'Good stuff is always worth the wait' Al weken gonsden de geruchten door Kralingen: een nieuw visrestaurant zou haar deuren openen in het gezellige hoekpandje aan de Oude Dijk. De verbouwing nam flink wat tijd in beslag: drie maanden lang bleven de ramen afgeplakt en werd er geklust. Maar het resultaat mag er zeker zijn: Vis op de Dijk is een frisse nieuwe tent met veel potentie.
De grote verbouwing

Op een druilerige donderdagavond worden we bij binnenkomst vriendelijk ontvangen door een vlotte dame uit de bediening. Het is nog rustig, maar dat is ook niet zo gek met dit dramatische winterweer. Het tafeltje? Dat mogen we gerust zelf uitzoeken, de zaak is immers nog zo goed als leeg. We kiezen een plek bovenin, precies naast de hippe ‘brick wall’. Eigenaar Tim maakt net een rondje door de zaak en vertelt trots: ‘Die muur hebben we zelf helemaal tevoorschijn getoverd, echt een klus maar we zijn super blij met het resultaat.’ En daar moet ik hem gelijk in geven. Voor deze grootschalige transformatie zat in dit pand restaurant De Fabriek. Eigenlijk was dat de laatste jaren niets meer dan een donker smaakloos hol met een matige kaart. Van dat donkere hol is werkelijk niets overgebleven. Het heeft plaatsgemaakt voor een licht interieur gecombineerd met warme houtaccenten. De verlichting in de zaak valt erg op en ik vraag me af of dat sommige mensen niet juist afschrikt. Tim vertelt: ‘Er komen nog nieuwe dimmers op de lichten hoor, maar er is goed over dit concept nagedacht. Het benadrukt de hygiëne en en je kunt goed zien wat er op je bord ligt.’
Natuurlijk veel vis op de kaart

Wanneer de kaart wordt gepresenteerd, doe ik een inwendig vreugdedansje. Naast de riante rij voorgerechten, staat er een partij mooie vissen op: sliptong, zeetong, tonijn, mosselen én (geheel van deze tijd) een stevige visburger van kabeljauw met ravigotesaus. We worden door de bediening gewezen op het feit dat we ook gerust meerdere voorgerechten kunnen kiezen. Een top-combi blijkt: we genieten gedurende de avond van een uitgebreid visbuffet van onder andere: oesters, brood met makreelmousse, garnalenkroketten, verse inktvisringen, sashimi en salade met gebakken zeeduivel. Met een gemiddelde prijs van €8,50 per gerecht een bijzonder sterke prijs-kwaliteit verhouding. De vis wordt iedere dag vers geleverd bij Vis op de Dijk, en dat proef je. Goede kwaliteit en dat voor een leuke prijs, we have a winner!
Familiebedrijf

Leuk detail: we komen erachter dat Tim samen met zijn vader in de keuken staat. Vis op de Dijk is een family business! Vader, moeder en zoon runnen met zijn drieën de zaak. Dat geeft het geheel ook gelijk een beetje een huiselijk gevoel: gezellig en gastvrij.
Het concept achter Vis op de Dijk? Dat is helemaal niet zo moeilijk, vertelt eigenaar Tim ons aan tafel. ‘Dit is gewoon goede, verse én betaalbare vis. Meestal moet je voor een goed vers visje gelijk de dure exclusieve zaken opzoeken. Dat willen wij juist toegankelijker maken.’ Mijn tafelgenote en ik zijn aangenaam verrast deze avond. Niet alleen de leuke gerechten, maar ook het familie-idee geeft deze zaak iets extra’s. Oh, en ook eens open voor de lunch op vrijdag, zaterdag én zondag. Grote vangst voor Kralingen!