbecuesaus is overdonderend smaakvol. De geroosterde portobello met little gem, gerookte tomatenmayonaise en pickled bietjes is ook al fijn. Bij Bertmans kun je ook borrelen en daar is een eigen kaart met snacks voor. De mosselen met miso, gember en sake hebben een onverwachts bittertje dat erg goed past. De topper is toch het bord pickles. Voor wie denkt dat ingemaakte groenten allemaal hetzelfde smaken, wordt dit de ontdekking van het jaar. Elke variant heeft zijn eigen kenmerken. Vindt uw schrijver bijvoorbeeld bleekselderij als losse groente een misdaad tegen de menselijkheid, de variant hier op het bord is een sprookje. De falafelcrumble is een ideale toevoeging.

Met een goedlopend en origineel Spaans restaurant naast de deur had voor veel mensen de verleiding groot geweest om ook bij de nieuwe zaak te kiezen voor een variant op een bekende keuken, bij Bertmans niet. Zoals ze zelf zeggen: 'We hebben Europa met rust gelaten.' Hoewel Nelleke zich zeker veel heeft bemoeid met de keuken, wordt deze vooral gerund door Jasmijn Zwart en Michelle Cecik. Waarbij Bertmans tijdens de opstart en de eerste dagen wordt bijgestaan door niemand minder dan DJ Wooldrik van BIRD. Bij de koffie, een op maat gemaakte blend van Giraffe, bedenk ik me dat een kritische noot een verder positief stuk geloofwaardiger maakt. Dat gun ik Bertmans zeker, dus hier komt ‘ie: het is wel jammer dat deze tent niet nog net iets dichter bij Blijdorp ligt. Want daar woon ik.

 

 

Op de foto bovenaan: Stijn Enckevort

Foto gerecht: Japanse boekweitpannenkoekje

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

maria hagen 23 Jan 2015, 13:55

Bertmans 'eindelijk' open. Ik kon niet wachten. verveine thee met snickerachtig hapje. Zondergluten, verrukkeluk. Gelukkig in de buurt vanmijn huis. Ha!

Stuart arend 24 Jan 2015, 8:30

Kan niet eachten dat klinkt heerlijk. Veel dingen die ik in amerika ook kon eten.

Alicia 29 Apr 2015, 18:08

Ik vind het een beetje jammer dat jullie zo negatief doen over gezonde voeding en eten met oog voor mens, dier en milieu. Waarom ben je dan gelijk een betweter of een freak? Is de wereld en jezelf zo snel mogelijk kapot maken stoer of zo?

Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.