De klok slaat net 19:00 uur, maar in tapasrestaurant De Hemel op Aarde aan de Oostzeedijk Beneden zijn de meeste tafels en plekken aan de bar al bezet. Wat bij binnenkomst direct opvalt is de open keuken aan je linkerhand. Hierdoor word je meteen verleid om een blik te werpen in de pannen die op het fornuis staan. In de keuken zijn vier koks in de weer die ons hartelijk welkom heten zodra we worden opgemerkt.
De sfeer uit de keuken maakt dat je meteen in een 'warm mediterraans bad' terecht komt. Al snel volgt een vriendelijke dame van de bediening die ons naar een tafeltje achterin de zaak begeleidt. Terwijl ik door de zaak loop, passeert een mengelmoes van zeer aangename kruidige geuren mijn neus. De verschillende hapjes die ik her en der al op de tafels heb zien staan, voorspellen al veel goeds. Hier is voor ieder wat wils te krijgen.
Nieuwe definitie van tapas
Onder het genot van de 'wijn van de maand', een rioja uit 2009 met de smaak van donker fruit en balsamico, bekijk ik de uitgebreide kaart van De Hemel op Aarde. Naar schatting staan er zo'n 35 tot 40 koude en warme tapasgerechten op. Opvallend is dat het assortiment verder gaat dan alleen de traditionele en moderne Spaanse tapas zoals de patatas bravas en de dadel spekkrolletjes met gerookte amandel. De Hemel op Aarde laat zich namelijk ook inspireren door andere landen rondom de Middellandse Zee zoals Griekenland en Italië met gerechten waarin Griekse wijnrankbladeren of Toscaanse groenten centraal staan.
Naast de gewone kaart krijgen we aan tafel ook een krijtbord gepresenteerd. Hierop staan de dagspecialiteiten die wekelijks variëren en seizoensgebonden zijn. Mijn oog valt op een 'Empanada van wild everzwijn en pompoen'. Dit bevestigt eens te meer dat dit niet zo maar een traditioneel tapasrestaurant is.

Verrassingsmenu van de chef
Omdat ik nu eenmaal een alleseter ben, is het soms lastig om uit een groot aanbod je keuze te moeten maken. Ik bestel daarom het verrassingsmenu van de chef en kies in dit geval voor de luxe variant van € 27,50, omdat je dan ook gerechten buiten de kaart krijgt voorgezet. De hapjes worden gedurende de avond uitgeserveerd door de gastheer die per ronde vriendelijk toelicht wat we precies in de verschillende typisch tapasachtige schaaltjes aantreffen. Naast de procureur van het Iberisch scharrelvarken en de tartaar van avocado met Hollandse garnalen, zijn vooral de in schelp gebakken mosselen met tomaat en chorizo een aanrader. Daar heeft de kok extra zijn best op gedaan! Een heerlijk gerecht waarin de smaken elkaar aanvullen zonder dat de chorizo de overhand krijgt.
Hemelse sfeer en toch lekker down to earth
Tijdens het eten van de tapas heb ik ook uitgebreid de tijd genomen om mijn andere zintuigen te prikkelen. De inrichting van De Hemel op Aarde spreekt boekdelen. In deze op het eerste gezicht lijkende bruine kroeg is de hemel letterlijk 'naar beneden komen vallen'. Ik ben omringd door Jezus- en Mariabeelden. Of je er nou van houdt of niet, het geeft wel een sfeertje. En dit, in combinatie met de enorme gastvrijheid, maakt dat ik mij hier zeker thuis voel!