Wat doe je als je een succesvol Spaans restaurant hebt in het Oude Noorden en het pand naast je staat leeg? Nelleke Elbert en Niels Koomans van Destino beginnen er Bertmans, een ontbijt-, lunch- en borrelstek waar het eten ongehoord lekker is. De Buik stuurde me op pad om polshoogte te nemen.
Wat was het verhaal ook al weer? Nelleke Elbert werkte lang in de klassieker La Pizza en begon samen met Niels Koomans in 2010 Destino dat al snel zelf een hotspot werd. Het pand ernaast stond al een tijd lang leeg en tijdens hun reizen in het buitenland beseft het stel al snel dat er in Nederland – en al helemaal in Rotterdam – nog best wat valt te leren wat ontbijten betreft. Qua ontbijtcultuur, want over de grens is het gebruikelijk om buiten de deur of zelfs zakelijk te ontbijten, en ook qua gerechten.
Inspiratie voor scrabble
Nelleke: 'Als het buiten koud is, wil je gewoon wel eens wat anders. Iets warms bijvoorbeeld en waarom niet iets hartigs?' De aanleiding is de Dashibouillon met noedels en een gepocheerd ei die op tafel staat. En wat voor bouillon, zo eet je ‘m niet vaak. Subtiel, maar wel ontzettend vol van smaak. Spannend als ontbijtgerecht, dat wel. Over spannend gesproken, dat zijn eigenlijk alle gerechten. De boekweitpannenkoekjes (gemaakt met amandelmelk) met banaan lijken klassiekers, maar alles klopt eraan en dat tilt ze toch echt een niveautje hoger. De kokosyoghurt met chiazaadpudding (dat wordt een nieuwe voor de Dikke van Dale) en cranberryjam is ongelofelijk goed, qua smaak én structuur. Hetzelfde geldt voor de fruitcrumble. De peer heeft een mooie bite, de granolacrumble doet het heel goed met de geslagen cashewroom.
Weinig gluten, veel genieten
Mocht je het nog niet door hebben, in Bertmans zijn alle gerechten lactosevrij, veel is glutenvrij en vegans gaan in hun handjes klappen, want die kunnen het grootste gedeelte van de kaart zorgeloos bestellen. Overigens niet vanuit betweterigheid of gezondheidsfreakiness, maar vanuit interesse. 'In het buitenland zie je zoveel gebeuren op dit gebied en als je erin duikt ontdek je echt een hele wereld', vertelt bedrijfsleider Stijn Enckevort, die je wellicht kent van Destino zelf of van Picknick, waar hij een tijdje tussendoor werkte.
We zijn nog niet klaar met proeven, van de lunchkaart eten we de Okonomiyaki, wat vrij vertaald betekent: wat jij wilt. Nou, méér van dat. Deze Japanse pannenkoek van boekweitmeel, dashi en spitskool, met daarop octopus, bonitoflakes en barbecuesaus is overdonderend smaakvol. De geroosterde portobello met little gem, gerookte tomatenmayonaise en pickled bietjes is ook al fijn. Bij Bertmans kun je ook borrelen en daar is een eigen kaart met snacks voor. De mosselen met miso, gember en sake hebben een onverwachts bittertje dat erg goed past. De topper is toch het bord pickles. Voor wie denkt dat ingemaakte groenten allemaal hetzelfde smaken, wordt dit de ontdekking van het jaar. Elke variant heeft zijn eigen kenmerken. Vindt uw schrijver bijvoorbeeld bleekselderij als losse groente een misdaad tegen de menselijkheid, de variant hier op het bord is een sprookje. De falafelcrumble is een ideale toevoeging.
Met een goedlopend en origineel Spaans restaurant naast de deur had voor veel mensen de verleiding groot geweest om ook bij de nieuwe zaak te kiezen voor een variant op een bekende keuken, bij Bertmans niet. Zoals ze zelf zeggen: 'We hebben Europa met rust gelaten.' Hoewel Nelleke zich zeker veel heeft bemoeid met de keuken, wordt deze vooral gerund door Jasmijn Zwart en Michelle Cecik. Waarbij Bertmans tijdens de opstart en de eerste dagen wordt bijgestaan door niemand minder dan DJ Wooldrik van BIRD. Bij de koffie, een op maat gemaakte blend van Giraffe, bedenk ik me dat een kritische noot een verder positief stuk geloofwaardiger maakt. Dat gun ik Bertmans zeker, dus hier komt ‘ie: het is wel jammer dat deze tent niet nog net iets dichter bij Blijdorp ligt. Want daar woon ik.

Op de foto bovenaan: Stijn Enckevort
Foto gerecht: Japanse boekweitpannenkoekje