De stadsboerderij Uit Je Eigen Stad in de Fruithaven begint volgende maand met het duurzaam kweken van tilapiavis en meervallen. Ook wordt de kippenhouderij uitgebreid en heeft het restaurant een nieuwe kaart én een nieuwe kok.
De stadsboerderij Uit Je Eigen Stad in de Fruithaven begint volgende maand met het duurzaam kweken van tilapiavis en meervallen. Ook wordt de kippenhouderij uitgebreid en heeft het restaurant een nieuwe kaart én een nieuwe kok.
Rotterdamser kan het niet; de stadsboerderij ligt (sinds de zomer van 2010) midden in de Fruithaven tussen de hijskranen, zeeschepen en havenloodsen. Eenmaal door de poort van het oude haventerrein word je verrast door velden vol boerenkool, kassen met groenten en vrolijk rondscharrelende kippen. In het bijbehorende restaurant in een oude overslagloods brandt de houtkachel, liggen de uitgeschakelde kippen in de houtoven te garen en draait de boerderijkat spinnend om je benen. Gegeten wordt er aan houten tafels en de gerechten worden bereid met zoveel mogelijk zelf verbouwde seizoensproducten.
Zelfs in deze wintermaanden komen de boerenkool, prei, spruiten, veldsla, raapstelen, postelein, paksoi, pepers, bieten en shiitake (!) allemaal van eigen grond. Dat geldt ook voor de kippen. Ze komen ter plekke uit het ei en groeien op in het achterste deel van de overslagloods. Het zijn zowel leg- als vleeskippen.
Levert de stadsboerderij nu nog tweehonderd vleeskippen per maand af, ook aan andere Rotterdamse restaurants, vanaf volgende maand worden dat er vierhonderd.
De kippen zijn van een traag groeiend ras dat in 11,5 weken klaar is voor de slacht. Ter vergelijking: de plofkip doet er maar 36 dagen over.
De kuikens komen uit eigen broedmachines, waarna ze naar een speciaal verwarmde ruimte gaan. Na een paar weken mogen ze naar de grotere 'stal' (met stadse graffiti op de muur), waar ze behoorlijk kunnen rondscharrelen en ook een flinke buitenren hebben.
Het kippenvoer is samengesteld van producten uit de omgeving van Rotterdam. Niet biologisch, maar wel lokaal geproduceerd dus. Ook gaat een deel van het restaurantafval naar de dieren. Na drie maanden gaan ze naar een slachterij in Brabant, waarna ze vervolgens weer terug komen op je bord in het restaurant.
Ook bijzonder: volgende maand begint Uit Je Eigen Stad met het kweken van tilapiavis en meervallen in grote bassins in de naastgelegen kas. In diezelfde kas en op het 'vervuilde' water van de vissen, worden grote hoeveelheden bladgroenten gekweekt. Een uniek, duurzaam en efficient systeem dat 'aquaponics' wordt genoemd. De Universiteit van Wageningen begeleidt het project.
Zo is het restaurant bijna volledig zelfvoorzienend. De producten zijn ook te koop in de kleine winkel. Sinds 1 december heeft het restaurant ook een nieuwe formule: diner in 'boerenstijl' voor € 32,50 per persoon. Verschillende voor- en hoofdgerechten (eten wat de pot schaft) worden midden op de tafel gezet, zodat iedereen kan opscheppen.
Tim Berkouwer is de nieuwe kok. Hij kookte eerder in De Unie. Een greep uit de gerechten van het 'diner boerenstijl' van deze week: in biet gemarineerde kabeljauw, gekonfijte kippenbout met rauw gemarineerde rode kool en shiitake, en gestoofde prei met een krokantje van aardappel en basilicumolie.
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.
Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.
Geniet van de volgende voordelen: