Je proeft dat de burgers van Burgertrut organisch zijn

DinnerDinsdag: studenten met 'n rekening bij Rabobank eten voor 'n klein bedrag bij een van de deelnemende restaurants. Jet Reijmer bericht over Burgertrut

16 Apr 2015 Jet Reijmer

blogger Jet houdt van eten en schrijven, en combineert deze twee dan ook wanneer mogelijk. Zij studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Burgertrut

Delftseplein 39, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: VegetarischInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Je proeft dat de burgers van Burgertrut organisch zijn

De tentamens zijn achter de rug, de huur is weer betaald: ik heb een burger verdiend, misschien zelfs wel twee. En waar kun je het best terecht voor de sappigste, smaakvolste, puurste burgers van Rotterdam? Juist, Burgertrut!

Hoewel ik mijn tijd grotendeels doorbreng aan de School voor Journalistiek in Utrecht, leef ik vooral in het bruisende Rotterdam. Ik houd van eten, drinken, proeven en genieten, en juist op dit punt stelt Rotterdam mij met zijn brede scala aan mogelijkheden nooit teleur. Samen met schoonzus en boezemvriendin Eline ontdek ik elke keer weer nieuwe plekken. Hippe tentjes schieten hier tenslotte als paddenstoelen uit de grond. Eline woont, werkt en leeft in Rotterdam, en op DinnerDinsdag ontdekken wij Burgertrut.

Nieuw met oud, mooi met lelijk gemixt

Na een derde verhuizing heeft Burgertrut zich definitief gevestigd naast het reusachtige nieuwe middelpunt van Rotterdam, de Markthal. Met een mooi plekje aan het water mag de zaak zich een aanwinst voor dit gebied noemen. Binnen bruist het, ik ben zeker niet de enige student die zichzelf trakteert op een burger na de tentamens. Het is er lekker druk en er klinken veel verschillende talen door de huiskamer van Burgertrut. Want dat is het: een retro-huiskamer. Door nieuw met oud, en mooi met lelijk te mixen ontstaat er een hip, retro-design binnen.

De kern van de zaak is de grote open keuken. Door de drukte moet mijn maag, schreeuwend naar de burgers die ik voorbij zie komen, nog even geduld hebben. Maar met een van de eerste avondzonnetjes van dit jaar is het geen straf om buiten aan het water te wachten.

Eenmaal terug naar binnen geroepen door de hippe serveerster (ja, zelfs de bediening is hier hip) mogen wij plaatsnemen aan een tafeltje bij het raam. Wijn op een lege maag heeft bij mij nog nooit positief uitgepakt dus ik begin met een glas huisgemaakte organische raspberry limonade, Eline stemt in. Na geproost te hebben op het goede leven mag het feest beginnen: de kaart.

Vega lijkt hier het nieuwe vlees, de kaart wordt namelijk vooral gedomineerd door vegetarische burgers. Toch ga ik voor een 'echte' burger. Iets in mij laat het niet toe om in een burgerrestaurant een vegaburger te eten. Mijn uiteindelijke keuze is dan ook de O'love: een organische beef burger met olijvenmayonaise, rucola, paprika, tomaat en gesmolten kaas. Doordat letterlijk alles op de kaart organisch is, wordt de dierenvriend in mij toch nog een beetje tevreden gehouden. Eline gaat voor de Pizzaburger van de special wall, waar de dagelijks wisselende specialiteiten op staan. De burgers worden samen met een portie potato wedges besteld.

Wat een beauty's

Twee glazen rode wijn verder, uiteraard organisch, is het moment daar. De burgers worden vol trots door de serveerster op tafel gezet. En terecht: wat een beauty's, aan de verschijning zal het in ieder geval niet liggen. Burgertrut is echter niet ideaal voor een eerste date. Het is een kunst op zich om een hap uit de torenhoge burger te nemen en het sap druipt ongegeneerd langs mijn handen.

Ik vertik het om mijn burger met mes en vork te eten dus ik aanvaard het ongemak en geniet. Wat een burger. Het sappige vlees en de knapperige groentes zorgen voor een perfect balans. De olijvenmayonaise maakt het af, en ik neem het Burgertrut niet kwalijk dat er overal verwezen wordt naar hun organische producten: je proeft het. Oh! En die wedges! Heerlijk krokant van buiten en toch zo zacht van binnen. De limoenmayonaise geeft een frisse bite aan de aardappelsnack.

Ook de burger van Eline is een topper. De pittige salami die naar chorizo neigt, en de pesto van olijven en ansjovis geven er een Italiaanse bite aan. Ook voor deze burger geldt de pure smaak van de organische producten: je proeft het écht.

Die cheesecake is van mij

Bij binnenkomst had ik de cheesecake op de bar al naar mij zien lonken. Die is van mij. Lastig wordt het echter als de serveerster mij vertelt dat ze maar liefst drie soorten in huis heeft: witte chocolade-cheesecake met frambozen, kersen-cheesecake met chocolade, of kokos-bananen-cheesecake met noten.

Eline gaat voor de bananen-cheesecake, en na lang wikken en wegen ben ook ik eruit: de kersen-cheesecake. Tot en met een half uur geleden dacht ik dat ik een redelijk ervaren cheesecakebakster was. Binnen mijn kringen heb ik dan ook een aardige reputatie opgebouwd, maar na de eerste hap maak ik al geen enkele kans meer. Ik ben sprakeloos. Eline prikt gretig naar mijn bord om te proeven wat ik proef. We zijn het er unaniem over eens dat aan deze cheesecake niet te tippen valt. Je hoeft dus niet alleen voor de burgers naar Burgertrut te komen, ook de taarten van Burgertrut zijn om over naar huis te schrijven, of op De Buik van Rotterdam.

Burgertrut is een van de restaurants die deelnemen aan DinnerDinsdag, een initiatief van Rabobank Rotterdam. Studenten dineren elke dinsdag voor maar € 3,50 bij de leukste restaurants van Rotterdam. Check dinnerdinsdag.nl!

Op de foto van Maarten Laupman: Buikschrijfster Jet en haar vriendin Eline.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Anlici Ham 22 Jul 2017, 12:45

Geen moeilijke woorden gebruiken, als je niet weet wat het betekend. Alles wat leeft is organisch, zelfs het meest slechte stuk rund dat in een kooi leeft. Burgertrut heeft biologische burgers... Misschien toch nog terug naar school om wat bij te leren.

Lees ook deze verhalen
Niet trutten maar happen in die burger van de Burgertrut

Niet meer weg te denken uit Rotterdam. Burgertrut domineert met veggie burgers en ouderwetse gemütlichkeit.

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.