Sijf introduceert bierpairing

Sijf heeft een nieuwe kaart waar naast klassiekers als saté nu ook een poké bowl te vinden is. Maar het café-restaurant op de Oude Binnenweg blijft vooral een plek om bijzondere biertjes te proeven

16 Okt 2019 Annemieke Jansen

blogger Annemieke is vijf jaar geleden overgelopen van Amsterdam naar Rotterdam en wil alle culinaire hotspots in Rotterdam kennen!

Sijf introduceert bierpairing

Sijf is een café-restaurant uit de stal van Hell’s Kitchen. Hieronder horen in Rotterdam ook NRC en Café van Zanten. Sijf is van deze vier het meest knus: een echt bruin café. Bedrijfsvoerder Aad van Grondelle is gek van muziek en bier. Over de muziek is hij duidelijk: “Geen hits, geen house, geen Hollands!”. Je zal hier daarom eerder blues uit de speakers horen. Qua bier probeert hij van alles uit. “Sommige dingen, zoals een Duvel, daar kom je niet onderuit. Maar ik wil net iets anders dan de rest bieden.” De keuze is in ieder geval reuze met 85 verschillende biertjes. En deze avond gaan we er een aantal proeven in combinatie met gerechten van het nieuwe menu dat Sijf per 1 oktober heeft geïntroduceerd.

​Art deco interieur


Als we binnenkomen rond de klok van zes uur is het al gezellig druk, zowel bij de grote bar direct bij de ingang, als beneden waar een kleinere bar is ingericht. Deze benedenruimte kun je afhuren voor feesten. Wij worden juist de trap omhoog gedirigeerd, waar de keuken is en waar we aan een lange tafel plaatsnemen.
Het pand waar Sijf in zit was vroeger een apotheek. In 1998 kocht Karel Rietveld (nu bekend van Hopper) het hoekpand. Hij liet het art deco interieur ontwerpen door Sijf van Zuilen (weet je gelijk waar de naam van het café vandaan komt). In 2008 nam Herman Hell Sijf over. 

Boven de ingang 'zweeft' een heel klein podiumpje, waar in het verleden elke zondag opgetreden werd door blues artiesten en singer-songwriters onder de naam ‘Behind the curtains’. Maximaal vier mensen hebben zich op het ienie mienie podiumpje weten te persen. Aad zou deze optredens wel weer willen starten, maar is er dit jaar te druk voor geweest.

​Van fris en rauw naar donker en zout


We beginnen aan de pairing van biertjes met gerechten van het nieuwe menu. De eerste gang is meteen een indicatie van waar Sijf naar toe wil met de nieuwe kaart, namelijk naast het klassieke cafévoedsel als saté en fish & chips ook wat gezondere opties aanbieden. Wij starten daarom met een poké bowl met zalm. Het is een fijn, fris gerecht waarbij een fijn, fris biertje wordt geserveerd: een Weihenstephaner. Aad vertelt ons dat Weihenstephan de oudste brouwerij ter wereld is. Een prima begin.

Ook voor de tweede gang houden we het koel: een steak tartare met een Duvel van het vat. Een Duvel zit normaal gesproken altijd in een flesje, omdat de nagisting in de fles plaatsvindt. Duvel van het vat heeft geen nagisting en daardoor een wat lager alcoholpercentage. Ook dit biertje is lekker licht en fris, de steak tartaar had wat sappiger gekund: dit nieuwe gezonde gerecht op de kaart heeft misschien toch wat meer ongezonde mayonaise nodig.

We gaan over naar de wat stevigere bieren en gefrituurd eten. Door alle bitterballen die we vanuit de keuken naar de gasten beneden zien vertrekken, krijgen we daar ook wel trek in. De volgende pairing bestaat uit fish & chips met een Punk IPA van de Schotse brouwerij Brewdog. Deze vettere hap kan de stevige smaak van de IPA prima hebben.

De vierde gang slaat de spijker op zijn kop. Een heerlijk broodje bapao met het nieuwe herfstbokbier van Brouwerij Scheveningen. Deze combinatie kunnen we iedereen aanraden. Het spek op de bapao is heerlijk zout en knapperig en combineert goed met het wat donkerder biertje.

​Craft brouwerijen


Sijf werkt met diverse Nederlandse craft brouwerijen samen, waaronder Brouwerij Scheveningen en Brouwerij Kees uit Middelburg. Laatstgenoemde heeft alleen bier in blik, een nieuwe trend in bierland. Blik is makkelijker te vervoeren en het bier is beter houdbaar doordat er geen licht bij komt. Maar bij Sijf vergeten ze uiteraard ook de Rotterdamse biertjes niet. Zo zijn er verschillende biertjes van Brouwerij Noordt, eentje van Vet en Lazy (van Blue City) en eentje van Trots Rotterdam. Opvallende afwezige is Kaapse Brouwers. Die heeft Aad even figuurlijk in de koelkast gezet toen ze zonder aankondiging een kroeg bij hem om de hoek begonnen. Maar wie weet komen ze ooit wel weer terug op de kaart. Daarnaast zijn er altijd tijdelijke aanbiedingen van biertjes waar maar één doos of krat van is besteld. Deze staan aangekondigd op het groene bord boven de bar. Zo is er altijd wat nieuws te ontdekken bij Sijf, zowel in de gerechten als in de biertjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.