Berkel kan niet meer zonder Italiaanse Pasto

Pasto is inmiddels alweer een tijdje open en het loopt er als een trein. Tijd om weer eens langs te zeilen.

2 Dec 2016 Gerdien Barnard

blogger Gerdien Barnard heeft als reisjournalist al op veel bijzondere plekken gegeten. Ze werkt nu als freelance tekstschrijver en journalist. Haar tip: bestel altijd iets dat je niet kent.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Pasto

Westpolderplein 44-46, Berkel en Rodenrijs Maaltijd: LunchDinerLate night Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Berkel kan niet meer zonder Italiaanse Pasto

Het zou dé Italiaan van Berkel worden. Waar je even snel een pasta en pizza met de kids kunt doen, maar waar je ook uitgebreid kunt dineren met vrienden. Een jaar geleden hoopten we als ‘suburbians’ dat de opening van Pasto weer een nieuwe stap zou zijn in de ontwikkeling van culinair Berkel, dus hoog tijd om te checken of alle beloftes zijn waargemaakt. Conclusie: Hoe kon het dorp ooit zonder?

Sfeer in een nieuwbouwwijk


Het aanbod afhaalchinees, snackbar en bezorgpizza in Berkel en Rodenrijs werd de afgelopen jaren uitgebreid met restaurants als Ferro, Muller en Ilundi in het centrum, en Pasto in de Gouden Buurten. Klinkt misschien niet zo sexy: in een nieuwbouwwijk, naast metrohalte Berkel Westpolder, maar één stap over de drempel en het maakt je niets meer uit, want hier is het gezellig en sfeervol. Wij gaan vanavond niet voor een snelle ‘pasto’ (‘maaltijd’ in het Italiaans, dus verwar het niet met ‘pasta’ of ‘pesto’), maar hebben trek in een uitgebreid Italiaans diner. 

5 pizza’s, 5 pasta’s 


Hier houden we van bij een Italiaan. We bestellen water en frisdrank en krijgen San Pellegrino (zelfs de tonic!), ‘een biertje’ is hier standaard een Peroni. Vanaf onze tafel hebben we goed zicht op de opvallende pizza-oven, waar de speciale pizzabakker non-stop aan het werk is. Er staan 5 pizza’s op de kaart: margherita, pasto (met truffel!), funghi, formaggi en gamberetti (met vis), die zo te zien gretig aftrek vinden. Daarnaast zijn er ook 5 pastagerechten te bestellen (net als de pizza’s €10–€15). Eigenlijk als ‘primi piatti’, maar dat blijft voor de meeste Hollanders toch wat veel van het goede, dus het kan ook gewoon als hoofdgerecht.

Verrassende antipasti


Als voorgerecht gaan we voor ‘pettine’ en bruschetta. De bruschetta zijn belegd met ham, tomatensalsa en taleggio (kaas). Ze zien er iets anders uit dan de harde bruschetta die we gewend zijn, maar ook weleens fijn om níet je tanden te breken en het beleg bij elke hap te zien sneuvelen. De smaak is er in ieder geval niet minder om. Ook de pettine (gebakken coquille), omhuld met lardo (spek) is een verrukkelijke binnenkomer. De combinatie met truffelaardappelsalade is heerlijk en ook nog eens origineel. Op een andere tafel zien we de antipasti misti. Een heuse houten toren gevuld met vleeswaren, groenten, olijven, mozzarella, gamba’s, bruschetta, tapenade en aioli. Die nemen we de volgende keer…

Warm, met een industriële touch


Pasto viert begin december het eenjarig bestaan. Ralph en Monique van Bekkum, oud-eigenaren van restaurant Staal (Beursplein), misten in hun woonplaats een goede Italiaan, dus besloten er zélf maar één te beginnen. Ralph is chef-kok, Monique de gastvrouw. Én een goede huisstylist, want zij weet van Pasto een warme en gezellige plek te maken, zonder dat het ‘soft’ wordt. De industriële touch van de stoere meubels en fabriekslampen maken het een sfeervol geheel, helemaal van nu. Heb geen angst voor een plekje aan de hoge tafels (meestal niet mijn voorkeur), want ook de hoge stoelen hebben leren arm- en rugleuningen. Wij zitten vanavond op de relaxte lage varianten, waar je de hele avond niet meer uit wil. Let ook even op de – ook door Monique zelf ontworpen – houten bar, een ware blikvanger ingericht met Italiaanse wijnen, likeuren, olijfolie, aceto en panettone. 

Trota e manzo


Als hoofdgerecht is er naast de pasta en pizza keuze uit 3 vis- en 3 vleesgerechten (€20–€25). Wij zijn benieuwd naar de ‘trota con agrume’ (geroosterde forelfilet) en de ‘filetto di manzo’ (gegrilde ossenhaas). De hoofdgerechten worden geserveerd met geroosterde roseval aardappeltjes en salade. Forel bestel je misschien niet dagelijks, daarom wel zo leuk om af en toe weer te proberen. En deze forel pakt goed uit: perfect gaar, heerlijk zacht. De gegrilde groene asperges smaken er goed bij, alleen aan de citroen-sinaasappelcompote kunnen we moeilijk wennen. Warm fruit blijft toch een lastig dingetje, waar je echt van moet houden. Op de gegrilde ossenhaas met eekhoorntjesbroodboter en truffeljus valt werkelijk niets af te dingen. Het perfecte herfstgerecht dat van ons ook met Kerst geserveerd mag worden. 

Fotogenieke borden


Door het ontbreken van de ‘primi piatti’ kunnen we nog best een dessert op. Het wordt de ‘mela caldo’ (stoofappeltje) en formaggi. We hadden niet beter kunnen kiezen. De appelcrumble is één van de beste ooit gegeten. Niet te zoet, de frangipane heeft niet te veel amandel, simpelweg perfect. Ook de kaasplank met verrassende Italiaanse kazen (inclusief een pittige sambalkaas) is een voltreffer. Extra complimenten voor de opmaak van de borden. Niet alleen bij de desserts, maar bij alle gerechten, want ze zien eruit om door een ringetje te halen. De kleine details (de dressing mooi gegoten, een subtiele garnering, net even wat fruit bij het vanille-ijs, etc.) maken alle borden Instagram-waardig. 

Pasto overdag


Overdag kun je ook bij Pasto terecht, voor een Italiaanse cappuccino (mag zelfs ná 12.00 uur), lunch of borrel. Voor de lunch zijn er belegde panini’s, ciabatta’s, salades, pasta’s en pizza’s, voor de borrel is er een uitgebreide antipasti misti. Pasto is in een jaar tijd onmisbaar geworden voor Berkelaren, maar er worden zelfs steeds meer stadsgasten gesignaleerd. Kan ook makkelijk, want vanaf Rotterdam Centraal ben je er met metrolijn E slechts in 13 minuten. Wij nemen nog een straffe Italiaanse espresso, uiteraard met cantuccini én zelfgemaakte limoncello van het huis, en zijn blij dat we voor een goede Italiaanse maaltijd eindelijk het dorp niet meer uit hoeven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Charles Van Elten 6 Jan 2017, 18:57

Mooi stukje Ralph & Monique, We komen snel weer eten..

Lees ook deze verhalen
Pasto brengt Italiaanse gezelligheid naar Berkel

Pasto is het nieuwe Italiaanse restaurant in Berkel. Een heerlijke plek voor gezellige avonden met goede wijn, of voor een snelle pizza met de kinderen.

Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!