Waar ligt de mooiste wijnbar c.q. brasserie van Rijnmond? In de Witte de Withstraat, op de Meent, aan de plas in Hillegersberg? Nee, sinds een paar maanden toch echt in Berkel en Rodenrijs. Muller & Co aan de Kerksingel. Goed, we overdrijven licht, maar feit blijft dat deze zaak zich heel eenvoudig kan meten met de betere wijnlokalen in Rotterdam.
Lamsrack
Dat lam! Roze, mals, een vleugje dragon. Het vlees glijdt van het bot. Water loopt me al weer in de mond als ik aan de lamsrack van Muller & Co terugdenk. Zes van die boutjes liggen op het bord. Een fraai glas rosé Clos du Bosquet Blanc versterkt de smaak van het lamsrack. En ergens in ons recente geheugen zit nog de smaak van de krabsoep en straks nog die coupe met room en verse aardbeien.

Wat een geluk. En wat een plek is dat Muller & Co. Ja, het ligt in Berkel en Rodenrijs en ja Rotterdam heeft meer dan genoeg wereldplekken. Maar toch, Muller & en Co is anders. Vorm en inhoud kloppen hier helemaal. Je hebt nieuwe restaurants die zich moeten bewijzen en je hebt restaurants die er meteen toe doen.
Muller & Co is zaak van formaat
Brasserie en Wijnbar Muller & Co zit duidelijk bij die laatste categorie. Allereerst omdat het een zaak van formaat is. Midden in de oude dorpskern van Berkel en Rodenrijs gelegen, alsof het er jaren staat. Uiterlijk bedriegt want het uit bruine en groene stenen opgetrokken pand is pas in mei 2015 opgeleverd. Kloeke zwarte luifels aan de voorzijde, een terras waar je makkelijk neerstrijkt en een zonnescherm over de immense binnentuin maken Muller & Co af. Klaar, niks meer aan doen.
Muller & Co is dus immens. Maar binnen merk je daar niets van. Eigenaar Rober Willemsen heeft goed opgelet in zijn tijd als directeur van Heineken hoe je grote zaken sfeervol kunt houden. Toverwoorden: lichtplan en indeling. Leestafel, openhaard met luie zit, bar, open keuken en tafeltjes. Voor met z’n tweeën aan het raam, of juist een grotere tafel voor vrienden. Dieper in de zaak is het restaurantdeel. Intieme tafels waar het licht dempt als de avond vordert.

Binnentuin bij Muller & Co
Achter het restaurant ligt een buitentuin. Die tuin is eigenlijk een verhaal apart waard. Een boom zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat deze binnenplaats al heel lang bestaat. Eigen buitenbar en keuken. Loungebanken, openhaarden en weer dat licht. Op een zonnige dag als vandaag is deze binnentuin een absolute pleisterplaats in Berkel.

Verwacht hier vooral wining & sharing. “Lekker wat hammetjes op tafel, een entrecote om te delen en een lekker fles wijn op tafel”, schetst Rober Willemsen. Binnen kan dat ook, maar vandaag delen we alleen het brood. Die lamsrack is veel te lekker om te delen. Dat brood is van Jordy’s Bakery.
Betrouwbare klassiekers
De menukaart bij Muller & Co is overzichtelijk en biedt als voorgerechten gerookte zalm, half dozijn oesters, maar ook gegrilde sardines en een caesar salade. Of te wel typisch brasserie.Voor de hoofdgerechten geldt hetzelfde. Bekende toppers als rib-eye, ossenhaas en saté of kort gegrilde in boter gewelde kabeljauwfilet en pasta vongole staan op de kaart.

Het zijn dus betrouwbare klassiekers op de kaart. En die keuze is te rechtvaardigen. Berkel en Rodenrijs is geen Rotterdam, maar het heeft wel een achterland van 100.000 mensen. “Hier komt van alles. ’ s Morgens zes moeders met bugaboos, in het weekend een familieverjaardag en op een doordeweekse dag gewoon mensen die lekker willen eten of een kopje koffie drinken”, legt Willemsen uit.

Toch is het te makkelijk om Muller & Co af te doen als local hero. Daarvoor is het eten en de ambiance te goed. Je parkeert bovendien gratis om de hoek. De bediening is persoonlijk en snel maar bovenal lost Muller & Co altijd je verwachtingen in.