'Theatre of Fish' Pesca is na het succes van het gelijknamige restaurant in Amsterdam neergestreken aan de Botersloot in Rotterdam. In november 2022 openden Sven Sallaerts en Jos de Jong de deuren van het voormalige spaarbankgebouw, zes jaar na de opening van hun eerste Pesca. Alles gaat bij Pesca net een beetje anders. Geen wit linnen en geen menu’s, maar een avond vol vers vis-vermaak en dat hebben we geweten.
Winkelen en delen

Het vistheater deelt haar ruimte met de lobby van hotel Motto, een loot aan de tak van het Hilton. Een avond Pesca begint al bij de ontvangst. De bar is een grote blikvanger waar je direct door een host of hostess wordt opgevangen met uitleg en een blikje sardientjes. Dat blikje is in eerste instantie niet om op te eten, al mag dat wel, maar is het tafelnummer waarmee je je rekening beheert.
De volgende stap is een plekje aan de bar voor een lekkere cocktail of een mooi glas gin-tonic. En ben je er klaar voor om weer in de benen te gaan, dan is het hup, aansluiten bij de vismarkt. Pesca bereidt wat jij zelf uitkiest van hun vismarkt midden in de zaak: verse vis en schaal- en schelpdieren liggen in het ijs, en bijgerechten kies je van het wisselende bord.
Tijd voor theater

David, onze visboer vanavond, helpt ons met uitkiezen uit het enorme aanbod. Hij doet het gelukkig weer in stapjes, zodat het - ook letterlijk, blijkt later - behapbaar blijft. We beginnen met het afwegen van de voorafjes: allerlei schelpjes, schaaltjes en weekdiertjes. We kijken vervolgens naar de grote beesten en hele vissen, en kiezen daarna de begeleiding in de vorm van groenten.
Tenslotte horen we de tussenstand qua prijs, net als op de echte vismarkt. Hebben we te veel besteld? Of mag er nog wat bij? Nou vooruit, nog een klein krabbetje dan. Eenmaal aan tafel is het reikhalzend uitkijken naar wat er komt. De volgende stop is de wijnwinkel waar je per fles of glas kunt kiezen en dan laat je je placeren aan een tafeltje onder de lichtkoepel of aan de randen van de grote eetzaal.
Puik personeel en praatjes

Voor de liefhebber van een goede woordgrap kom je tijdens de avond meermaals aan je trekken. Je hoeft alleen maar de geinige opschriften van de shirts van het Pesca-personeel te lezen. 'Shrimply the best' adviseert je bij de versmarkt, een heus 'viswijf' komt je bordje brengen en de 'gladde aal' doet zijn naam eer aan bij de wijnwinkel.
Let goed op als je niet teveel wilt spenderen, want door zijn soepele praatjes kun je zomaar 'ja' zeggen tegen een wel erg prijzig flesje. Ben je van plan om meerdere glazen wijn te drinken? Dan is het aan te raden om een fles te bestellen gezien een tweede (of derde) glas iets langer op zich laat wachten.
Om je vingers bij af te likken

De gerechten komen zodra ze klaar zijn, met de oesters eerst. We proberen de Zeeuwse creuses, naturel en gegratineerd. De gratin is uitbundig maar sneeuwt de oester net niet onder. De licht pittige vongole in Aziatische saus die inmiddels ook op tafel staan zijn om je vingers bij af te likken, en we bestellen een broodje om niets van de marinade verloren te laten gaan.
De gefrituurde softshell crab, een vangst die je niet vaak zo in z’n geheel op je bordje kunt krijgen, komt er meteen achteraan in een perfecte gaarheid, gevolgd door de romige coquilles met artisjokkencrème en knapperige aardpeer.
Hoogtepunten alom

De zomerse klapper komt dan nog: een hele zeebaars, perfect gegrild met citroen, en begeleid door een frisse groene kropsalade die ruim is aangemaakt met dressing. Voor de vorm bestellen we bij onze thee nog twee toetjes, maar die mogen geen naam hebben na al dit heerlijks. Natuurlijk ontvlamt er nog wel wat vuurwerk om ons heen. Het blijft tenslotte theater.
Vis moet zwemmen, en onze handen moeten ook weleens baden in wat water. Daarom dalen we af naar de wc’s. En laten die nou ook nog eens een beleving zijn. Neem je camera maar mee dus. En na die laatste klapper is het dan eindelijk gedaan. We nemen ons sardineblikje weer mee naar de bar. Bij het afrekenen krijgen we een mini ijshoorntje aangeboden. Maar wij zijn al checked-out na een hele reis, die we graag nog eens komen maken.