Asian Glories is een vertrouwde naam in Rotterdam, hoewel niemand zegt dat hij bij Asian Glories gaat eten, nee, je gaat naar Jenny. Jenny Loh is de gastvrouw bij wie je je meteen thuisvoelt, maar natuurlijk draagt haar man Shun Po Fan als chefkok het zijne bij aan een maaltijd die je lang bijblijft.
Hm, Asian Glories. Een thai, koreaan, japanner, chinees? Nee, chinees. Tja..., de meeste mensen denken bij het begrip 'de chinees' nog steeds aan foe yong hai en tjap tjoi en andere gerechten uit de Chinees-Indisch-Hollandse compromiskeuken met afhaalloket. Maar zeker: Jenny en haar man zijn van Chinese afkomst. In het interieur van het restaurant herinneren enkele decorstukken daar aan, bijna onopvallend. Op de kaart vind je onmiskenbaar Chinese specialiteiten. Maar wat je bij de traditionele chinees-op-de-hoek niet trof, was de verfijning waarmee de gerechten bij Asian Glories worden bereid en opgediend.
Dim sum
Kom eens met een voorbeeld. De dim sum: alle deegjes met de hand gemaakt en gevuld met de heerlijkste ingrediënten. Onze favoriet is sinds jaren her de gestoomde dim sum met garnalen en koriander, maar ook de gefrituurde hapjes mogen er zijn. En verder heb je soft shell crab die je bij wijze van spreken met huid en haar in je mond steekt, scheermessen...
Scheermessen? Je kent ze wel, die lange schelpen die je op het strand ziet liggen, alleen zit hier het schelpdiertje nog in, even gegaard en opgediend met fijne mihoen. Ook met sint-jakobsschelpen is Fan een meester. Heerlijk is ook de kleefrijst met kip in lotusblad. Om maar te zwijgen van de pannekoekjes met pekingeend, lenteui en zwartebonensaus. Het krokante van de eend, het zachte van de pannekoekjes, het smeuïge van de saus met zijn bitter-pittige nasmaak en het frisse van het lenteuitje. Al die structuren, al die smaken in zo'n relatief klein hapje. Want je spreekt niet van pannekoek op elpeeformaat, ze zijn nog kleiner dan een cd.
Elpeeformaat? Ach, laat maar zitten.
Bib Gourmand
En je drinkt er een biertje bij zeker? Dat kun je gerust doen, maar dan versmaad je de prachtige wijnen die Jenny schenkt. Wij laten ons altijd verrassen, zowel wat betreft het eten als de wijn, en we zijn nog nooit bedrogen thuisgekomen. Als je niet van verrassingen houdt, kun je van de kaart bestellen. Dat is misschien ook beter voor je portemonnee. De zaak heeft een bib gourmand, ten teken dat je hier voor een schappelijke prijs (€ 35) uitstekend, én vers, kunt eten.
Het zit vaak vol met vaste klanten, dus het kan nooit kwaad om te reserveren.
UPDATE JULI 2014: Jenny Loh en Shun Po Fan behoorden tot de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airways. Hun zoon Kevin zet Asian Glories voort.
FOTO MAARTEN LAUPMAN