Geheimtip van De Buik: de tweewekelijkse lunches op woensdag op het dak van het Schieblock, verzorgd door Valerie Kuster. Allereerst aanbevolen vanwege de fantastische locatie, want met uitzicht op de eerste en enige Rotterdamse dakakker, het Hofplein en de rest van de binnenstad.
En in de tweede plaats om de gerechten die Valerie (31) daar op die middagen in haar 'Dakcafé' bereidt. We noemen haar curry van aubergines, spruitjes, appel, kokos, soja en citroenrasp, haar boerenkoolsalade met geroosterde zoete aardappel, noten en gewelde azijn, en niet te vergeten haar pizza's, stamppotjes en soepen. Alles vers, zelfgemaakt, uiterst betaalbaar (€3,50 - €4,50), en steevast begeleid door twee soorten zuurdesembrood van Guido Waas van Lokaal.
Penthouse
Er kunnen op die woensdagmiddagen in het voormalige 'penthouse' van de beheerder van het Schieblock steeds dertig mensen aan tafel; het Dakcafé is dan geopend van 12.00 tot 15.00 uur. Vooral na 13.15 uur is er altijd nog wel een plekje. Veel huurders van verzamelgebouw Schieblock zelf zijn inmiddels al vaste klant, maar ook groepjes werknemers van het nabijgelegen hoofdkantoor van Unilever en medewerkers van 'de Coolsingel' hebben deze speciale lunchgelegenheid al ontdekt. Zo kun je er ambtenaar/liedjesschrijver Arie van der Krogt zomaar in levenden lijve boven zijn bordje aanschouwen, verklapt Valerie.
Alcohol wordt in het Dakcafé niet geschonken, wel onder andere home made-ijsthee en verveinethee. Als gemeld staat Valerie er nu nog maar eens in de twee weken achter het fornuis, maar de ambitie is om die frequentie te gaan opschroeven. Vanaf de lente gaat daarnaast ook het terras van de Dakakker zelf weer open, zodat er buiten kan worden geluncht.

(Op de foto: Valerie en Renzo Riemsdijk van Lokaal)
Valerie studeerde communicatie in Rotterdam en vertrok daarna naar Londen, waar ze acht jaar werkte in de pr en als organisator van events. Dit jaar kwam ze terug naar Rotterdam en richtte er Valerie Kuster Creative Productions op. Ze was met haar eenmansbedrijf betrokken bij de organisatie van het World Food Festival en de lancering van Groos. Ze hielp het dit najaar verschenen CUT Magazine (over restaurants en foodproducenten in Rotterdams Central District) mee van de grond tillen, en ze wil de (online)wereld nog gaan veroveren met Food Rhapsody: een blog met unieke recepten die op basis van kleur totstandkomen.
Kerst-special
Valerie leerde koken van haar moeder, die als chef in diverse hotelkeukens werkte en nu een eigen cateringbedrijf heeft. Daarnaast deed ze veel kennis en ervaring op een reis door Zuid-Amerika. Tijdens dat jaar werkte ze in uiteenlopende restaurants om in haar levensonderhoud te voorzien. In januari trekt ze er opnieuw uit voor een culinaire expeditie, dit keer gaat de reis naar Hong Kong en de Filipijnen. Valerie overlegt nog met Guido Waas of het Dakcafé tijdens haar verblijf in Azië toch geopend kan blijven. In ieder geval is het Dakcafé dit jaar nog een keer op 11 december open en is er een weekend-special vlak voor de kerst voorzien. We zullen je er in de agenda van op de hoogte houden.