Met De Bakkerswinkel heeft Kralingen er een fijn restaurant bij

De Bakkerswinkel zit sinds kort in Kralingen. De eigenzinnige lunchtent zit al in steden als Amsterdam, maar in de Rotterdamse Winkel kun je ook dineren.

10 Sep 2015 René Quist

blogger René is journalist, pr-adviseur en mensen-mens. Maar bovenal is hij Rotterdammer met grote voorliefde voor eten en drinken.

Met De Bakkerswinkel heeft Kralingen er een fijn restaurant bij

De Bakkerswinkel? Was dat niet die lunchtent op het Schiedamse Vest? Veel hout, stoere boterhammen en stevige soepen. Die zaak? Zeker, maar de Bakkerswinkel zit tegenwoordig ook in Kralingen en daar kun je 's avonds bijzonder fijn dineren. Alleen al voor de entrecote zou je er heen moeten. En voor de inrichting van Piet Hein Eek uiteraard.

Eerlijk gezegd was het bestaan van De Bakkerswinkel volledig aan mij voorbijgegaan.  Nu val ik ook bepaald niet in de doelgroep. Brood eet ik wel thuis. Buiten de deur wil ik een warme lunch en daar kan geen stoere boterham iets aan veranderen. En eerlijk gezegd, Rotterdam heeft wel erg veel van die hippe broodzaken. (Sorry Broodhuizen, Bakery’s en andere Bakkers, we houden echt wel van jullie, maar mag het iets ‘onderscheidender’?)

Bakkerswinkel-Kralingen-heeft-ook-brood

Oostzeedijk

En misschien wel daarom was mijn nieuwsgierigheid meteen geprikkeld toen ik las dat je bij de nieuwe Bakkerswinkel in Kralingen ook ’s avonds kunt eten. De Bakkerswinkel ligt aan het Oostplein. En dat deel van Rotterdam met de Oostzeedijk heeft een eigen, studentikoos karakter met zaken als Locus Publicus, De Dijk en De Stoep.

De Bakkerswinkel zit in het oude pand van Café De Koophandel en is een verrijking voor het gebied. Helemaal omdat De Bakkerwinkel dus ook gewoon een echt restaurant is. Geen opgepimpte lunches die toevallig ’s avonds worden geserveerd. Nee, gewoon echte mooie gerechten, tenminste dat beloofde de menukaart.

Brood van Menno

Bakkerswinkel-Kralingen-gebruikt-uiteraard-veel-brood

Net voor de opening streken we neer voor een diner. En om ons een goed beeld te geven van de kracht van de keuken kregen we proeverij. Alle voorgerechten feestelijk verdeeld op een houten plank. Denk aan gemarineerde tonijn met mangochutney of Hollandse garnalen met huisgemaakte crostini. Uiteraard was er brood. Van Menno.

Bakkerszoon Piet Hekker

Bakkerswinkel-heeft-lange-houten-tafels

‘Brood is de koning van tafel’, oreerde oprichter Piet Hekker. De bakkerszoon opende in 1981 de eerste Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat in Zoetermeer. ‘Ik wil de stad, het ambacht en het ontwerp elkaar door middel van kruisbestuiving te laten versterken.’

Inmiddels zijn er acht Bakkerswinkels. Die allemaal anders zijn, maar toch een grote gemeenschappelijk deler hebben: je voelt je er thuis. En dat is bij De Bakkerswinkel in Kralingen niet anders. Piet Hein Eek tekende voor de inrichting. Veel authentieke elementen, veel licht en veel lucht. Een prettige plek om te zijn.Bakkerswinkel-Kralingen-heeft-een-open-keuken

Elke zes weken verandert de kaart. En dat is jammer, want nu staat die goddelijke lekkere entrecote er dus niet op. Vleesliefhebbers even opgelet: denk aan een perfect dungesneden stuk vlees, kort gebakken, rood van binnen en crusty aan de buitenkant. Zout, peper en nog wat magie van de chef. Man, man wat een feest!

Denk niet dat De Bakkerswinkel een vleesrestaurant is. Er staat ook vis op de kaart en er zijn vegetarische gerechten. De avondkaart biedt keuze uit meerdere vlees-, vis- en vegetarische gerechten en wisselt dus elke anderhalve maand. Naast de gerechten op de kaart staan er ook wisselende specialiteiten via het krijtbord.

Bakkerswinkel-heeft-ook-vis

Alle gerechten worden vers bereid in eigen keuken en er wordt zoveel mogelijk gekookt met producten die ieder seizoen door de, veelal lokale, leveranciers van De Bakkerswinkel worden geadviseerd. ‘Daarbij gebruiken wij het hele product - ‘van kop tot staart’ - zodat we zoveel mogelijk pure, eerlijke en herkenbare gerechten kunnen presenteren’, aldus Piet Hekker.

De Bakkerwinkel is naast een groot restaurant een meeneemwinkel voor een snelle koffie met een knapperig broodje van Menno, sandwich of croissant. Ook een heerlijke taart, quiche of een van de vele huisgemaakte jammetjes kunnen voor thuis worden meegenomen.

Bakkerswinkel-rotterdam-buitenkant

De Bakkerswinkel-Kralingen ligt naast de metrolijnen A, B en C en dus uitstekend bereikbaar voor ‘Bakkerswinkel liefhebbers’ uit alle regio’s. Echte Bakkerswinkel-adepts kunnen hun hart ophalen in Kralingen. Je kunt nog steeds heerlijk ontbijten, versgemaakte sandwiches eten of ambachtelijk gebakken taart bestellen. Zomers is er een gezellig terras waar je in de zon en uit de wind heerlijk kunt onthaasten.

 Ik zou er bijna heen gaan voor zo’n stoere boterham.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Kooker. 10 Sep 2015, 13:43

Loop er wel is langs kijk dan naar binnen en denk dan dit is een eerlijke zaak.En laat Kooker nou een broodliefhebber zijn zowel thuis als buiten de deur brood altijd.Daar toch is een broodje gaan eten in de De Bakkerswinkel.In Kralingen.

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.