The Butcher Club: voor wie de cup-a-soup wil overslaan

Let op:dit restaurant heet tegenwoordig The Meat Club. The Butcher Club verrijkt het toch al ruime aanbod aan restaurants in het Scheepvaartkwartier. De lunchkaart biedt behalve 'stoer' vlees ook salades en vis

5 Jun 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

The Meatclub

Scheepstimmermanslaan 37B, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Zuid-AmerikaansInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

The Butcher Club: voor wie de cup-a-soup wil overslaan

Let op: dit restaurant heet tegenwoordig The Meat Club.

Een kantoorbestaan zal heus wel een hoop sleur en dus veel wanhopige cup-a-soup-momenten met zich meebrengen. Maar als je dagelijkse werkvloer zich in het Scheepvaartkwartier bevindt, mag je als office boy/girl toch eigenlijk niet klagen. Want nergens anders dan op de Scheepstimmermanslaan e.o. heb je in Rotterdam zo veel restaurants naast de deur om even te gaan lunchen. Eind mei is The Butcher Club erbij gekomen. 

Een klein jaar lang werkte ik om de hoek van het Wereldmuseum op de Veerkade. Hoogstwaarschijnlijk dat ik in die periode mijn 'bodem' voor de betere 'tussen-de-middagpauze' heb gelegd door mijn halve salaris een paar keer per week in omliggende 'broodjeszaken' te besteden. LoosHusonSchmidt Zeevis en Zeezout behoorden ook in 2001 al tot mijn favorieten, maar klaarblijkelijk konden er in de loop der jaren nog wel wat deftige en minder deftige eetgelegenheden in de meest tot de verbeelding sprekende wijk van de stad bij. Z&M, Quartier du Port, LuluBlauw, Rosso, La StanzaDe Harmonie en zo nog tien andere restaurants van naam en faam - ze liggen in het Scheepvaartkwartier alle binnen handbereik. Ik zou voor minder willen terugkeren naar een nine-to-five-routine, zolang het dan maar daar is. En zolang ik er tussen 12 en 2 maar even aan mijn werk mag ontsnappen. Eh, maak daar maar half 4 van.

Zo gevarieerd als de buurt, zo gevarieerd het restaurantaanbod

Zo gevarieerd als het Scheepvaartkwartier van zichzelf is - de duurste callgirls werken er, de bisschop heeft er zijn zetel, er woont nog adel -, zo gevarieerd is er ook het restaurantaanbod. Tegenover sterrenzaak Parkheuvel staat het onvolprezen Zinc. Tegenover het über-hoogdrempelige restaurant van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas het alom geliefde La Pizza. Vooral voor de zakenmensen in het gebied zal The Butcher Club een welkome aanvulling erop vormen. Je kunt er alleen voor de lunch terecht. En anders dan de naam kan doen vermoeden staan er op de kaart niet alleen stoere vleesschotels als Black Angus-burger (€15), rib-eye (€17,50) en tournedos ( €19,50), maar ook een tonijnsteak (€17,50), grote gamba's (idem) en maaltijdsalades (dito).  

Uit die laatste categorie kies ik de Butcherclub special, een grote bowl vol blaadjes en cressjes, met daarbovenop een flinke schijf geitenkaas en licht aangebraden rood vlees. Collega Frank kiest voor de steak tartaar, poêlé - dus eveneens licht aangezet in de boter. Binnen een mum van tijd staan beide bestellingen op tafel, en omdat de plicht in ons geval niet onmiddellijk roept, nemen we er voor 4 euro per glas ook maar gezellig een wijntje bij.

De Butcher Club, die is gevestigd op de locatie van voormalig restaurant Lei, heeft een entresol waar zo'n twintig mensen aan - voornamelijk - tweepersoonstafeltjes kunnen zitten. Op de al even kleine benedenverdieping staat een grotere tafel in de vorm van een slagershakblok. Je kunt er met meerdere personen plaatsnemen voor bijvoorbeeld een paar kleine hapjes en een borrel. Je mag het in de 'slagersclub' namelijk echt eenvoudig houden door een mandje zuurdesembrood (€ 4,50) te bestellen en er bresaola, pâté met uitencompôte of pata negra (€ 8,50) bij te nemen.

Vlees kan ook mee naar huis

The Butcher Club wordt gerund door Ivonne van de Wiel en Jan Fens. Laatstgenoemde was tot voor kort importeur van Zuid-Amerikaans vlees, en dus een 'butcher' met verstand van zaken. Het vlees van The Butcher Club komt van de Novillo-ranch in Uruguay, maar ook van de beroemde Rotterdamse slager Bram Haak uit Crooswijk. Er is in The Butcher Club nóg een directe associatie met een slagerij te leggen, want aan de marmeren toonbank beneden kan ook vlees voor thuis worden meegenomen. De entrecôte mag per kg mee voor €24,50, de ossenhaas voor € 40, de pata negra en de pâté van genoemde Bram Haak kosten vijf euro per portie.

Er zijn die middag dat wij in The Butcher Club lunchen kantoorlui die daadwerkelijk nog een lekker hapje voor (denken wij dan) 'moeder-de-vrouw' mee naar huis nemen. Het versterkt de vriendelijke jongens-onder-mekaar-sfeer in 'de Club', die ook het lunchuurtje aan de counter van Schmidt Zeevis, een eindje verderop, zo kenmerkt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

wim 6 Jun 2014, 10:34

Al het vlees word gegrild in een Josper houtskool oven en niet gebraden in boter!

Jennie 27 Okt 2014, 14:07

Een leuke verjaardag gevierd met alles erop en eraan heerlijke hapjes en drankjes.Gezellig zaak en goed personeel.

Toledo Neto 20 Aug 2015, 20:46

Hello , Ivonne,Step here to post a big hug my brother Yan Fens, which does not love me anymore ... !!! also did not invite me to taste these specialties restaurant ... !!!Kiss , I love mi hermano ....Toledo Neto / Brasil

Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.