De Pannekoekstraat is voor Rotterdammers inmiddels een bekende straat, vol met leuke zaakjes, maar als je van buiten Rotterdam komt is het misschien net het zijstraatje dat je overslaat wanneer je aan het eind van de Meent komt. Terwijl de Pannekoekstraat nou net een van de leukste zijstraatjes van Rotterdam is. De Pasta Kantine zit er bijvoorbeeld alweer drie jaar. Toen we hoorden dat ze een hele nieuwe kaart hadden, moesten we natuurlijk gaan kijken. En proeven.
De kantine

Wanneer je binnenkomt, begrijp je gelijk waar het stukje kantine vandaan komt. En niet een oude schoolkantine van vroeger, maar een stijlvolle ruimte met frisse witte betegeling en een hippe uitstraling. In de zaak staan een aantal lange kantinetafels waar je aan plaatst kunt nemen. Eromheen verschillende hoge en lage tafeltjes met een industriële look.
Spuntinis

We zoeken een plekje en bestellen met een lekker glas Pinot Grigio, terwijl we de kaart bekijken. Toen de Pasta Kantine in 2014 opende, serveerden ze uitsluitend pasta’s en salades. Dit simpele, maar succesvolle concept is in de loop van de jaren steeds meer bijgeschaafd. De kaart is inmiddels enorm uitgebreid, met een hele selectie spuntinis (kleine Italiaanse hapjes), soepjes, sandwiches en gerechten van de dag. Omdat we niet kunnen kiezen uit alle kleine hapjes, besluiten we ons te laten verrassen door de chef.

Dat blijkt een goed idee. Vijftien minuten later staat de hele tafel vol eten. Naast een bord carpaccio en gamberi all'aglio krijgen we een grote plank vol spuntinis. Op de plank vinden we een uitgebreide charcuterie, wat gorgonzola met walnoten en een pittige pecorino met olijf en rode peper. Daarnaast nog een gepofte aubergine met mozzarella en tomaat en een aantal bruschetta's. Een heel goed begin van de avond.
Drie keer pasta

Daarna is het toch echt tijd voor pasta. Van de witte Pinot Grigio stappen we over naar een lekker glas rode Negroamaro. We kiezen er drie kleine pasta’s bij om te delen. De Pasta Kantine is een goed adres als je van shared dining houdt. Naast de kleine hapjes, zijn de pasta’s in een grote en kleine vorm te bestellen. Daarbij zijn de kleine pasta’s ideaal om te delen. Al snel staan de pasta’s op tafel. Eén met spinazie, groene pesto, knoflook, pistache en gamba’s. Daarnaast de pasta met gestoofd rundvlees, tomatensaus en Parmezaan en als laatste een versie met gorgonzola, kippendijen, broccoli met amandel. Alles smaakt uitstekend, maar de laatstgenoemde is absoluut favoriet aan tafel.
Dolce

Na de uitgebreide voor- en hoofdgerechten zitten we eigenlijk nog tot de nok toe vol. Toch laten we ons overhalen om nog een dessert te nemen. “Voor een dessert hebben we tenslotte een tweede maag,” merkte de bediending op. Daar valt geen speld tussen te krijgen, dus we moeten er toch aan geloven. We kiezen een warme appeltaart met amaretto en appelstroop en het dessert van de dag: een mouse van pistache met aardbei en crumble. Een uitstekende combinatie. Wonder boven wonder lukt het ons om onze borden helemaal leeg te krijgen. Dat van die tweede maag lijkt toch te kloppen.
Geen fabrieksitaliaan
Na het eten maken we nog even een praatje met bedrijfsleidster Jeanette. Zij vertelt met passie over De Pasta Kantine. “We maken alles vers en dat is iets wat vaak vergeten wordt. Als je met de lunch De Pasta Kantine in stapt, is de keuken druk bezig met alle mise en place. Deze versheid proef je volgens ook terug in de gerechten.”

Daar heeft ze absoluut gelijk in. Je kunt de Pasta Kantine dan ook niet vergelijken met de fabrieksitalianen. Dat niveau zijn ze zeker ontstegen. Als je zin hebt in een lekkere maaltijd zonder poespas dan ben je bij De Pasta Kantine aan het juiste adres. Binnen is het gezellig tafelen in de kantine en zomers kan je heerlijk buiten langs de gezellige Pannekoekstraat zitten.