Zaterdag opende in Rotterdam het in Amsterdam razend populaire kiprestaurant, Van ‘t Spit. Gevestigd in het oude pand van restaurant Boerengat, op de hoek van de Oostzeedijk en de Infirmeriestraat, kun je vanaf deze week langs voor het lekkerste kippetje van Rotterdam.
Kiezen wat je moet eten is hier niet erg moeilijk: een hele of een halve kip. Verder kun je een aantal bijgerechten bestellen zoals frietjes, coleslaw of huisgemaakte appelmoes. Alles bij Van ‘t Spit is trouwens huisgemaakt, ook de barbecuesaus, pittige piri piri en rode ui chutney die op tafel worden gezet. Op de vraag of er nog andere gerechten aan de kaart toegevoegd zouden worden antwoordde Tijn, één van de vier partners die samen het restaurant hebben opgezet, ‘Neuh, wij willen gewoon de allerbeste kip van de stad hebben’. In die missie lijken ze aardig te slagen: de kip is mals, lekker en valt ongeveer van het bot af.

Het geheim van deze overheerlijke kip zit in kwaliteitsproducten en maanden voorbereiding. De kippen van Van ‘t Spit komen uit Brabant, waar ze 100% diervriendelijk zijn opgegroeid. En niet alleen de kippetjes worden met zorg geselecteerd, ook de bereiding van de marinade ging niet zonder slag of stoot. Na maanden proberen en finetunen, is er uiteindelijk een marinade met maar liefst 35 ingrediënten ontwikkeld. Vervolgens is er een maand lang geoefend op de barbecue, aan het spit en in de oven, om te bepalen welke bereidingswijze de allerlekkerste kip zou opleveren. Om de nieuwe zaak op weg te helpen, staat de beste kippenchef uit Amsterdam een maandje in de keuken om de kip te grillen.
Met een terras op de stoep, een ruime bar en een knus restaurant is er meer dan genoeg ruimte. Wie snel even een lekker kippetje wilt eten, kan terecht aan de bar, maar ook lang tafelen wordt aangemoedigd. De drankkaart is dik in orde en het dessertmenu is eenvoudig: cheesecake of appeltaart. De zaak is stoer ingericht, maar toch gezellig. Met de houten accenten, ijzeren afwerking en oude spiegels waan je je bijna in het wilden westen. Zo af en toe komt er zelfs bijpassende muziek voorbij.

Van ‘t Spit is Amsterdams, maar er is gelukkig wel een band met onze stad. Een van de partners heeft zelf in Rotterdam gestudeerd en hoopt met deze handige plek in Kralingen niet alleen gezinnen en mensen uit de stad te bereiken, maar ook de grote groep studenten die in de buurt woont. In het restaurant, dat tot een uur of elf geopend is, kun je de hele avond langs komen om een kippetje te kluiven. Kom gezellig vroeg eten, of leg een goede bodem voor de rest van de avond.
In Amsterdam heeft Van ‘t Spit een ware kiprage in gang gezet. Hier in Rotterdam begon de trend met Alan & Pim's en Scharrels en Schuim. Ook het naburige K&B werd eerst als kiprestaurant gelanceerd, maar serveert inmiddels een breder assortiment. En zoals we weten heeft Ter Marsch ook kipplannen voor de nieuwe vestiging. De kip is dus aan een ware renaissance bezig. Al gaat het misschien nog te ver om kip de nieuwe hamburger te noemen.
Van ‘t Spit ligt net buiten het centrum, maar is ook als je niet in Kralingen woont een bezoekje waard: fijne kip, goede service en een leuke locatie. Misschien wel even afstemmen met de vega vrienden, daar is Van ‘t Spit namelijk niet helemaal geschikt voor…