Knappe Rotterdammer die de opening van Fenix aan zich voorbij heeft laten gaan. ‘s Werelds eerste museum over migratie opende in mei haar deuren op Katendrecht. Naast de exposities is het museum vanwege de architectuur alleen al een bezoekje waard: met de ‘tornado’ op het dak is de Rotterdamse skyline een blikvanger rijker.
Waar je zeker niet voorbij mag lopen is O Anatolian Cafe & Bakery, dat ook in het museum gevestigd is. De Buik ging langs en proefde de Anatolische keuken van Maksut Aşkar.
We schreven al eerder over alle horeca in het nieuwe Fenix, lees dat artikel hier.
Turkse sterrenchef in de keuken op Katendrecht

Foto: Maksut Aşkar voor de Buik Magazine (door Rick Arnold)
Aan het roer van O staat Maksut Aşkar. Hij is bekend van zijn restaurant neolokal in Istanbul, bekroond met een Michelinster. Nu introduceert hij in samenwerking met Vermaat, horecapartner van Fenix, de Anatolische keuken in Nederland op een eigentijdse manier. Dat Vermaat voor het café in dit bijzondere museum de samenwerking met Maksut heeft opgezocht, is niet geheel toevallig.
O is geïnspireerd op de grote Turkse gemeenschap die in Rotterdam een nieuw thuis vond. En laat eten en drinken nu een belangrijke manier zijn om het verhaal van migratie te vertellen. Zo ziet Maksut dat ook: “Food is a tool to communicate and express feelings. O is not just a café, it is a bridge between two countries, but not two cultures: many more.”
Meer lezen over Maksut Aşkar en zijn visie op koken? Er staat een groot interview met hem in de nieuwe editie van de Buik Magazine.
Geen Turkse cuisine, maar Anatolische gerechten

De gerechten op de kaart zijn dus niet alléén Turks, maar een stuk breder. Anatolië gaat buiten de landsgrenzen die we nu kennen: het is het gebied tussen de Zwarte-, Egeïsche- en de Middellandse Zee. De keuken is er eeuwenoud en recepten zijn nooit echt opgeschreven, maar van moeder op dochter overgedragen. De melting pot van Anatolië proef je op de kaart van O, met recepten die ook deels uit de familie van Aşkar komen.
Ook zonder museumkaartje schuif je aan bij O

Het café van O vind je in het Atrium van Fenix, dat gewoon toegankelijk is voor publiek. Sla na binnenkomst bij de imposante trap linksaf, en schuif aan in het warm ingerichte café van O. Het donkere hout met de gele accenten maken het een sfeervol geheel.
Op de kaart staan ontbijt- en lunchgerechten, maar ook zoetigheden of snacks om te delen. En zelfs voor de drankjes zijn er Anatolische keuzes, zoals het bekende ayran: een Turkse koude drank gemaakt van yoghurt. Bij O wordt de ayran huisgemaakt, lekker fris en zoutig van smaak. Dat belooft wat voor de rest van het aanbod.
Tafeltje vol Anatolische cuisine

Na de ayran en iced tea, brengt de goedlachse bediening ons een tafeltje vol heerlijks om te delen. We beginnen met de Mercimek Çorbasi, een linzensoep met brood. De soep is zacht van structuur en smaak, en vult erg goed. Zeker samen met het brood: een selectie van de verschillende broden die ook worden verkocht in de bakery.
De simit en açma zijn om je vingers bij af te likken, en het oerdesembrood past perfect bij de hummus. Deze is zo zacht als boter en wordt geserveerd met een salade van witte kaas, munt en tomaat.
Ook mooi om te delen zijn de mücver: courgette koekjes met yoghurtdip. Zacht en fluffy vanbinnen, licht krokant van buiten. Maar let wel: het wordt vechten om wie de laatste mag.
“You have to try this”

Nog voor we ook maar een hap hebben genomen van het broodje köfte, komt er een Amerikaanse toerist naar ons tafeltje. “You have to try this, it is absolutely amazing”, zegt ze wijzend naar het broodje. Daar is geen woord aan gelogen: dit is wat ons betreft de showstopper van O. Op een sneetje knapperig getoast zuurdesembrood uit eigen bakery serveert Maksut de köfte naar recept van zijn oma. Lekker gekruid, goed mals en de tahin-piyazsaus en olijven-paprikatapenade maken dit broodje helemaal af. Zeker proberen dus als je langsgaat bij O.
Iedere hap is een nieuwe smaakexplosie

We sluiten af met de seizoenssalade, met onder andere ansjovis, bulgur, krieltjes, munt en dille. Dat bleek de underdog op tafel, want iedere hap is een nieuwe smaakexplosie. Deze salade is fris en aards, maar ook zout door de ansjovis en het zuurtje kickt later in. Als je iets compleet nieuws wilt proberen is dit je kans, je zult er geen spijt van krijgen.
Baklava à la Maksut

Zo langzamerhand zijn onze buiken méér dan vol. Hoe graag we ook willen: de baklava moeten we afslaan. Gelukkig konden we deze tijdens de persopening al proberen, in kleinere vorm. De smaak zat nog vers in ons geheugen, want niet alleen de vorm is anders dan je misschien gewend bent - ook de smaak is compleet nieuw. De baklava van Maksut is gemaakt van flinterdun en knapperig filodeeg, met een crème van pistache en ricotta die smelt op je tong. Hier wilden we de hele schaal wel van eten. Deel dus zeker de andere gerechten en laat zo wat ruimte over voor dit dessert, want die wil je echt niet missen.
O Anatolian Bakery

Bij het verlaten van Fenix loop je langs de bakery van O, die zich aan de zijkant van het pand bevindt. Daar vind je alle zoete, hartige en desembroden die ook in het café op de kaart staan. Maar ook koekjes, cakejes en böreks liggen hier in de vitrine. Als je het brood in het café geproefd hebt, weten we zeker dat je op weg naar huis deze stop gaat maken.
In ons nieuwe magazine een uitgebreid interview met Maksut. Lees hier alles over het kersverse de Buik Magazine en hoe je dit kunt bestellen.