Kevin Fan over eerbetoon aan Asian Glories: ‘Nu heb ik iets tastbaars’

Rotterdam Chinatown: eerbetoon aan Jenny en Popo van Asian Glories. Ontdek het culinaire erfgoed van Katendrecht en de Chinese keuken in dit boek.

26 Feb 2025 De redacteuren Rotterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Rotterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Asian Glories

Westewagenstraat 74, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: ChineesFusion Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Kevin Fan over eerbetoon aan Asian Glories: ‘Nu heb ik iets tastbaars’

Van de hand van de Buik hoofdredacteur Utrecht verschijnt 4 maart een bijzonder boek: Rotterdam Chinatown. Het culinair erfgoed van Katendrecht en Asian Glories. Auteur Ellen Scholtens én Kevin Fan vertellen over dit eerbetoon aan zowel de Kaap en de Chinese keuken als aan Jenny en Popo van Asian Glories, het echtpaar dat ruim tien jaar geleden omkwam bij de crash met vlucht MH17.

Lees hieronder het dubbelinterview met Ellen Scholtens van de Buik en Kevin Fan van Asian Glories. Kijk ook naar onze lezersactie onder het artikel: wij mogen 3 exemplaren van dit bijzondere boek weggeven.

Asian Glories

Waarom is dit boek zo belangrijk voor jullie?

Kevin: ‘’Vijf jaar na de MH17-ramp en de dood van mijn ouders begon ik iets meer lucht te krijgen. Voor die tijd was het voor mij vooral een kwestie van overleven. Van het ene op het andere moment moest ik Asian Glories zien te runnen en daarbij ook nog ons streetfood restaurant Dim Daily."

“Op een gegeven moment voelde ik dat ik iets voor mezelf wilde, een restaurant dat bij mij past. Vorig jaar ben ik verhuisd met Asian Glories en door dit boek heb ik nu iets tastbaars.’’

Ellen: ‘’Ik ken Kevins ouders vanaf de dag dat zij Asian Glories openden. Ik liep toevallig langs en Jenny wenkte me naar binnen. Kort daarna heb ik een hele middag met haar zitten praten. Over dim sum, hun specialiteit, maar ook over het boeddhisme, een leer waartoe Jenny zich aangetrokken voelde. Er is toen een warme band tussen ons ontstaan. Ik was heel blij dat Kevin mij vroeg dit boek te schrijven.’’

Chinatown in Rotterdam

Waarover gaat Rotterdam Chinatown?

Ellen: ‘’Het levensverhaal van Jenny en Popo is in een bredere context geplaatst. Het boek begint met de komst van de eerste Chinezen naar de Kaap, als stakingsbrekers, en het ontstaan van het eerste Chinatown op het vasteland van Europa.”

“Behalve Jenny en Popo, die bij Wing Wah hebben gewerkt op de Kaap, zijn er meer Chinezen op zoek gegaan naar een beter leven. Nog steeds drukken zij een belangrijke stempel op de Nederlandse eetcultuur.”

“Het boek beschrijft niet alleen het ontstaan van de Chinees-Indische keuken na de Tweede Wereldoorlog, maar ook de nieuwe concepten van de nieuwe generatie. Of dat nu Sam is met haar Chinese crèpes aan de West-Kruiskade of Chris Zhang van Cate Dak met z’n noedels.’’

Bekende koks op bezoek

Nog ontdekkingen gedaan bij het maken van het boek?

Ellen: ‘’Ik wist dat Asian Glories een echt koksrestaurant was. Dat bekende chefs op hun vrije dag op een drafje naar Jenny en Popo gingen. Nieuw voor mij was dat zij al in Den Haag, waar zij toen nog in loondienst werkten, koks als Herman den Blijker en Robert Kranenborg te gast hadden.”

“Zij, maar ook Cees Helder, Alain Caron, François Geurds en de grote Richard Ekkebus, die inmiddels woont en werkt in Hongkong, vertellen in het boek wat zo speciaal was aan Jenny en Popo.’’

Kevin: ‘’Ik weet nog iets. Toen ik de eerste pdf van het boek zag, viel me op dat Jinai Looi de notitiebriefjes van mijn vader had gefotografeerd. Die had hij overal in de keuken opgehangen. Daar stond dan op dat het personeel direct de vriezer dicht moest doen als er iets uit was gehaald. Of: ‘Geef direct door als iets bijna op is’. Dat was typisch voor hem: alles moest perfect zijn.’’

Zwaar en louterend

Was het zwaar om voor het boek herinneringen op te halen?

Kevin: ‘’Ja, maar het was ook, hoe zeg je dat, louterend. Net zoals het mij de eerste jaren na hun dood heeft geholpen om met vaste gasten over mijn ouders te kunnen praten. Daardoor heb ik het verlies een plek kunnen geven.”

“Daarom heb ik het ook aangedurfd om op een andere plek te beginnen met Asian Glories. De oude gerechten van mijn vader vormen nog steeds de basis, maar ik durf hier ook mijn eigen gerechten te serveren.’’

Rotterdam Chinatown. Het culinair erfgoed van Katendrecht en Asian Glories kan als pre-order worden besteld via de site van Kyosei.

Actie voor de lezers van de Buik

De Buik mag 3 exemplaren van dit prachtige boek weggeven aan onze lezers.
Stuur ons hiervoor een mailtje met jouw mooiste herinnering aan Jenny en Popo en/of Asian Glories en maak kans op een exemplaar van Rotterdam Chinatown.
Ons mailadres is: rotterdam@debuik.nl

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.