Westerkaatje is al sinds jaar en dag een begrip in het oude noorden van Rotterdam en ver daarbuiten. Een Mediterrane traiteur en restaurant in één, dus dat betekent: de beste producten, alles vers en alles huisgemaakt. Je kunt hier lunchen, dineren, taartjes en koffie doen, mooie producten kopen, gerechten afhalen en ze verzorgen catering. De grote vraag is natuurlijk: kan dat ook vegetarisch? Absoluut!

Als je Westerkaatje binnenkomt, weet je meteen wat je te wachten staat: goed eten. Daar staat het namelijk vol mee in de zaak; mooie producten in nog mooiere verpakkingen, die allemaal te koop zijn. Mijn vriendin zit al klaar met een schattig thee-tableautje, dus ik kan niet achterblijven en bestel er ook zo een. Een persoonlijk dienblaadje met alles erop en eraan: honing, suiker, kannetje kokend water en een zakje verse theeblaadjes in een klassieke smaak naar keuze. Als ik aan de serveerster vraag wat er voor vegetarische opties zijn, blijken de mogelijkheden eindeloos. Bijna de helft van de kaart is al vegetarisch, dus wij gaan uiteraard voor de verrassingsplank van de chef, met van alles wat.
De Chef’s vega plank

Het is toch altijd weer een feest, zo’n rustieke plank die uitpuilt van lekkere hapjes. De onze bevat vandaag onder andere: aardappel/truffelsoep, een tomaat-, een paddenstoel- en een risottokroket, tomatenjam, herfstsalade ,rozemarijn-citroenscones en natuurlijk een paar dikke plakken ambachtelijk brood. Het is een heerlijk gebalanceerde maaltijd voor twee. Veel groente, niet te veel kaas, maar waar het aanwezig is, schittert het. In de risottokroket bijvoorbeeld, een van mijn favorieten, zit een vleugje blauwe kaas. Net genoeg om het een troostrijke, winterse hap te maken. Nog lekkerder wordt hij met een likje huisgemaakte tomatenjam.
De salade is ook een goeie, met spruitjes, kastanjes, pittige sla en frisse dressing. Lekker eten lekker delen We pikken de plank gezellig samen leeg en dat is ook helemaal de bedoeling. Met elkaar goed eten delen staat hier centraal, net zoals in veel Zuid-Europese landen waar de producten die hier gebruikt worden vandaan komen. s’ Avonds kun je zelf je diner met je gezelschap samenstellen. Je kiest verschillende kleine gerechtjes die je met je tafelgenoten deelt. Of je gaat natuurlijk voor het befaamde Westerkratje; een rustiek kratje gevuld met een variërende soep, salade, bijvoorbeeld pasta en een dessert. Ook tijdens de lunch beschikbaar als Lunchkratje.
Het oog krijgt ook wat

Het interieur van Westerkaatje wordt hoofdzakelijk bepaald door het traiteur-gedeelte van de zaak. Een overweldigende wand vol met de prachtigste producten in de mooiste, rustieke verpakkingen. Je krijgt direct het gevoel dat je in een Zuid-Europese, 100-jaar oude kruidenierszaak bent, want overal staan geïllustreerde olijfolieblikken, groente- en fruitkratjes, flessen met prachtig vormgegeven etiketten, weckpotjes vol pepertjes en citroenen. Het lijkt bijna wel of de producten op hun uiterlijk gekozen zijn en daar is wat mij betreft niets mis mee, want ik zou alles wel willen kopen.
Afhalen en cateren

Er is ook een vitrine vol lekkers om mee te nemen. Onder andere huisgemaakte tapenades, salades, hartige taarten, soep en gerechten zoals gnocchi gratin met paddenstoelen en truffel. Ook als je op zoek bent naar een lekker en goed gestylde catering, moet je bij Westerkaatje zijn. Naast de vestiging in Noord, is er ook nog een in Kralingen.
PS: Wilt u ook kijken hoe vegafriendly uw restaurant is? Stuur dan een mailtje naar rene.quist@debuik.nl
PPS: Ook een leuke illustratie nodig? Kijk eens op: http://www.maryandthelocks.nl