Bertmans in Noord is al een begrip sinds de opening vorig jaar. Hoe kan het ook anders, met de eigenaren van Destino; een van de beste Spaanse restaurants van Rotterdam. Bij Bertmans kun je bijzonder (goed) ontbijten, brunchen en lunchen. Hier geen tosti’s en uitsmijters, maar spelt-pannenkoekjes met cashew-slagroom en gepocheerde eitjes met zoete aardappelrösti. Je proeft de wereld en dat is niet alleen heerlijk, maar ook heel goed voor je!
In het pand direct naast Destino is in begin 2015 Bertmans geopend. Hier eet je geen diner, maar ontbijt, brunch en lunch. Geen Spaanse keuken, georiënteerd op vlees en vis, maar wereldkeuken die vooral gebaseerd is op groenten. Eigenlijk is de enige overeenkomst dus: heel goed eten.
Echte sapjes en originele smaakcombinaties
De kaart bestaat voor 90 procent uit vegetarische gerechten, letterlijk twee met vlees of vis, dus ik kan mijn lol op. Bovendien is veel zelfs volledig plantaardig en daarom ook nog eens hartstikke gezond. Alles ziet er lekker uit, dus kiezen is een kwelling.
Het ontbijtaanbod bestaat uit onder andere kokosyoghurt met chiapudding, havermout met amandelmelk en fruitcrumble met cashew-creme. Alsof dat nog niet feestelijk genoeg is; er zijn ook wentelteefjes (met amandelmelk) en pannenkoekjes. Voilà, dat nemen we.
Ook de drankkaart staat vol met lekkers, huisgemaakt of van mooie merken zoals het Rotterdamse Pinkyrose. De sapjes zijn vers geperst, in spannende smaken zoals ‘Oranje’, met wortel, laos en sinaasappel. Zelfs de appelsap is niet gewoontjes, want die smaakt daadwerkelijk naar verse, sappige appels!
Onze ontbijtjes komen heel vlot, ondanks dat de zaak helemaal volgelopen is. Het ziet er prachtig uit en zo blijkt het ook te smaken. Super smeuïge pannenkoeken met zoete banaan en ahornsiroop, frisse munt en bosbessen en dan die romige cashew-creme! Het is bovendien verantwoord smullen, want er is geen dier aan te pas gekomen en zonder dierlijk vet blijf je ook nog eens makkelijker slank.
Wereldkeuken met groenten in de hoofdrol

De keuken bij Bertmans draait grotendeels om groenten. Mede-eigenaresse en inspiratiebron achter de Nelleke Elbert vertelt dat ze met Destino op een gegeven moment wel door de traditioneel Spaanse groentegerechten heen waren. Daarom zijn ze gaan kijken naar de Moorse keuken. Midden-Oosterse invloeden dus, die kun je bij Bertmans proeven, evenals het verre Oosten en Zuid-Amerika. Ze vertelt me dat ze in Los Angeles geïnspireerd werd een ontbijtzaak te openen. Daar heerst een veel grotere ontbijtcultuur dan in Europa en bovendien zijn er veel plantaardige opties.

Het is inmiddels lunchtijd en ik ben nog lang niet klaar met de spannende smaakcombinaties van Bertmans, dus we bestellen ‘ei met zoete aardappel’, over Midden-Oosterse smaken gesproken. Het is wederom een plaatje; een gepocheerd ei overgoten met cashew-dragon saus, een rösti van zoete aardappel en pastinaak, geroerbakte spinazie, verse avocado en dukkah. Dat laatste is het knal-ingrediënt van dit gerecht. Een knapperig Egyptisch noten- en specerijenmengsel met onder andere venkelzaad en geroosterde kikkererwten. Het is echt bijzonder lekker.
Alles is mooi, jong en fris
Net als de gerechten, is ook het interieur mooi, eigentijds en fris. De robuuste materialen - hout, staal en bakstenen - in combinatie met veel groen, doen gelijktijdig denken aan stad en natuur. Bertmans heeft buiten een groot terras aan het water, wat het misschien wel een van de fijnste plekken van Rotterdam maakt. En als je te laat bent voor het ontbijt, kun je altijd nog een Cuba Libre drinken, met een goede snack erbij.