De Buik zet alles over Fenix op een rijtje, zoals je van ons gewend bent vertellen we je uiteraard de details over de horeca in het nieuwe kunstmuseum over migratie. Lees snel verder als je wil weten over het museumcafé, de bakkerij, de gelateria, de espressobar en alle andere culinaire spannende dingen die er in het museum op de Kaap bij komen.
Ook geven we vast een sneak peek van ons interview met sterrenchef Maksut Aşkar, die verantwoordelijk is voor het museumcafé en de bakkerij, inclusief foto's.
Antwoorden op de culinaire Fenix vragen
Fenix kunstmuseum over migratie op Katendrecht opent bijna haar deuren. De Buik heeft de antwoorden op de belangrijkste culinaire vragen, zoals welke horeca komt er, welke chef gaat het museumcafé draaien en is het waar dat we er ook ijs, koffie en brood kunnen kopen?
En natuurlijk als eerste: wat wordt Fenix ook alweer en waarom past eten en drinken zo goed bij het museum?
Fenix

Fenix museum in de nacht (foto: Gregg Telussa)
Nog ruim twee weken en dan opent Rotterdams nieuwste attractie: Fenix, een kunstmuseum over migratie op de plek van de oude Fenixloods op Katendrecht, waar je vroeger de Fenix Food Factory vond. Het door de 'starchitects' van MAD ontworpen pand is reeds voor de opening iconisch, al hebben we de ver-rotterdam-isering van van de zilveren cirkelende uitzichttoren nog niet gehoord (het wordt vast iets met de glijbaan, Fenix spreekt zelf van 'de tornado').
Het museum brengt migratie in beeld, door foto's en door kunstwerken, zoals de prachtige kunstbus, waar je gewoon in mag stappen (Red Grooms - The Bus). Je mag migratie dus zien, horen en voelen. Maar je mag migratie ook proeven.
Horecavoorzieningen in Fenix
Er komen meerdere horecavoorzieningen in het nieuwe museum. Onder meer een ijssalon, espressobar, een restaurant waar wisselende talentvolle chefs van over de hele wereld hun verhaal vertellen en een keuken op het plein waar de verschillende Rotterdamse gemeenschappen zullen koken.
Dan zijn er de twee zaken waarvan nu al de naam bekend is gemaakt: een museumcafé en een bakkerij. Deze twee krijgen een Anatolische inslag en gaan gezamenlijk onder de naam O Anatolian Café & Bakery.
Fenix heeft voor al deze voorzieningen gekozen voor een samenwerking met de Vermaat Groep, die ook bekend is van de samenwerking met sterrenchef Joris Bijdendijk bij restaurant Rijks in het Rijksmuseum en restaurant en wijnbar Hemel en Aarde in Utrecht.
Sterrenchef Maksut Aşkar

Chef Maksut Aşkar voor de deur van zijn bakkerij (foto: Rick Arnold)
De Turkse sterrenchef Maksut Aşkar zwaait de scepter over deze twee gelegenheden en zij krijgen, zoals gezegd, een modern-Turkse keuken. Aşkar heeft zelf twee zaken in Istanboel: Neolokal en Foxy. Neolokal is een restaurant, eveneens in een museum, overladen met lof, onder meer een michelinster, een groene ster voor duurzaamheid en 4 koksmutsen. Foxy is een laagdrempelige wijnbar.
De chef is een bevlogen man met een uitgesproken visie op de Anatolische keuken in het bijzonder en restaurants in het algemeen. De Buik sprak uitgebreid met de zeer toegankelijke chef en wij zullen dit complete interview begin juni publiceren (hou onze site en social media in de gaten). Hierboven vast de eerste foto voor de deur van zijn bakkerij op de Kaap, gemaakt door topfotograaf Rick Arnold.
De Anatolische keuken

Menemen zoals het bij O Café op de kaart komt
Turkije bestaat als land pas 100 jaar. De Anatolische keuken is volgens chef Aşkar al eeuwen oud. Het is een keuken op een kruispunt tussen culturen, dichtbij de Levant en de Balkan en ruimer gezien zelfs de connectie tussen Azië en Europa. Het is een keuken die gevormd is door de veroveringen van het Ottomaanse rijk én door de lokale natuur, die door heel Turkije extreem verschillend is.
Het kan er koud en warm zijn, droog en nat zijn en alles er tussen in. Het is ook een keuken die al eeuwen wordt overgedragen in de familie, vaak van moeder op dochter.
O Anatolian Café & Bakery

Hummus salade zoals het bij O Café op de kaart komt
In het museumcafé en in de bakkerij komt deze Anatolische cultuur terug. Het zijn klassieke Turkse gerechten die niet in het verleden zijn blijven hangen. Chef Aşkar werkt met respect voor de traditie, maar altijd vanuit 'echtheid', wat onder meer voor hem inhoudt dat hij met zijn tijd meebeweegt.
De bovenstaande hummus salade is daar een voorbeeld van. Het laat ook zien dat gerechten bij O ook kunstwerkjes op zich zijn.
Fenix opent voor het publiek op 16 mei. Dan zal O ook openen.