Bazar, een wereldeethuis met focus op het Midden-Oosten

Bazar is een stukje Midden-Oosten in Rotterdam. Altijd mensen, geroezemoes, muziek. En lichtjes in alle kleuren. Iedereen is welkom, iedereen is hier thuis

23 Apr 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Bazar, een wereldeethuis met focus op het Midden-Oosten

Waar vroeger (maar dan echt vroeger hè, vorige eeuw weetjewel) de saaiste winkel in kantoorbenodigdheden zat die je je kunt voorstellen, tref je nu (en dat alweer meer dan zestien jaar) zo ongeveer het levendigste restaurant van de stad. Bazar: er zitten altijd mensen, er is altijd vrolijke muziek en de veelkleurige lichtjes binnen en buiten maken dit stukje Witte de With nóg knusser dan de rest van de straat.

Het is een stukje Midden-Oosten in Rotterdam, wat dat betreft doet Bazar zijn naam eer aan. Een ware smeltkroes van stijlen. 'Zo hebben we het ook ingericht. Er moet altijd leven zijn, het moet iets lawaaiïgs hebben. Dat werkt goed, want het is altijd lekker druk. Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel,' zegt Bas van Merriënboer, de bedrijfsleider.

We zitten aan een van de houten tafeltjes waarvan de blauwe verf is afgebladderd zodat het net lijkt alsof ze vanochtend nog op het strand stonden. Overal waar je kijkt, blijft je blik haken aan een kleurrijk beeld. In de flink uitgevallen vide die zicht biedt op het souterrain en op de eveneens bij het restaurant getrokken eerste verdieping, hangen allerlei lampen met ook weer felgekleurde lichtjes.

Iedereen is welkom. Iedereen voelt zich thuis

'We hebben niet echt een doelgroep,' zegt Bas. 'Iedereen is welkom hier. Daarom voelt iedereen zich ook thuis. Alle nationaliteiten die in de stad wonen, komen ook hier.'De keuken van Bazar heeft een internationale uitstraling met de focus op het Midden-Oosten. Of, om het preciezer Bas te laten duiden: 'Turkije, Iran, Marokko, Tunesië. Toen we zestien jaar geleden begonnen, was zoiets er nauwelijks in de stad.'

De richting waarin in Bazar wordt gekookt, heeft natuurlijk alles te maken met Akbar Tamiz die in 1980 als vluchteling uit Iran naar Nederland kwam. Hij was afwasser, dreef een snackbar en rook zijn kans toen het voormalige winkelpand op de hoek Witte de Withstraat-William Boothlaan beschikbaar kwam. Binnen een paar jaar kon hij zijn investeerders uitkopen, Akbar staat nu aan het hoofd van twee zaken, hotel-restaurant Bazar in de Rotterdamse Witte de Withstraat, de oer-Bazar dus, en restaurant Bazar in de Amsterdamse Albert Cuypstraat. Voor 'restaurant' mag je van Bazar het woord 'wereldeethuis' lezen; in beide zaken hóef je trouwens niet te eten, want aan de bar en op het terras kun je goed terecht voor een biertje, een glas wijn, goeie koffie of verse muntthee.
Wil je wél eten, en je zou eigenlijk wel gek zijn om dat niet te doen nu je hier toch bent, dan kun je dat in Bazar de hele dag door doen. Het begint al met het ontbijt dat niet alleen wordt geserveerd aan de hotelgasten (Bazar heeft 27 kamers). Wat kan er nog misgaan na een ontbijt met pide, açma en simit, gemarineerde feta, gekruide roomkaas, kaymak, abrikozenconfiture, honing, duizend-gaten-flensje, yoghurt met vers fruit, gekookt ei, lamsham, suçuk en een glas verse jus d'orange?

Op Libanese wijze gemarineerde, gestoofde garnalen

Ook de broodjes zien er goed uit: felafel met knoflooksaus, suçuk en Hollandse kaas uit de oven, pide met merguez of lawash met gestoofde, op Libanese wijze gemarineerde roze garnalen, gevuld met reepjes geroosterd kalfsvlees in tahinimarinade met uienringen, sperzieboontjes, paprika en harissasaus. Liever soep? Tunesische vissoep, paprikasoep New Delhi, Turkse linzensoep.

Wij proefden de uitgebreide lunch met zaalouk, haydari, humuz, peynir ezme, sarma, sigara böregi, sigara suçuk, felafel, gefrituurde kippenvleugels, merguez, Turkse pizza en gemarineerde olijven — wat behalve goed voor je talen, ook goed voor je papillen is. Al die uiteenlopende smaken, al die verschillende structuren: om je vingers bij af te likken. Wat je hier ook doet, want al die grote schalen vol met lekkere dingen nodigen uit om met je handen te eten.
Voor het diner staan er weer andere spectaculaire gerechten op het menu en voor wie er belang in stelt: al het vlees is halal.
Door al die lichtjes vermoedde je het al, maar na één stap over de drempel weet je het zeker. Bazar staat voor feest.

FOTO'S MAARTEN LAUPMAN

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Alina 16 Nov 2014, 17:55

Geweldig restaurant en heerlijk gegeten, en erg vriendelijk personeel.

Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.