Ross Lovell: nieuwerwets koken op historische plek

Ross Lovell is gevestigd in een historisch pand in Rijsoord. Het monument herbergde eerder De Orangerie en de Hermitage. Nu wordt er nieuwerwets gekookt.

25 Jul 2015 Peter Punt

blogger Peter Punt is redacteur/verslaggever bij het ANP. Hij is een fervent thuiskok en een bekwaam uit-eter.

Ross Lovell: nieuwerwets koken op historische plek

Ross Lovell is de nieuwe naam van de bekende plek in Rijsoord, nabij Ridderkerk. Aan de indrukwekkende geschiedenis van het pand voegen Gerrit van den Berg en Isabelle WIldtham nu een nieuw hoofdstuk toe door nieuwerwets te koken op een historische plek met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Historische pleisterplaats

Het fraaie witte kenmerkende pand in Rijsoord waar Ross Lovell in huist, kent een lange horecageschiedenis. De Orangerie, Hotel Boon, het Wapen van Rijsoord en het sterrenrestaurant De Hermitage. De Hermitage sloot in juni vorig jaar door teruglopende bezoeken noodgedwongen na bijna 20 jaar zijn deuren, maar sinds oktober 2014 zijn chef-kok Gerrit van den Berg en zijn partner Isabella Wildtham er met nieuw elan aan de slag gegaan met hun restaurant Ross Lovell. Het was ooit een herberg, een pleisterplaats op de route Parijs naar Den Haag vice versa. Napoleon Bonaparte sliep er. Prins Bernhard was er vaste klant, maar ook Rotterdamse havenbaronnen en scheepsmagnaat Cornelis Verolme kwamen er over de vloer. We hebben het over het rijksmonument dat al sinds 1800 in een bocht langs de weg staat in Rijsoord (gemeente Ridderkerk). Het grenst aan de achterzijde aan het Waaltje, de rivierarm op het eiland IJsselmonde.

Ross-Lovell-exterieur-680-x-480

Ross Lovell? Klinkt als een arts uit een Amerikaanse ziekenhuisserie of een Britse detective. Niets van dat alles. 'Ross is oud-Engels voor roos en Lovell betekent dierbaar. De naam moest gewoon lekker klinken”, zegt gastvrouw Isabella. Haar partner Gerrit van den Berg werkte eerder onder meer in de keukens van Karel V in Utrecht en Solo in Gorinchem, Isabella verdiende haar sporen in het Veerhuis in Dordrecht.

De zaak kent een aparte bar en via een gang kom je in het ruim bemeten restaurant. Wij krijgen een plaatsje op het verhoogde gedeelte. We hadden gehoopt op een mooie zomeravond om buiten langs het Waaltje te kunnen dineren, maar regen en koelte verhinderden dat. Als we aan de robuuste tafel van Frans populierenhout hebben plaatsgenomen, plaats de kelner drie kommen gevuld met geurige ingrediënten. Om te ruiken zegt hij, om in de stemming te komen voor het voedsel dat gaat komen. 

Ross-Lovell-interieur-680-x-480

Bij Ross Lovell kun je à la carte eten, of kiezen voor een 3-, 4-, 5- of zes gangen menu waarbij de chef-kok je verrast. A la carte vermeldt onder meer tarte tatin van tomaat en lavas en kreeft, op karkas gebraden Anjouduif en Hollands lam. We nemen het 4-gangen menu (44 euro) met wijnarrangement (26 euro).

Gerechten mooi in balans bij Ross Lovell

Een Duits mineraalwatertje en een mini-boodschappenmandje met vers brood komen op tafel. De amuse is een trio van roggebrood met haring en radijs, gefrituurde mosseltjes en een pompoensoepje met gember: smaakvol en veelbelovend. Terwijl de zaak langzaam volloopt, arriveert het eerste gerecht: pittige gamba’s, twee stukjes gebakken tongschar op een fris bodempje van komkommer en daarbij een knapperige flinterdunne crostini met wat groententjes. Het accent met kerrie maakt het gerecht verrassend compleet. Het tweede gerecht is opnieuw vis. Deze keer een mooi stukje kabeljauw met een crème van knoflook en een romige sausje van ansjovis. Het is mooi in balans, zonder dat look en ansjovis overheersen. Bij deze gerechten drinken we wit uit Sicilië (huiswijn), Spanje en Frankrijk.

Hoofd is vlees en wat voor vlees: twee sappige plakken entrecôte van het Maas-Rijn-IJssel-rund en daarbij toast met tartaar van het zelfde vlees. Jonge worteltjes, dubbelgedopte tuinbonen, en erwtjes begeleiden het geheel, plus een jus van rode wijn. De rode wijn uit de omgeving Venetië is de perfecte sidekick. Tot slot een rijk geschakeerd dessert dat zelfs mijn tafelgenote, die niet gek is op toetjes, kan bekoren. Frambozenijs, romige rijst, rood- en citrusfruit en een Twentse lekkernij: een kniepertie, een krokant rolletje gevuld met gele room. Daarbij wordt een sauternes geschonken, uit een domein naast het beroemde Chateau d’Yquem.

Ross-Lovell-Cover-foto-680-x-480

'Mooie zinnenprikkelende gerechten creëren is onze specialiteit”, melden Wildtham en Van den Berg op hun website. Dat klinkt misschien pretentieus, maar het restaurant weet ons met dit avondvullende diner aangenaam te verrassen. Nieuwerwets koken op een historische plek met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De heren van de bediening zijn attent en vriendelijk. De sfeer is gemoedelijk. Zakenmensen, stelletjes en een beroepsgroep vormen deze avond de klandizie. Kortom: Ross Lovell is een aanwinst voor stad en streek.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

marja pieters 26 Jul 2015, 12:59

Onlangs nog gegeten, hadden het geluk buiten te kunnen vertoeven, heerlijk met een lekker windje, een dikke 9!

Lees ook deze verhalen
Herfst sfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.