Als rasechte Schiedammer heeft Jasper Stadhouders altijd al de droom gehad om zijn eigen zaak in zijn geboortestad te openen. Door zijn brede horecakennis over de stad wist hij precies wat hier miste: een cocktailbar. Maar dan wel een cocktailbar waar iedereen terecht kan, voor zowel een borrel, als een lunch en diner. Toen hij in aanmerking kwam voor zijn droompand twijfelde hij geen moment. Hij nam contact op met chef-kok Tai Pham met de vraag of hij de samenwerking aan wilde gaan. En zo is 1714 geboren.
Het begon allemaal zo’n elf jaar geleden, toen Jasper en Tai elf jaar geleden elkaar leerden kennen bij restaurant Lepels. Omdat ze sindsdien elkaar steeds vaker tegen het lijf liepen, en het ook nog eens goed klikte, begonnen de ideeën voor een eigen zaak samen met Tai door het hoofd van Jasper rond te spoken, mede doordat hij wist dat ook Tai graag een eigen onderneming wilde openen. Beide hoopten dat voor hun 30e te realiseren.
Dit alles werd werkelijkheid toen de oude baas van het restaurant waar Jasper ooit stage heeft gelopen, Prego, contact met hem opnam. Hij wist namelijk over zijn dromen en stelde aan hem voor om het pand over te nemen. Natuurlijk greep hij deze kans, want naast dat hij eindelijk voor zichzelf kon beginnen, was dit ook nog eens zijn droompand.
Perfecte borreltijd
Het concept hadden Jasper en Tai al van tevoren bedacht. Het moet een plek zijn waar men een lekkere borrel kan drinken, maar je niet weg hoeft om op een andere plek te dineren. Ook over de naam hoefden zij niet lang na te denken. Op de gevel van het pand prijkt groot ‘1714’, het jaar waarin het is gebouwd. Ook staat het voor 17:14, wat in de ogen van Jasper en Tai de perfecte borreltijd is.
Schiedamse invloeden

Jasper is geboren en getogen in Schiedam, de stad die bekend staat om de likeuren die ze op de markt brengt. Deze ontbreken uiteraard niet op de kaart. Neem de cocktails, deze zijn geïnspireerd op Schiedam of bevatten een van de Schiedamse likeuren, zoals bijvoorbeeld Bobby’s gin. Ook de namen van de cocktails zijn aangepast op de stad. Zo is de ‘Tom Collins’ omgedoopt tot ‘Bob Collins’, omdat dit drankje de Bobby’s Jenever bevat. Het zijn kleine details die het allemaal net wat persoonlijker maken.
Asian fusion en shared dining
Waar de dranken voornamelijk Jasper zijn domein zijn, richt Tai zich op de gerechten. Hierbij zijn een hoop Aziatische invloeden terug te vinden. Tai ziet graag dat gasten de keuzes overlaten aan de chef, en dit hoeven wij ons geen twee keer te laten vertellen.
We beginnen met de borrelplank die bestaat uit vier verschillende hapjes, waarvan twee warm en twee koud. Geen standaard borrelplank met bitterballen, maar happen zoals tonijnlolly’s en gepekelde zalm met citrus, gefrituurde wonton en kruidenmosterd. Vooral in de warme happen op deze plank – garnalen dim sums en pekingeend pannenkoekjes - zijn de Aziatische invloeden terug te vinden. Jasper weet maar al te goed welke cocktail mooi past bij de Aziatische hapjes, namelijk gin met peachtree tonic en sinaasappel: de B&T. Mocht je meer een wijnfan zijn, helpen ze je ook maar al te graag met een mooie wijn-spijscombinatie.
Geslaagde smaakcombinaties

Na de borrelplank volgen een vis- en vleesgerecht. De zeebaars met palingjus wordt geserveerd op een bedje van pestorisotto met tuinerwten en gegarneerd met een wonton die we al eerder tegenkwamen op de borrelplank. De zoetige, milde smaak van de zeebaars doet het mooi in combinatie met de volle smaak van de pesto en de wonton zorgt voor het Aziatische tintje. Een erg geslaagde combinatie naar onze mening.
Het vleesgerecht is een sukadesteak afkomstig van een grain fed, wat zorgt voor extra malsheid. Hierbij wordt een – hoe kan het ook anders – Australische saus geserveerd: Brandy saus. Het gerecht wordt afgetopt met groentes en aardappel
Hartig en zoete afsluiter
Kun je niet kiezen tussen een hartig of zoet dessert? Tip: bestel ze allebei. Het taartje van mango en passievrucht met witte chocolade-ijs is de perfecte zoete afsluiter en ondanks dat we redelijk voldaan waren ging dit er prima in. Als hartig dessert is de kaasplank een goede aanrader, waar de smaken steeds heftiger worden. De klassieke port werd hierbij vervangen door een glaasje Turkse wijn.
Bij 1714 is er voor ieder wat wils. Je kunt er terecht voor het hippe shared dining, maar ook voor een traditioneel driegangenmenu. En daar komt bij dat je er niet per se naartoe hoeft voor een uitgebreid diner. Voor alleen een drankje, met wellicht een van de borrelhapjes erbij, zit je hier ook goed. Een perfecte toevoeging aan de Schiedamse horeca dus.