HMB-avontuur van Chantal en Rolph begint vandaag

De Kop van Zuid heeft er een mooie eetplek bij: HMB Restaurant. Schitterend uitzicht op Erasmusbrug, lekkere gerechten en fraaie wijnen. De Buik at proef.

11 Feb 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

HMB-avontuur van Chantal en Rolph begint vandaag

Zo dadelijk, om 11.00 uur, halen Chantal de Raaf en Rolph Hensens de deur van HMB Restaurant van het slot. Na twee avonden proefeten, afgelopen weekend, begint hun avontuur vandaag echt. Ze zijn er klaar voor. Al jaren werken ze samen, maar steeds voor anderen. Nu zijn ze vrouw en meester in eigen huis. De Kop van Zuid is een mooie eetplek rijker.

Voor de mensen die het gebouw voor het eerst betreden, is De Rotterdam zelf de belangrijkste blikvanger. In de oostelijke hal mag een beurs voor eigentijds design worden gehouden, iedereen kijkt naar boven, naar rechts, naar links— er klinken nog net geen oh's en ah's; de deelnemers aan Object staan er achter hun spulletjes wat beteuterd bij. Achterin lokt het uitzicht op de Erasmusbrug die ligt te praalpronken tegen het silhouet van de stad in het donker. Maar dan is daar rechts HMB Restaurant dat deze vrijdagavond zijn eerste gasten ontvangt.
Eigenaar-chefkok Rolph Hensens heet de proefeters welkom met een stevige handdruk. Hij straalt. Verderop in de zaak onderhoudt zijn partner, eigenaar-gastvrouw Chantal de Raaf zich met andere vrienden van HMB. Is ze zenuwachtig? 'Zenuwachtig niet,' zegt ze, 'maar ik voel wel een gezonde spanning.'

Weten keuken en bediening elkaar te vinden?

Het is de eerste van twee opening nights waarvoor Rolph en Chantal de mensen die hen financieel hebben gesteund bij het realiseren van hun droom, familie, vrienden en verleners van hand- en spandiensten hebben uitgenodigd. Vanavond moet blijken of alles werkt, of keuken en bediening elkaar op de juiste momenten weten te vinden.
Iedereen nipt beschaafd van het glas bubbels dat bij binnenkomst werd verstrekt. Een Italiaan, maar geen prosecco. Als ik, rondkijkend, mijn glas heb leeggedronken, wordt mij onmiddellijk een vol glas aangereikt. Zo zie ik het graag.
Ik was hier vier weken geleden voor het eerst toen de ruimte nog zo goed als leeg was. Alleen de keukenapparatuur stond er en het marmeren looppad was gelegd. Vorige week stonden de tafels en stoelen er, zat het behang op de muur en nam de eetbar zijn prominente ruimte in de zaak in.
Nu is alles klaar. De tafeltjes en de eetplekken aan de bar zijn gedekt, de verlichting geeft de ruimte sfeer, er is geroezemoes en glasgerinkel. In de keuken wordt hard gewerkt. Een filmploeg loopt achter Rolph Hensens aan die belangstellenden uitlegt hoe alles werkt.
Ik zet me aan de bar. De mannen naast mij zijn van het klimaat. Ze hebben de installatie gebouwd die de temperatuur en luchtvochtigheid zomer en winter op hetzelfde niveau moet houden, wat in een ruimte met veel glas op het noorden en een gedeelte dat bijna tien meter hoog is, geen sinecure is. Terwijl ik enthousiast word bijgepraat over ventilators die de warme lucht vanuit de roosters in de vloer omhoog blazen, dwaalt mijn blik naar de ontwerpster van het interieur die schuin tegenover mij zit. Het ene moment heeft ze het haar los, dan weer in een paardenstaart. Water uit de Nieuwe Maas wordt gebruikt om de lucht te koelen en uit de afgezogen lucht uit de keuken wordt warmte gewonnen. O ja.

Goede indruk van wat HMB Restaurant gaat doen

We krijgen een amuse van ossenstaart waar een chardonnay bij wordt geschonken. Uit Bulgarije, deze, maar hij doet niet onder voor een languedoc, vertelt de sommelier. Hij doet onvermoeibaar en met kennis van zaken zijn verhaal overal waar hij schenkt, ook bij de wijnen die later ter tafel komen. In prettig tempo volgen voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht: een combinatie van tonijn, watermeloen, wasabiijs, avocadecrème en kletskop van sesam, grietfilet met krabravioli, ossenhaas met schuim van boleten en een bitterbal van ossenhaas in rode wijnjus en keuze uit kaas of dessert.
Alles bij elkaar geeft het menu een goede indruk van wat Rolph en Chantal in HMB Restaurant gaan doen: kleine gerechten voor een redelijke prijs (tussen € 10 en € 17,50 waarbij het aan de klant zelf is hoeveel hij er neemt. Als het proefeten een graadmeter is (quod meestal non), dan zijn de porties aan de flinke kant.
Vanaf vandaag gaat het voor Rolph Hensens en Chantal de Raaf na twee keer proefdraaien dus echt beginnen. Spannend!

Foto boven: Een filmploeg keek chef Rolph Hensens de hele avond op zijn vingers.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Xenia 11 Feb 2014, 12:17

Wens jullie enorm veel succes! Liefs Xenia

Mieneke Wisse-van de Veen 11 Feb 2014, 13:08

Rolph&Chantal, wij wensen jullie een geweldige week en een mooie toekomst in jullie HMB restaurant in Rotterdam! Liefs Wout&Mieneke

emiel pleijsier 11 Feb 2014, 14:20

heeel veel succes kom snel x eten groetjes

Korporaal Installatietechniek B.V. 11 Feb 2014, 20:53

Beste Rolph en Chantal,Vandaag is het dan echt zover!Na een aantal maanden intensief te hebben samengewerkt hebben we met elkaar een mooi project kunnen neerzetten die er staat.Na het proefdraaien afgelopen vrijdag kan het haast niet meer missen!Wij wensen jullie heel veel succes!Korporaal Installatietechniek B.V.Gerald Engelen

Els Hensens- van Marion 13 Feb 2014, 19:07

Lieve Rolph en Chantal,Wij zijn twee avonden wezen proefeten en beide avonden waren zeer geslaagd. Vooral de tweede avond gaf ons het gevoel dat de keukenbrigade zijn draai al aardig had gevonden.We hebben jullie op meerdere werkplekken gevolgd. Nu zijn jullie zelf eindverantwoordelijk.Knap dat jullie meteen op zo'n hoog niveau kunnen koken en bedienen.Wij vinden ook de inrichting erg trendy. De verlichting bepaalt de sfeer. Heel intiem.En wat een uitzicht op de Erasmusbrug en de overkant. Echt supermooi al die lichtjes. Heel veel succes voor de toekomst toegewenst door Els en Ger

Els Hensens- van Marion 13 Feb 2014, 19:07

Lieve Rolph en Chantal,Wij zijn twee avonden wezen proefeten en beide avonden waren zeer geslaagd. Vooral de tweede avond gaf ons het gevoel dat de keukenbrigade zijn draai al aardig had gevonden.We hebben jullie op meerdere werkplekken gevolgd. Nu zijn jullie zelf eindverantwoordelijk.Knap dat jullie meteen op zo'n hoog niveau kunnen koken en bedienen.Wij vinden ook de inrichting erg trendy. De verlichting bepaalt de sfeer. Heel intiem.En wat een uitzicht op de Erasmusbrug en de overkant. Echt supermooi al die lichtjes. Heel veel succes voor de toekomst toegewenst door Els en Ger

Hans Meijboom 14 Feb 2014, 20:41

Woensdag 12 feb zakenlunch gehad 4 personen : prettige ontvangst mooi design trendy brasserie met gastronomie gerechten - HMB is voor mij dus een bistronomie-restaurant. Zeerveelbelovende presentatie van de gerechtjes + uitstekend produkt erg smakelijk en kleur ok.prima wijnkaart en attente en verzorgde bediening. lunchmenu à 32.50 redelijk, de wijn wellicht ietwat aan de prijs voor de witte en rode Beaujolais die wij wel heerlijk vonden. BRAVO en veel succes, jullie verdienen het !

steef bakker 17 Feb 2014, 14:58

Wij hebben perfect gegeten bij jullie,prachtige wijnen mooi passend bij de verschillende gerechten ,goeie sfeer ,vriendelijke crew en heerlijke keuken.Volhouden zo en dan komt het vast heel goed met jullie.Steef & Annemieke Bakker.

Lees ook deze verhalen
Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.