Half januari opent op de Witte de Withstraat restaurant/bar Ter Marsch & Co. Op de menukaart: kwaliteitsvlees en hamburgers. Na de opkomst van de vegetarische restaurants en koks die met (vergeten) groenten aan de slag gaan, kunnen we nu dus wel spreken van een tegentrend: rund en varken spreken weer nadrukkelijk een woordje mee.
Ter Marsch & Co is vernoemd naar de vroegere fabriek van Verduurzaamde Vleeschwaren in Rotterdam, waar vleesproducten werden geconserveerd zodat ze ook betaalbaar werden voor de arbeider. In de Witte de Withstraat had de fabriek een vleeschhouwerij, een slagerij dus.
Spooky wordt Ter Marsch
Maar de meeste Rotterdammers zullen de locatie van dit nieuwe restaurant vooral nog kennen van de roemruchte snackbar en broodjeszaak Spooky die er later zat. Als je na het stappen eens wat anders wilde dan een shoarmabroodje om nuchter te worden, ging je om 4 uur 's ochtends een belegd broodje of patatje halen bij die blonde mevrouw van Spooky (hoe heette ze ook alweer?). De tent is na een brand van twee jaar geleden dicht gebleven.
Sinds de Witte de Withstraat is opgepimpt zitten er behalve kunstinstellingen en galeries, ook betere restaurants (Oliva, Vivu, Bazar) en nieuwe, 'verantwoorde' hamburgertenten (Burgertrut, Hamburg, Hudson). Zelfs de oudste shoarmazaak van Rotterdam, Jaffa, opent er binnenkort een nieuwe vestiging. Dat wordt een 'döner-de-luxe': een sjiekere versie van de huidige grillroom, met bijvoorbeeld ook ossenhaas en gamba's op de kaart.
Ter Marsch & Co gaat zich dus ook richten op vleeseters. Eigenaar is Pim de Lange, een 27-jarige startende ondernemer uit Amsterdam (geboren Brabander). Hij deed de hotelschool in de hoofdstad, maar besloot naar Rotterdam te komen. 'Een vergelijkbare locatie in Amsterdam zou onbetaalbaar zijn', volgens De Lange. 'Bovendien is er te veel concurrentie.'
Slagersvlees en industriële inrichting
Ter Marsch & Co laat zich inspireren door de vroegere slagerij. Een rauwe, industriële inrichting met roodwitte 'slagerstegels' op de keukenvloer, een bar met wit marmeren blad en elementen uit de slagerij zoals een zogenoemd dry-age-cabinet (vitrines waarin vlees te rijpen hangt).
De Lange gebruikt voor zijn hamburgers en grillstukken kwaliteitsvlees van 'meesterslager' Piet van de Berg (bij wie ook Herman den Blijker zijn vlees haalt). Op de kaart komen, behalve de betere hamburgers, onder andere ook een broodje procureur (varkensnek), plankje buikspek en gegrild vlees als entrecotes (met verse frites).
En, geheel in de traditie van de Witte de Withstraat: Ter Marsch & Co heeft een nachtvergunning! 'Na het stappen kun je dus ook bij ons terecht voor een alternatief voor de vette hap bij de shoarmatent', zegt De Lange. 'Al moeten we nog even kijken tot hoe laat we doorgaan...'
Ter Marsch is niet zozeer een klassiek restaurant , maar is bedoeld voor fast, casual dining, zoals de eigenaar het noemt. 'Laagdrempelig en ook altijd open voor een borrel aan de bar.' En in de toekomst wellicht ook voor ontbijt en lunch. Wederom een aanwinst