Gelegen aan de Lange Haven in het hart van het Distillery District in Schiedam ligt Restaurant 1714, een knusse brasserie waar je kunt borrelen met bites en cocktails, maar ook kunt dineren. 1714 won in 2019 de titel ‘Favoriete Nieuwkomer van het jaar’ en het was hoog tijd om weer eens langs te gaan om de nieuwe menukaart te proberen.
Ondernemersduo achter 1714: Tai en Jasper

Tai en Jasper zijn het ondernemersduo achter Restaurant 1714. Tai is chef-kok en Jasper is verantwoordelijk voor de bar. De heren vertellen dat Restaurant 1714 een ongedwongen sfeer biedt waar veel mensen zich welkom voelen.
En dat merken wij meteen, want bij binnenkomst krijgen wij een glaasje prosecco aangeboden als aperitief. Wij bezoeken het restaurant op donderdagavond en het zit bijna helemaal vol. We zien mensen die aan de bar zitten te borrelen en vrienden die een gezellig hapje eten.
Veel proeven met de chefs borrelplank

We krijgen van Tai de ‘chefs borrelplank’ met verschillende voorgerechten, zodat we zo veel mogelijk kunnen proeven. We beginnen met onze favoriet, de tomatentartaar met burrata, geserveerd met zwarte olijven en basilicum. De frisheid van de tartaar is een perfecte start om op gang te komen.
Op het plateau ligt ook flinterdunne beef teriyaki met kimchi en cashewnoten, tonijnlolly's en duivelse eitjes. Deze eieren zijn gemarineerd in sojasaus. Duivels vinden wij ze overigens niet, want wij vinden de eieren verrassend goed smaken door het pittige sausje dat bovenop het ei te vinden is.
Zonnig terras en sloepverhuur

Het leuke aan Restaurant 1714 is dat er voor ieder wat wils is. Zo kun je in de zomer de hele dag genieten van de zon op het grote terras, aan of op het water, om te lunchen. ’s Avonds is er alle gelegenheid voor een borrel met hapjes of uitgebreid dineren.
Het restaurant heeft ook een eigen sloep, perfect om te huren op een mooie zomerdag. Je hebt hiervoor niet eens een vaarbewijs nodig, dus wij zien ons al rond drijven. Naast borrelplateaus kun je bij 1714 ook bestellen van de dagkaart waarin de chef gebruik maakt van seizoensproducten. Zo hadden wij in de late lente Hollandse asperges op het menu.
Prijswinnende cocktails

Op vrijdag en zaterdag verandert het restaurant in een cocktailbar waar je cocktails kunt proeven van Jasper, die met zijn jenevercocktail ‘Old Bob’ recentelijk een prijs heeft gewonnen voor beste cocktail tijdens het jaarlijkse jeneverfestival. Deze cocktail is uniek omdat er sojadruppels aan de mix zijn toegevoegd.
Het is dat wij met de auto vanuit Rotterdam waren gekomen, anders hadden we graag aan de bar gekropen en meer cocktails willen proeven.
Knapperig buikspek

Ook als hoofdgerecht krijgen wij verschillende hapjes van de kaart om te proberen. We proeven gamba’s in panko, zeebaars met chimichurri geserveerd op een bedje van sushirijst en gelakt buikspek.
Over de buikspek dromen we nog steeds, want door de zoete toevoeging van de honing had deze een perfect krokant laagje. Ook de zeebaars heeft een goed pitje door de chimichurri.
Vijfjarig bestaan met menu vol favorieten

We zouden aanraden om ook zeker te blijven voor een dessert. Wij krijgen namelijk een gemarineerde aardbeien traktatie gecombineerd met yoghurtijs. Voor aardbeien kun je ons altijd wakker maken, maar door de vanillesabayon, saus gemaakt van onder andere eierdooiers, suiker en vanille, smaakt het toetje net weer anders.
Terwijl wij genieten van het dessert vertelt Jasper dat 1714 binnenkort haar vijfjarige bestaan viert. Extra leuk is dat zij dan een speciale menukaart hebben met daarop klassiekers en favoriete gerechten van gasten. Plan dus zeker eens een bezoekje binnenkort om mee te vieren, of om te genieten van de gezelligheid en gastvrijheid van Tai en Jasper.